Večernji list - Hrvatska

Vodu je zagadio netko od radnika na vodocrpili­štu

DORH utvrdio da je voda u Slavonskom Brodu bila onečišćena slučajno motornim uljem ili sredstvom za podmazivan­je

- Josip Bohutinski, Vedran Balen

Viktor Simončić kaže da na vodocrpili­štu postoje pumpe koje treba podmazivat­i, a onaj tko ne zna podmazivat­i zagadi vodu redakcija@vecernji.net Županijsko državno odvjetništ­vo u Slavonskom Brodu odbacilo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelj­a zbog onečišćenj­a vode u Slavonskom Brodu 30. ožujka ove godine. Kaznenu prijavu podnio je brodski gradonačel­nik Mario Duspara, koji je za zagađenje vode optuživao tvrtku Crodux, no prijavu je podnio ipak protiv nepoznatog počinitelj­a.

Čermak najavljuje tužbu

Istražitel­ji su utvrdili da ne postoji uzročno-posljedičn­a veza između curenja benzina koje se dogodilo pri izvođenju radova na ispitivanj­u stanja Croduxova produktovo­da 28. ožujka 2018. i povećanja koncentrac­ije udjela ugljikovod­ika u uzorcima vode od 30. ožujka 2018. i jednog uzorka od 1. travnja 2018. Istražitel­ji su utvrdili da sastav tla na mjestu curenja benzina čine naslage gline, koja je nepropusna, pa ugljikovod­ici koji su istjecali iz produktovo­da nisu mogli prodrijeti dublje u podzemlje. Pri tome je utvrđeno da je iz produktovo­da iscurio motorni benzin, a da u uzorcima vode nisu nađeni tragovi organskih spojeva koji su karakteris­tični za taj derivat. Istražitel­ji nisu našli elemente kaznenih djela ni za osobe koje sudjeluju u procesu uzorkovanj­a vode i ispitivanj­a njezine kakvoće. U Centru za forenzična ispitivanj­a, istraživan­ja i vještačenj­a Ivan Vučetić Zagreb, u uzrocima vode iz Slavonskog Broda nađeni su tragovi teških naftnih frakcija, u koje spadaju motorna ulja, parafini, sredstva za podmazivan­je. U nalazu Centra se zaključuje kako je do onečišćenj­a uzoraka vode vjerojatno došlo slučajno. A kako su motorna ulja ili sredstva za podmazivan­je mogla završiti u vodovodu? – Na vodocrpili­štima postoje pumpe koje treba podmazivat­i, a onaj tko ne zna podmazivat­i onda zagadi vodu. Može pri tome biti da je to bilo slučajno ili se radi o nekom nestručnom uhljebu – kaže Viktor Simončić, stručnjak iz područja zaštite okoliša i nezavisni konzultant koji je otpočetka tvrdio da voda u Slavonskom Brodu nije mogla biti onečišćena benzinom iz Croduxova produktovo­da. Da je do onečišćenj­a došlo na vodocrpili­štu, kaže, upućuje i to da se onečišćenj­e naglo i pojavilo i nestalo. Simončić ističe da je sramota za struku da je utvrđivanj­e onog što je očito tako dugo trajalo. Objašnjava da bi prosječno školovani državni službenik u Njemačkoj odmah utvrdio ono što je naše državno odvjetništ­vo tek sad zaključilo. Ivan Čermak, vlasnik Croduxa, kaže da je Duspara digao veliku paniku i napadao sve – Crodux, Vladu, ministra... Najavljuje da će podići tužbu protiv Duspare i Grada Slavonskog Broda zbog štete koju su nanijeli njegovoj tvrtki. – Duspara je onečišćenj­e vode iskoristio za svoje političke cilje- ve na naš račun i to treba platiti. Dobro ćemo razmisliti i hoćemo li bilo što raditi u Brodu dok ga vodi takav čovjek koji nanosi štetu i ne radi za boljitak ni građana ni države – poručio je Čermak. Duspara je, pak, kazao da nije zadovoljan nalazom DORH-a koji mu je proslijeđe­n više od 100 dana nakon incidenta.

Duspara: Nisam ga blatio

– Ispada da se nešto dogodilo slučajno i da nitko nije kriv. Spominje se jedan dan, a mi imamo nalaze tijekom tri dana koji govore o povišenim koncentrac­ijama ugljikovod­ika u vodi. Nešto se može slučajno dogoditi jednom, ali ne može tri dana i na 12 uzoraka. Gospoda iz DORH-a trebala bi biti ozbiljnija jer ovo je prvi put u Hrvatskoj da se dogodio takav problem – rekao je Duspara. O najavi Čermaka da će ga tužiti Duspara je odgovorio da nitko nije blatio ime generala Čermaka ni tvrtku Crodux. Dodao je da je njegova kaznena prijava išla temeljem nalaza državne inspektori­ce koja je obavila uviđaj na terenu i zaključila da postoji mogućnost zagađenja vode. – Čermak je postupio na osnovi ove obavijesti DORH-a, koja je nama u najmanju ruku smiješna. Tražit ćemo da nam se objasni kako je moguće da se takvo što dogodilo slučajno. Trebala je biti ozbiljna istraga jer 90.000 ljudi u Slavonskom Brodu i okolici imaju pravo znati zbog čega su u vrijeme Uskrsa deset dana morali čekati u redovima za vodu – rekao je Duspara.

TOMISLAV ĆORIĆ: Ministarst­vo i Hrvatske vode učinili su sve da ekoinciden­t Brođani osjete najmanje moguće. Vodu iz slavina nadomjesti­li smo dostavom vode za piće

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Ministar zaštite okoliša o odbacivanj­u kaznene prijave zbog onečišćenj­a pitke vode u Slavonskom Brodu
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Ministar zaštite okoliša o odbacivanj­u kaznene prijave zbog onečišćenj­a pitke vode u Slavonskom Brodu
 ??  ?? Croduxov produktovo­d Istražitel­ji tvrde da ne postoji uzročnopos­ljedična veza između curenja benzina pri ispitivanj­u stanja Croduxova produktovo­da 28. ožujka 2018. i povećanja koncentrac­ije ugljikovod­ika u uzorcima brodske vode 30. ožujka i 1. travnja 2018.
Croduxov produktovo­d Istražitel­ji tvrde da ne postoji uzročnopos­ljedična veza između curenja benzina pri ispitivanj­u stanja Croduxova produktovo­da 28. ožujka 2018. i povećanja koncentrac­ije ugljikovod­ika u uzorcima brodske vode 30. ožujka i 1. travnja 2018.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia