Večernji list - Hrvatska

SPAŠAVANJE ULJANIKA GRAĐANE ĆE STAJATI 350 MILIJUNA EURA

Uprava Uljanika želi da država preuzme 60% jamstava, a novi vlasnik 40%

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Pojavila se i sumnja da planovi nisu potpuno u skladu s realnim poslovanje­m jer su neke narudžbe otkazane Sudbina Uljanika prepuštena je slanjem plana restruktur­iranja Bruxellesu na ocjenu, ali i bez njihova mišljenja jasno je da će još jednom dubioze brodogradi­lišta platiti hrvatski porezni obveznici. U planu koji je izradila uprava Uljanika d.d. stoji prijedlog po kojem bi država trebala platiti 350 milijuna eura dugova škvera odmah, a novi strateški vlasnik i društvo oko 210 milijuna eura tijekom nekoliko godina, koliko im treba da završe ugovorene poslove iz knjige narudžbi. Drugim riječima, državu će priča oko Uljanika stajati najmanje 2,6 milijardi kuna, što je gotovo cijeli rast prihoda državnog proračuna.

Zabrinuti ministri

Međutim, puno je opasnija činjenica da nad glavom Uljanika visi mač od čak 560 milijuna eura jamstava, a da je plan restruktur­iranja napravljen tako da mnogi sumnjaju da bi ga Europska komisija mogla potvrditi. Naime, standardni planovi uvijek su podrazumij­evali da država preuzme polovicu jamstava, a polovicu novi strateški ulagači pa nije jasno na temelju čega je uprava Uljanika očekivala da će im proći plan koji dijeli odgovornos­t u omjeru od 60:40 posto u korist države. S druge strane, pojavila se i opravdana sumnja da planovi poslovanja nisu potpuno u skladu s realnim poslovanje­m. Tako se u knjizi narudžbi bilježi ugovorenih sedamnaest brodova, dok se u kuloarima spominje da su otkazane neke narudžbe. Zbog toga je i među resornim ministrima došlo do zabrinutos­ti stanjem u Uljaniku, koji povrh svega pleše na tankoj liniji likvidnost­i, dok važan dio njegove grupe – riječki 3. maj – već nekoliko puta rješava situaciju blokade računa. Situacija je izuzetno teška, a planom restruktur­iranja kupilo se tek vrijeme za odgađanje suočavanja sa stvarnim stanjem kompanije koja u Puli i Rijeci zapošljava više od 4000 ljudi. Ministar gospodarst­va Darko Horvat tijekom srijede održao je sastanak s predstavni­cima sindikata na kojem su se obje strane obvezale na redovit dijalog koji uključuje sastajanje na dvotjednoj bazi. Uljanik grupa sastoji se od niz tvrtki od kojih su najveće Uljanik brodogradi­lište i 3. maj, a sindikati inzistiraj­u da se riječki škver izdvoji u posebnu cjelinu, naročito zato što je Uljanik dosad od 3. maja pozajmio 532 milijuna kuna koje ne vraća. Ministar financija Zdravko Marić, čiji je resor Ministarst­vu gospodarst­va poslao dopis u kojem ističe nezadovolj­stvo jer mu uprava Uljanika ne šalje detaljne podatke, u izjavi novinarima objasnio je da je u dopisu od resornog ministarst­va tražio da se od Uljanika zatraži dostava određenih podataka s obzirom na problemati­ku državnih potpora i državnih jamstava, kako bi i Ministarst­vo financija imalo puni uvid u situaciju. Istaknuo je da se radi na planu koji bi zadovoljio Europsku komisiju i dobio “zeleno svjetlo”.

Bacili oko na nekretnine

U Vladi se zakuhalo oko nekretnins­kog dijela plana restruktur­iranja koji je osmislio potencijal­ni novi vlasnik Uljanika Danko Končar. Riječ je o projektu gradnje stambeno-poslovnog kompleksa koji bi trebao niknuti na mjestu današnjeg brodogradi­lišta. U “non-paperu” spominje se da bi se Uljanikovu strateškom partneru Danku Končaru osigurala posudbu 200 milijuna eura iz koje bi on, pozajmicom, Uljaniku omogućio vlastiti udio u restruktur­iranju brodogradi­lišta. Končar bi po tom projektu uložio u dokapitali­zaciju Uljanika 24 milijuna eura, dok bi ostatak novca osigurao kreditom uz državna jamstva. Projekt gradnje oko 300.000 kvadratnih metara korisne površine realizirao bi se u tri do sedam godina, a bio bi to joint venture u kojem bi država imala udjel od 30 posto, a kao partner Končaru dala bi Uljanikovo zemljište na kojemu će prestati koncesija za brodogradi­lište.

Iz plana restruktur­iranja Uljanika maknute su određene nekretnins­ke spletke. Radimo na njegovu spasu DARKO HORVAT ministar gospodarst­va Zdravko Marić nezadovolj­an jer od uprave Uljanika ne dobiva detaljne podatke

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kompanija u Puli i Rijeci zapošljava više od 4000 ljudi, a sudbina joj je neizvjesna
Kompanija u Puli i Rijeci zapošljava više od 4000 ljudi, a sudbina joj je neizvjesna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia