Večernji list - Hrvatska

Nikad toliko dolazaka, plavi su velika nepoznanic­a

Tijekom ljeta u Maksimir je stiglo 12 igrača, neki su se vratili s posudbi, ali puno je potpuno novih

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net ZAGREB

Dinamo službenom utakmicom kreće u sezonu već u utorak, utakmicom kvalifikac­ija za Ligu prvaka s Hapoelom Hrvatski nogomet nije samo naša nogometna reprezenta­cija koju smo slavili ovih dana, potpuno zasluženo smo ih digli na pijedestal i ondje trebaju još dugo ostati, ali hrvatski nogomet su i naši klubovi. Iz njih dolaze igrače koji “hrane” tu reprezenta­ciju, a klupska sezona se primakla i mogla bi ponovno biti vrlo zanimljiva. Kako je sva pažnja bila usmjerena na nacionalni ponos, klubovi su svoje odrađivali nekako u sjeni i s priličnim nepoznanic­ama kreću u nove borbe (i prvenstvo kreće za tjedan dana). Dinamo je svoje odradio, osta- la mu je još jedna pripremna utakmica u Varaždinu u petak i možda na njoj jasnije vidimo novi Dinamo. Da, riječ je o novom Dinamu jer ovog je ljeta bilo jako prometno u Maksimiru, ne sjećamo se kada je u jednom prijelazno­m roku došlo tako puno igrača, čak njih 12. O odlascima ne moramo puno jer ih zasad nije bilo puno, ali su plavima donijeli veliki novac. Najveći gubitak odlazak je najboljeg igrača HNL-a El Arabi Hilal Soudanija koji je otišao u Englesku, a novac, znatno veći negoli ga je priskrbio Alžirac, donijeli su transferi Borne Sose u Stuttgart i Ante Ćorića u Romu. Bit će još odlazaka (možda prodaja Benkovića, ima zanimanja za Livakovića), makar i na posudbe jer plavi sada imaju jako veliki kadar. I to upravo zbog tih kupovina. Dakle, s posudbi su se vratili Adrian Šemper, Ivan Šunjić, Bojan Knežević (svi su bili u Lokomotivi), vratio se i Mario Šitum koji je bio u Bjeličinoj Speziji, iz Širokog je stigao Luka Menalo.

Dinamo je uprihodio gotovo 20 milijuna eura od prodaje Ćorića, Sose i Soudanija

Ima Bjelica iz čega birati

A kao novi igrači dovedeni su Lovro Majer iz Lokomotive koji bi trebao biti glavni razigravač, pa desni Moharrami iz Irana, Theophile-Catherine iz St. Etiennea, Dilaver i Kadzior iz Poljske, Oršić iz Južne Koreje te Leovac koji je kao igrač PAOK-a bio na posudbi u Rijeci u prošloj sezoni, u kojoj je i ranije igrao.

Kadar je prevelik, no bit će još prodaje, a sigurno i odlazaka na posudbe da ne bude gužve

U takvoj konstelaci­ji novih snaga, borbe za pozicije je mnogo, a Nenad Bjelica imat će iz čega izabrati momčad koja je bi trebala biti konkurentn­a i u Europi. – Zadovoljan sam svim dečkima, dobro su odradili pripreme, ali imamo i puno utakmica pred sobom pa će mi trebati dosta igrača – kazao je pred kraj priprema trener Nenad Bjelica.

Sad nastupa novi trener

Sad više nema puno vremena, uskoro bismo morali vidjeti rukopis novog trenera plavih. Iako je stigao pred kraja prošle sezone, kada je Dinamo već matematičk­i osigurao naslov prvaka, a on vodio plave u finalu kupa koji su i osvojili, tek sada ćemo vidjeti njegov rad i njegovo djelo, sve ono na kraju prošle sezone bio je rukopis Marija Cvitanović­a i Nikole Jurčevića. – Naši navijači mojim momčadima nisu zviždali bez obzira na rezultat jer moje se momčadi bore – predstavio se, kad je došao, Bjelica. I treba mu vjerovati i dati vremena da radi, samo tako može nešto napraviti. •

 ??  ??
 ??  ?? I on bi trebao plavima pomoći na stoperskoj poziciji, jer riječ je o iskusnom Francuzu koji je igrao u momčadima Rennesa, Cardiffa i St. Etiennea u kojima je skupio 290 utakmica. Dugo su ga plavi pokušavali dovesti jer bilo je još interesena­ta za ovog igrača kojem je istekao ugovor sa St. Etienneom pa je mogao promijenit­i klub bez odštete. Na pripremama je ovaj stoper pokazao da ima potencijal­a postati pojačanje.
I on bi trebao plavima pomoći na stoperskoj poziciji, jer riječ je o iskusnom Francuzu koji je igrao u momčadima Rennesa, Cardiffa i St. Etiennea u kojima je skupio 290 utakmica. Dugo su ga plavi pokušavali dovesti jer bilo je još interesena­ta za ovog igrača kojem je istekao ugovor sa St. Etienneom pa je mogao promijenit­i klub bez odštete. Na pripremama je ovaj stoper pokazao da ima potencijal­a postati pojačanje.
 ??  ?? Počeo je u bečkoj Austriji koju je svojevreme­no vodio Nenad Bjelica, potom je osvajao trofeje s mađarskim Ferencváro­sem. Prošlu je sezonu igrao u Lechu iz Poznanja, klubu koji je vodio upravo Nenad Bjelica pa je onda sigurno kako trener Dinama u njemu vidi igrača koji će biti od velike pomoći Dinamu. To prije jer je u zadnje vrijeme Dinamo imao dosta problema na stoperskim pozicijama. A nagađa se da će otići i Filip Benković.
Počeo je u bečkoj Austriji koju je svojevreme­no vodio Nenad Bjelica, potom je osvajao trofeje s mađarskim Ferencváro­sem. Prošlu je sezonu igrao u Lechu iz Poznanja, klubu koji je vodio upravo Nenad Bjelica pa je onda sigurno kako trener Dinama u njemu vidi igrača koji će biti od velike pomoći Dinamu. To prije jer je u zadnje vrijeme Dinamo imao dosta problema na stoperskim pozicijama. A nagađa se da će otići i Filip Benković.
 ??  ?? Najbolji mladi igrač HNL-a u prošloj sezoni dugo je vagao, imao je ponude iz inozemstva, i to bogatije negoli je mogao ponuditi Dinamo, ali mladi reprezenta­tivac procijenio je da je za njegovu karijeru bolje iz Lokomotive prijeći u Maksimir. Prema Transferma­rktu, plavi su platili 2,5 milijuna eura momčadi s Kajzerice, a vjerojatno je i da će lokosi dobiti dio od budućeg transfera. Plemeniti vezni igrač koji bi trebao postati pravi broj deset, novi Luka Modrić Dinama.
Najbolji mladi igrač HNL-a u prošloj sezoni dugo je vagao, imao je ponude iz inozemstva, i to bogatije negoli je mogao ponuditi Dinamo, ali mladi reprezenta­tivac procijenio je da je za njegovu karijeru bolje iz Lokomotive prijeći u Maksimir. Prema Transferma­rktu, plavi su platili 2,5 milijuna eura momčadi s Kajzerice, a vjerojatno je i da će lokosi dobiti dio od budućeg transfera. Plemeniti vezni igrač koji bi trebao postati pravi broj deset, novi Luka Modrić Dinama.
 ??  ?? Nenad Bjelica želio ga je jer ga je dobro znao iz Poljske lige, ovaj 26-godišnji krilni napadač imao je težak put, zbog ozljede je kratko vrijeme bio i nepokretan. Prošle sezone igrao je za Gornik, upisao 44 utakmice, zabio je 11 golova i devet puta asistirao. Zbog toga se našao i na širem popisu poljske reprezenta­cije za Svjetsko prvenstvo. Trebao bi zamijeniti Soudanija na desnom krilu, iako nije prošao kompletne pripreme zbog ozljede.
Nenad Bjelica želio ga je jer ga je dobro znao iz Poljske lige, ovaj 26-godišnji krilni napadač imao je težak put, zbog ozljede je kratko vrijeme bio i nepokretan. Prošle sezone igrao je za Gornik, upisao 44 utakmice, zabio je 11 golova i devet puta asistirao. Zbog toga se našao i na širem popisu poljske reprezenta­cije za Svjetsko prvenstvo. Trebao bi zamijeniti Soudanija na desnom krilu, iako nije prošao kompletne pripreme zbog ozljede.
 ??  ?? On je najmanja nepoznanic­a, dobro ga se sjećamo kako je zajedno s Bjelicom i bečkom Austrijom izbacio Dinamo, a onda je plave mučio i kad je igrao za Rijeku. Povremeni hrvatski reprezenta­tivac trebao bi zamijeniti Bornu Sosu koji je otišao u Stuttgart, na toj poziciji plavi imaju još Jana Lecjaksa koji se baš i nije nametnuo svojim igrama u zadnjih godinu dana otkako je stigao u maksimirsk­i klub. Pitanje lijevog beka bi trebalo biti riješeno.
On je najmanja nepoznanic­a, dobro ga se sjećamo kako je zajedno s Bjelicom i bečkom Austrijom izbacio Dinamo, a onda je plave mučio i kad je igrao za Rijeku. Povremeni hrvatski reprezenta­tivac trebao bi zamijeniti Bornu Sosu koji je otišao u Stuttgart, na toj poziciji plavi imaju još Jana Lecjaksa koji se baš i nije nametnuo svojim igrama u zadnjih godinu dana otkako je stigao u maksimirsk­i klub. Pitanje lijevog beka bi trebalo biti riješeno.
 ??  ?? Nenad Bjelica odradio je pripreme s Dinamom i u utorak kreće u novu sezonu s prilično izmijenjen­im kadrom
Nenad Bjelica odradio je pripreme s Dinamom i u utorak kreće u novu sezonu s prilično izmijenjen­im kadrom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia