Večernji list - Hrvatska

Sultan Erdoğan: Izvanredno stanje je prošlo

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB

Turski apsolutni vladar uklonio je sve prepreke i ispunio sva obećanja dana nakon neuspjelog puča – osim uvođenja smrtne kazne Deset dana nakon što je turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan položio predsjedni­čku prisegu nakon čega je postao apsolutni vladar, ukinuo je izvanredno stanje koje je u Turskoj uvedeno prije dvije godine, 15. srpnja 2016., nakon neuspjelog pokušaja državnog udara, pri čemu je ubijena 251 osoba, a njih gotovo 2200 je ranjeno. Glasnogovo­rnik i savjetnik sultana Erdoğana kazao je da će se, unatoč ukidanju izvanredno­g stanja, “borba protiv terorizma nastaviti u okviru postojećih uredbi i zakona”. Za pokušaj državnog udara turske vlasti optužuju imama Fethullaha Gülena tvrdeći da je “vodio dugogodišn­ju kampanju rušenja države infiltraci­jom u turske institucij­e, posebno vojsku, policiju i pravosuđe”. Odmah nakon uvođenja izvanredno­g stanja, velik broj državnih službenika otpušten je sa svojih radnih mjesta, mnogi su policajci dobili otkaze, baš kao što su i vojnici i časnici otpušteni iz službe. Dijelu njih prijete i dugogodišn­je zatvorske, pa i doživotne kazne.

Sustavna čistka

Erdoğan još uvijek nije odustao od uvođenja smrtne kazne koju je najavio nakon puča, ali uvest će je tek kada bude siguran da Turska nikada neće ući u EU. Otpušteni su i suci i pravosudni djelatnici, zatvorene su nevladine udruge i mediji. Otpušteni su i učitelji, nastavnici, profesori... Ukidanje izvanredno­g stanja došlo je nakon što je Erdoğan u svoje ruke preuzeo gotovo sve ovlasti. Iako je izvanredno stanje ukinuto, to ništa neće promijenit­i s obzirom na to da predsjedni­k države, Erdoğan, i dalje može vladati dekretima, jer po novom predsjedni­čkom sustavu uvedenom nakon promjene ustava, on ima pravo dekretima regulirati sva područja, od vojske, policije, obavještaj­nih službi, sudova... i svaki dekret odmah stupa na snasmiju gu. Turska vlada pooštrava i “antiterori­stički zakon”. Nacrt novog zakona predviđa da guverneri imaju pravo boravak u gradovima ograničiti na 15 dana i zabraniti javna okupljanja. Za okupljanja i proteste zakon navodi da oni „ne otežati svakodnevn­i život ljudi“. Erdoğan odlukom o ukidanju izvanredno­g stanja, koja je došla nakon što je očistio gotovo sve oponente, pokušava pokazati svijetu da će u Turskoj sada zavladati demokracij­a.

Progon Kurda

U te dvije godine izvanredno­g stanja izdana su 32 dekreta, privedeno je 200 tisuća ljudi, a uhićeno njih oko 70 tisuća, među njima i novinari, borci za zaštitu ljudskih prava i opozicioni političari, a protiv 155 tisuća ljudi pokrenuta je istraga. Izvanredno stanje Erdoğan je iskoristio i za obračun s opozicijsk­im stranama te za progon Kurda.

 ??  ?? Iživljavan­je
Iživljavan­je
 ??  ?? Slika nakon puča koja je obišla cijeli svijet – pobornik režima na mostu bičuje zarobljene “pučiste”
Slika nakon puča koja je obišla cijeli svijet – pobornik režima na mostu bičuje zarobljene “pučiste”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia