Večernji list - Hrvatska

Halil za oproštaj želi do nove medalje

Jaganjac će zadnji put igrati za juniore, a s ovom generacijo­m bio je srebrni 2016.

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net ZAGREB

Vladimir Vujnović nikad nije bio ni na jednom velikom muškom rukometnom natjecanju. Bio je s rukometaši­cama na EP-u i SP-u

U slovenskom Celju danas počinje Europsko juniorsko prvenstvo za rukometaše. Za Hrvatsku prilično važno jer riječ je o generaciji igrača do 20 godina koji bi danas-sutra trebali zaigrati za seniorsku reprezenta­ciju. Doduše, jedna već igra – Halil Jaganjac. To je generacija koja je prije dvije godine osvojila kadetsko srebro, a lani su bili četvrti na Svjetskom kadetskom prvenstvu. Ako spominjemo imena, onda treba istaknuti da imamo tri sjajna srednja vanjska – Lučin, Bahtijarev­ić i Vistorop, dva sjajna lijeva vanjska, Jaganjca i Šarca, te sjajnog desnog vanjskog Martinović­a. Hoće li samo to biti dovoljno za medalju, pitali smo Vladimira Vujnovića, izbornika Hrvatske.

Jaganjac nije na sto posto

Sve je to lijepo na papiru. Ali, ne treba smetnuti s uma da većina tih igrača uopće nije igrala ili je malo igrala u svojim klubovima u protekloj sezoni. Tu ponajprije mislim na Lučina i Bahtijarev­ića, a Vistorop je igrao u ipak prilično kvalitetom slaboj ligi Bosne i Hercegovin­e. Šarac je zbog ozljede propustio veći dio sezone, kao i Vekić. Jaganjac trenutačno nije sto posto spreman jer ga muči ozljeda. Dakle, nisam mogao napraviti kompletne pripreme sa svim igračima jer su neki morali trenirati po posebnom programu – rekao je Vujović. Ni raspored vam nije išao na ruku. Istina. U skupini imamo Rusiju, Poljsku i Španjolsku. Nisu to jake reprezenta­cije, ali nisu ni slabe. Primjerice, Španjolsku smo prošle sezone na SP-u pobijedili dosta tijesno, s dva pogotka razlike. U drugom krugu križamo se sa sku- pinom u kojoj su Francuska, aktualni europski i svjetski prvaci u ovoj generaciji te Danska od koje smo na SP-u izgubili u susretu za broncu. Ako želimo do velikog rezultata, morat ćemo prvo u skupini sve pobijediti, a onda ćemo dalje razmišljat­i što nam treba za polufinale – kaže Vujović. Zanimljivo je da ćemo sve tri utakmice u skupini igrati u istom terminu, pomalo neuobičaje­nom. Da, sve tri utakmice igramo u 13 sati. Tako smo ovih dana i trenirali, baš u to vrijeme. Mislim da su se dečki priviknuli na taj podnevni termin – istaknuo je Vuja. U povijesti svjetskih juniorskih prvenstava Hrvatska nikad nije osvojila medalju. Bili smo dvaput četvrti. Prvi put 2007. u Makedoniji (Šunjić, Musa, Gojun, Čupić, Blažević) kada smo u polufinalu izgubili od Njemačke, a u susretu za broncu od Danske (26:27). Drugi put bili smo četvrti 2013. u Bosni i Hercegovin­i (Vuglač, Š. i F. Ivić, Kaleb, Obranović, Pavlović, Cindrić, Mandalinić) kada smo u polufinalu izgubili od Španjolske u produžetku (35:36), a u susretu za broncu od Francuske (27:32).

Od minus osam do plus 12

Iza Hrvatske više je od mjesec dana priprema u prekinutom nizu i u sklopu tih priprema hrvatski su juniori odigrali čak šest prijateljs­kih utakmica i igrali na “Four nations” turniru u mađarskom Dabasu. Prijateljs­ke susrete igrali su protiv Saudijske Arabije (33:25, 33:17), Mađarske (36:29, 32:29) i Slovenije (22:30 i 30:19). Turnir u Dabasu Vujovićevi izabranici osvojili su bez poraza pobijedivš­i redom Austriju (31:18), Mađarsku (34:25) i Slovačku (29:22). – Ne znam što bih rekao o pripremnim utakmicama, pogotovo o onima protiv Slovenije. U samo 48 sati od poraza od minus osam došli smo do pobjede od plus 12 u Ivanić Gradu. Ima puno oscilacija i to nije dobro. No, moramo se prvo koncentrir­ati na prvu utakmicu. Mislim da igramo puno modernije od Rusa. Sjetimo se da je ova generacija s Poljacima imala velikih problema, ali uvijek smo pobjeđival­i. Španjolska igra maštovito, igra s puno križanja. Ponavljam, bit će izuzetno važno prenijeti sve bodove u drugi krug – istaknuo je Vladimir Vujnović kojem je ovo prvo veliko muško rukometno natjecanje. – Bio sam s mlađim ženskim dobnim selekcijam­a na EP-u i SP-u. Ovo mi je prvo muško veliko natjecanje – dodao je.

Kada sam bio u najboljoj formi, od 1990. do 1993., Hrvatska nije igrala na velikim rukometnim natjecanji­ma VLADIMIR VUJOVIĆ izbornik juniora Hrvatske

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Halil Jaganjac uz Tina Luina već ima iskustvo igranja za seniorsku reprezenta­ciju
IGOR KRALJ/PIXSELL Halil Jaganjac uz Tina Luina već ima iskustvo igranja za seniorsku reprezenta­ciju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia