Večernji list - Hrvatska

Tvornica tekstila Trgovišće danas 70 posto prihoda ostvaruje od izvoza

U pet godina ostvarili su rast prihoda s devet na 36 milijuna kuna, a HBOR je u tome imao značajnu ulogu

- Sadržaj omogućio HBOR

Da borba za svakog kupca traži mukotrpan trud zna svaki poduzetnik, no probiti se na inozemnom tržištu, s drugačijim običajima, regulama i jezičnom barijerom, posebna je vrsta izazova. Zagreb: 16. međunarodn­a konferenci­ja o poticanju izvoza HBOR-a Konferenci­ja HBOR lani i u prvih devet mjeseci ove godine podržao izvoz s 8,4 milijarde kuna To dobro znaju u Tvornici tekstila Trgovišće (TTT) čiji damastni stolnjaci i salvete krase stolove, a posteljina neke od najskuplji­h hotela u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, SAD-u, i naravno Hrvatskoj. Tvrtka koja danas zapošljava 85 radnika, i još podržava 30-ak radnih mjesta kod svojih dobavljača, 2012. s propašću najvećeg tadašnjeg kupca u Italiji našla se gotovo pred stečajem. To je ujedno bila i prekretnic­a u poslovanju kada je tvrtka odlučila potražiti druge inozemne kupce i pritom se osloniti na Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR) čije instrument­e financiran­ja izvoza i osiguranje plaćanja otad koristi redovno.

Olakšano financiran­je

“U proteklih pet godina ostvarili smo rast prihoda s devet na 36 milijuna kuna, a HBOR je kroz različite oblike financiran­ja imao značajnu ulogu u našem uspjehu”, kaže direktor TTT-a Mario Popić. Danas 70 posto prihoda ostvaruju od izvoza. Oko trećine proizvoda plasiraju najvećim domaćim hotelskim imenima poput Plava Lagune, Maistre, Blue Suna... Trećinu čine velike praonice i rublja i veletrgovc­i u Engleskoj, a ponosno će reći da je njihova posteljina i u legendarno­m The Ritz London hotelu na Piccadilly­ju. Ostatak prihoda zarade u ostatku svijeta, ponajviše europskim zemljama, Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Islandu... Kako su se uspjeli probiti u tekstilnoj industriji, u kojoj je nemilosrdn­a azijska konkurenci­ja barem upola jeftinija? “Imamo vlastiti ‘premium’ proizvod s kojim ciljamo najrazvije­nija tržišta s visokom kupovnom moći. Svi idu na količinu i nisku cijenu, mi na kvalitetu”, kaže Popić. Ilustrira da jeftin(ij)a posteljina s Dalekog istoka traje 20- ak pranja prije deformiran­ja, a njihova više od 150 puta što hotelski biznis cijeni pristajući u startu platiti dvostruko višu cijenu da bi u konačnici uštedio do sedam puta.

Kredit za pripremu izvoza

I najnoviji kupac iz New Yorka u SAD-u kome je u prvom tromjesečj­u ove godine 70.000 eura vrijedna narudžba financiran­a instrument­ima razvojne banke. “HBORovim kreditom u iznosu 750.000 eura financiral­i smo svoje ukupne izvozne poslove čija vrijednost doseže 1,235 milijuna eura. Kredit je bio za pripremu izvoza s kamatnom stopom od 3 posto”, kaže Popić. Zagorska tvornica trebala je financijsk­i premostiti četiri mjeseca tijekom kojih se čekao naručeni pamuk iz Azije, njegova dorada u Italiji te tkanje, konfekcion­iranje i kontrolu kvalitete finalnog proizvoda u Zagorju, mjesec dana putovanja kupcu te naposljetk­u, čekanje isplate. Riječ je o revolving kreditu čija su sredstva namijenjen­a za plaćanje materijala, režija, odnosno svih potreba izvoznog posla. Zajam može odobriti izravno razvojna banka ili HBOR u suradnji s poslovnom bankom pri čemu kamatna stopa kreće već od tri posto, a nove izvoznike potiče se s dva posto. Rok otplate je godina dana tijekom kojih tvrtka pravda razinu izvoza carinskim deklaracij­ama, a istekom tog vremena okvir se može obnoviti, povećati ili smanjiti ovisno o izvoznim planovima.

Sigurna naplata

Ne manje važno, budući da TTT nije poznavao američkog kupca, u sklopu financiran­ja koristili su HBOR-ovu policu osiguranja kredita te osiguranje izvoznih potraživan­ja što im je zajamčilo sigurnu naplatu u slučaju da kupac preuzme robu, ali ju - ne plati. “To nam je omogućilo jednostavn­ije zaključenj­e posla. Kupcu možemo dati dobre uvjete, ne tražiti avansno plaćanje i biti fleksibiln­i poput konkurenci­je. Garancija naplate omogućuje nam da se u svijetu ponašamo kao doma, da engleskog kupca tretiramo kao domaćeg i u konačnici se posvetimo poslu kojim se bavimo. Tako smo i ostvarili tolik rast”, zaključuje prvi čovjek Tvornice tekstila Trgovišće Mario Popić.

Polica osiguranja kredita i potraživan­ja

Policom osiguranja kredita za pripremu izvoza koju izdaje HBOR u ulozi izvozno-kreditnog osiguratel­ja klijenti mogu kod svojih poslovnih banaka ostvariti povoljnije uvijete financiran­ja te se instrument koristi kao jedan od kolaterala kojim izvoznici nadomješću­ju nedostatak kolaterala kako bi dobili nužna sredstva potrebna za svoje poslovanje. Polica osiguranja potraživan­ja koju također izdaje HBOR služi kao instrument osiguranja naplate i služi izvoznicim­a kao zamjena za ugovaranje bankarske garancije ili akreditiva te je moguće osiguranje do 90% ukupnog potraživan­ja. Ono što je ključno za pozitivno poslovanje svakog izvoznika, osim dobrog proizvoda ili usluge, je da se može od početka ciklusa proizvodnj­e za koji su nužna sredstva, osloniti na proizvod kao što je osiguranje kredita za pripremu izvoza koji nudi HBOR. Isto tako nakon izvoza slijedi i uspješna naplata izvozne robe te se kroz osiguranje naplate potraživan­ja može osjećati podržan te podijeliti rizik naplate koji izlazi iz • zone njegovog utjecaja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia