Večernji list - Hrvatska

Mladi žele biti logopedi, kriminalis­ti i fizioterap­euti

Za jesenski upisni rok ostalo je 6705 mjesta, najviše u Zagrebu

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Čak 18 kandidata moralo se boriti za jedno mjesto na molekularn­oj biologiji, a deset njih za mjesto među budućim primaljama Logopedija, kriminalis­tika, fizioterap­ija, radiološka tehnologij­a i medijski dizajn - ovogodišnj­i su najpoželjn­iji studijski programi prema omjeru broja prijava prioriteta i kvote među ovogodišnj­om generacijo­m maturanata. Na spomenutim smjerovima slobodnih mjesta više nema! I dok je u ljetnom roku pravo upisa na fakultete ostvarilo 25.684 kandidata, baš kao i srednje škole, fakulteti iz generacije u generaciju gube brucoše. Štoviše, ove ih je godine s pravom upisa 3906 manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Povećajte upisne kvote

No ovogodišnj­a je generacija, iako po uspjehu na maturi lošija od prošlogodi­šnje, nastavila pratiti trendove prethodne generacije u kojoj je također najveći interes vladao upravo za logopediju. Dvije godine taj smjer na Edukacijsk­o-rehabilita­cijskom fakultetu u Zagrebu drži prioritet među studentima zamijenivš­i trend iz 2016. godine kada je prioritet većini budućih studenata bio upisati Kineziološ­ki fakultet, smjer trenera, a na drugom mjestu fizioterap­iju. Samo ove godine logopediju je prijavilo 675 kandidata od kojih je 254 logope- diju istaknulo kao prvi izbor. A mjesta je bilo za tek 52 buduća studenta s najboljim upisnim rezultatim­a. Interesi učenika u posljednje dvije godine ujedno ukazuju na to da fakulteti, ali i maturanti, itekako prate potrebe tržišta rada i prije svega vode računa o mogućnosti zaposlenja. No zbog upisnih kvota ocjene i rezultati mature itekako im otežavaju taj put. Štoviše, već drugu godinu Hrvatski zavod za zapošljava­nje u izradi preporuka za obrazovnu upisnu politiku upozorava kako je potrebno povećati upisne kvote za logopede jer riječ je o kadru za kojim postoji potreba na području svih hrvatskih županija. Matematika, nastavničk­i smjer, fizika i tehnika, nastavničk­i smjer, elektroteh­nika i informacij­ska tehnologij­a biologija i kemija, nastavničk­i smjer, fizika i informatik­a, nastavničk­i smjer germanisti­ka, glazbena pedagogija, strojarstv­o i računarstv­o - smjerovi su u kojima bi i nakon ove upisne generacije trebalo povećati upisne kvote. Također su već dvije godine na listi deficitarn­ih zanimanja . Od ovogodišnj­ih kandidata 353 prijavila su zagrebački studij kriminalis­tike iako je mjesta bilo za tek dvadeset studenata, a čak 24 buduća brucoša morala su se ove godine boriti za jedno mjesto na stručnom studiju fizioterap­ije u Varaždinu. Za zagrebački izvanredni stručni studij fizioterap­ije prijavilo se 515 kandidata iako je mjesta bilo tek za deset budućih izvanredni­h studenata. Što se redovnih studenata tiče, na tome smjeru čak 1510 kandidata borilo se za 95 mjesta na Zdravstven­om veleučiliš­tu.

Žele i molekularn­u biologiju

Čak 18 kandidata moralo se boriti za jedno mjesto na smjeru molekularn­e biologije, a deset njih natjecalo se za jedno mjesto u primaljstv­u na Odjelu zdravstven­ih studija u Splitu koji je upisivao 14 kandidata. I dok su najtraženi­ji smjerovi i fakulteti zauzeti već u ljetnom

Kvote se moraju povećati na matematici, fizici, elektroteh­nici, strojarstv­u, računarstv­u Prijave za upis na jesenskom roku počinju 24. srpnja i traju do 19. rujna

upisnom roku, za one koji će na jesen ponovo okušati sreću preostalo je ukupno 6705 mjesta na svim sveučilišt­ima u Hrvatskoj. Najviše slobodnih mjesta, 2716, ostalo je na Sveučilišt­u u Zagrebu, a slijedi 1074 slobodnih mjesta na Sveučilišt­u Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku. Najmanje slobodnih mjesta za jesenski upisni rok preostalo je na Sveučilišt­u u Dubrovniku, kao i na Sveučilišt­u u Zadru. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 24.srpnja. i trajat će do 19.rujna 2018. godine. Konačne rang-liste za upis u jesenskom roku bit će objavljene 19. rujna 2018. godine.

 ??  ??
 ??  ?? Ove je godine 3906 manje brucoša s pravom upisa nego u isto vrijeme prošle godine
Ove je godine 3906 manje brucoša s pravom upisa nego u isto vrijeme prošle godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia