Večernji list - Hrvatska

Europska medalja – stalni dug hrvatskih vaterpolis­ta od 1993.

Objektivno smo mogli i više. No, treba uzeti u obzir da je EP često u godini OI, kaže Pero Bukić

- ZAGREB anton.filic@vecernji.net Anton Filić

U prethodnih 12 prvenstava osvojili smo zlato i dva srebra, četiri puta smo bili četvrti, dva puta peti, dva puta sedmi i jednom deveti Europsko vaterpolsk­o prvenstvo koje se održava u Barceloni bit će 13. na kojemu će nastupiti Hrvatska kao samostalna država. U prethodnih 12 osvojili smo zlato (Zagreb 2010.) i dva srebra (Firenca 1999. i Kranj 2003.). Premalo za jednu od najjačih reprezenta­cija svijeta. S tom se tvrdnjom slaže i Perica Bukić, dopredsjed­nik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolsk­og saveza i najtrofejn­iji hrvatski vaterpolis­t.

Četiri “drvene medalje”

- Objektivno smo mogli i više. No, treba uzeti u obzir da EP uvijek upada u kalendar pred OI ili SP, pa momčad uglavnom nije u optimalnom stanju za takvo teško natjecanje kakvo je Europsko prvenstvo. Ali kad se spominje EP, teško je ne sjetiti se Zagreba 2010. s kojim smo rezultatsk­i i organizaci­jski napravili fenomenala­n uspjeh - kaže Bukić. Nije teško složiti se s Perom da je zlato sa Save i naš najveći uspjeh na EP-ima. Tim veći što ni iznimno jaka reprezenta­cija bivše države (SFRJ) nikad nije osvojila europsko zlato. Dva srebra su također u redu, ali zašto smo čak na devet vaterpolsk­ih smotri Starog Kontinenta ostali bez odličja. E, tu počinje priča o četvrtim mjestima (četiri puta), “drvenim medaljama” i pehovima. Počelo je loše već na prvom EP-u na kojem smo nastupili 1993. u Sheffieldu. U do danas nerazjašnj­enim okolnostim­a doživjeli smo težak poraz od Talijana (7:13), a potom, onako uzdrmani, i nesretan od Rumunja (8:9), što nas je stajalo ulaska u borbu za medalje. Tadašnji izbornik, sada već pokojni Duško Antunović o tome nam je jednom ispričao: - Uoči Sheffielda dvojili smo s kojom momčadi ići. Složili smo se da je najvažnije osvojiti medalju, što bi bila i najbolja promidžba mlade države. Imali smo iskusne igrače, ali oni već godinama nisu nastupali za reprezenta­ciju. Nismo imali ni pravog sidraša ni pravog braniča. I nismo prošli, a dokrajčio nas je poraz u toj čudnoj utakmici s Talijanima. Njihovi su igrači govorili našima: “Zar ne znate da je dogovoreno neodlučeno?” Ja o tome ništa nisam znao, iako je očito postojao dogovor dužnosnika dviju strane. No, bolje je to zaboraviti i ne stavljati sol na ranu - zaključio je Antunović.

Kova prekinuo prokletstv­o

No, kad nešto krene loše, poslije je to teško ispraviti. Pod izbornički­m vodstvom pokojnog Brune Silića na sljedeća smo dva prvenstva osvajali četvrta mjesta. U Beču 1995. smo u utakmici za broncu izgubili od Njemačke, a dvije godine kasnije u Sevilli od Rusije. Tek smo s Nevenom Kovačeviće­m 1999. u Firenci prekinuli to prokletstv­o. Osvojili smo srebro (nakon poraza u finalu od Mađarske), a reprezenta­cija je nastupila u sastavu: Školnekovi­ć, Padovan, Đogaš, Šimenc, Letica, Štritof, Smodlaka, Ivaniš, A. Bošković, Barač, Hinić, Vićan, V. Kobešćak, Jerković i Sarić. O događajima u Kranju 2003. uglavnom se sve zna, zbog nereda navijača zlato nam je iskliznulo iz ruku iako smo protiv SiCG imali 7:4... Igrali smo u sastavu: Volarević, Vranješ, Burić, Šimenc, Premuš, Štritof, Smodlaka, Đogaš, Vićan, Barač, Hinić, Fatović, V. Kobešćak, Herceg i Franković. Izbornik je bio Zoran Roje. Zlato u Zagrebu pod Rudićevim vodstvom osvojili su: Pavić, Buljubašić, Bošković, Dobud, Karač, Barač, Hinić, Obradović, Burić, Muslim, Joković, Sukno i Bušlje.

U Sheffieldu 1993. dokrajčio nas je težak poraz od Talijana u čudnim okolnostim­a Zlato iz Zagreba 2010. tim je veće što ni jaka reprezenta­cija SFRJ nikad nije bila prvak

 ??  ?? Andro Bušlje kao kapetan ima priliku predvoditi naše do odličja
Andro Bušlje kao kapetan ima priliku predvoditi naše do odličja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia