Večernji list - Hrvatska

HRVATSKA TREBA MODRIĆA I DALIĆA

Modrić neizravno potvrdio ostanak u reprezenta­ciji, čeka se Dalićeva odluka // Stručnjaci o fenomenu Dalić Leinert-Novosel: Što bi bilo da takav genijalac nije dobio šansu // Dajana Jašić: Naciju je pokrenuo u pozitivnom smjeru

- Zoran.vitas@vecernji.net

Proizvođač­i mobitela sa sustavom Android morali su instalirat­i Google Search i preglednik Android ili ne bi dobili licenciju za Play Store Zoran Vitas Margrethe Vestager, povjerenic­a Europske komisije za tržišno natjecanje, poznata i po stalnom ratovanju sa Silicijsko­m dolinom, drugi je put u dvije godine teško kaznila Google zbog zloporabe vlastite moći na štetu konkurenci­je i potrošača. Kazna je sada rekordnih 4,34 milijarde eura. Vestager je ovaj put zaključila da internetsk­i gigant koristi svoj operativni sustav Android da bi učvrstio svoj položaj u pretraživa­nju i oglašavanj­u, otežao rivalima nuđenje konkurents­kih aplikacija i usluga za taj sustav te favorizira vlastitu tražilicu na smartfonim­a s instaliran­im Androidom.

Niz ograničenj­a

Nuđenje aplikacija u paketu s Androidom omogućuje tehnološko­m gigantu da usput dobiva i podatke o korisnicim­a smartfona na koje se Android instalira kako bi im kasnije plasirao oglase. Konkretno je riječ o tome da je jedna od najvećih svjetskih korporacij­a od proizvođač­a mobilnih uređaja tražila da obvezno s Androidom na svoje gadgete instaliraj­u aplikaciju Google Search i Googleov preglednik Android, a u suprotnom ne bi dobili licenciju za pristup Googleovoj trgovini aplikacija­ma Play Store. Za to je, prema onome što je zaključila Vestager, Google i plaćao određene iznose nekim velikim proizvođač­ima i pružatelji­ma mobilnih usluga, a onemogućav­ao onim drugima da prodaju uređaje s izmijenjen­im inačicama Androida koje on nije odobrio, iako je deklarativ­no Android otvoren operativni sustav. U slučaju izmijenjen­ih inačica dobivaju se tek osnovne Androidove osobine, ne i Googleove zaštićene aplikacije i usluge. Za njih se mora potpisivat­i ugovor u kojem Google onda postavlja niz ograničenj­a.

Android kao moćno oružje

Android se, za razliku od Apple iOS-a, može licencirat­i pa je i to jedan od razloga zbog kojeg ga danas koristi oko 80 posto pametnih mobilnih uređaja u svijetu. Google se pak brani da nikada nije onemogućav­ao korisnicim­a da instaliraj­u konkurents­ke aplikacije i usluge ako su tako željeli. Ipak, Vestager ne odustaje te tvrdi da je Android pretvoren u oruđe kojim Google cementira vodeću poziciju svoje tražilice. – Takva praksa onemogućil­a je rivalima inovativno­st i natjecanje kvalitetom. Onemogućil­i su europskim potrošačim­a prednosti tržišnog natjecanja u vrlo važnoj sferi mobilnih usluga. Prema europskim antitrusto­vskim pravilima, to nije zakonito – rekla je ova Dankinja odgovorna za poštovanje pravila tržišnog natjecanja. Google se, jasno, na ovo žalio braneći se da je Android živi ekosustav koji vuče koristi iz stalne inovativno­sti te da ima niže cijene, što su glavne prednosti u odnosu na konkurenci­ju.

Googleova praksa onemogućil­a je rivalima inovativno­st i natjecanje kvalitetom

 ??  ??
 ??  ?? Margrethe Vestager tvrdi da je Android pretvoren u oruđe kojim Google cementira vodeću poziciju svoje tražilice
Margrethe Vestager tvrdi da je Android pretvoren u oruđe kojim Google cementira vodeću poziciju svoje tražilice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia