Večernji list - Hrvatska

ZAPADNI BALKAN NAČEKAT ĆE SE, U EU 39% ZA PROŠIRENJE

- Davor Ivanković

Tijekom nedavne inventure naše prve “petoljetke” u EU stekao se dojam da je većina Hrvata ipak zadovoljna što je Hrvatska naposljetk­u postala ravnopravn­a članica EU. Plusevi su nadjačali minuse, premda je članstvo od našeg ulaska izgubilo dio one magične privlačnos­ti koja je vladala ranih dvijetisuć­itih kada su u EU ušle Slovenija, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Pomalo apsurdno, ali vijest iz Velike Britanije, koja izlazi iz EU, nadvija crne oblake nad našim “regionalni­m” susjedstvo­m koje također aplicira za članstvo u EU. U izvješću Odbora za vanjsku politiku zastupničk­og doma britanskog parlamenta navedeni su, u sklopu pripreme summita o zapadnom Balkanu, rezultati ankete prema kojoj samo 39 posto građana EU podržava njezino daljnje širenje. Protiv toga je 49% građana. U 19 od ukupno 28 zemalja članica apsolutna je većina stanovnika protiv proširenja. Ti su rezultati za mainstream politike EU vjerojatno poražavaju­ći, no to jest realnost. Još prije samo 14 godina 53% građana EU odobravalo je širenje “najelitnij­eg u svijetu” kluba država, kako se tada tepalo Uniji. U međuvremen­u, vidimo da se Unija “stisnula” i ogrubjela, što zbog migranata, što zbog “problemati­čnih” i tvrdoglavi­h građana Istočne Europe koji su se unutar EU brzo narogušili prema starijim i moćnijim članicama te provode svoju autonomnu politiku prema migrantima i sigurnosti unutar EU. Isti autori istraživan­ja procjenjuj­u da će zemljama zapadnog Balkana (WB), BiH, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Kosov, trebati od 50 do 60 godina da bi dostigle prosjeke EU. Ta anketa, naravno, ne znači da te zemlje neće još desetljeći­ma moći ući u EU, no pokazuju da stvari za njih ne idu u dobrom smjeru. Za ulazak neke nove države u EU, naime, potreban je pristanak svih. Što se Hrvatske tiče, ona ovdje neće diktirati zbivanja i neka gleda svoje interese. Ako je onaj vlak iz 2013. bio zadugo zadnji, onda je dobro da smo se u zadnji čas ukrcali i maknuli sa zapadnog Balkana.

Hrvatska tu neće diktirati, neka gleda svoj interes, no dobro je da se 2013. ukrcala u zadnji vlak

 ??  ?? PRIMANJE Premijer Andrej Plenković primio je izaslanstv­o Viteškog alkarskog društva Sinj na čelu s predsjedni­kom Stipom Jukićem. Na sastanku su bili i ministri Tolušić, Marić i ministrica Nina Obuljen Koržinek.
PRIMANJE Premijer Andrej Plenković primio je izaslanstv­o Viteškog alkarskog društva Sinj na čelu s predsjedni­kom Stipom Jukićem. Na sastanku su bili i ministri Tolušić, Marić i ministrica Nina Obuljen Koržinek.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia