Večernji list - Hrvatska

Europska komisija tužila Mađarsku zbog azilanata

- Hassan.haidar.diab@vecernji.net

Zakon je u parlamentu tijesnom većinom progurao premijer Netanyahu, a žestoko mu se protivi izraelski predsjedni­k Rivlin Hassan Haidar Diab Ohrabreni odlukom američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa koji je grad Jeruzalem priznao glavnim gradom Izraela, i tihom podrškom Saudijske Arabije i Egipta, Izraelci su napravili korak dalje prema ostvarenju svog povijesnog sna. Sedam godina nakon što ga je vlada predložila, izraelski parlament usvojio je kontroverz­ni nacrt zakona koji Izrael definira kao državu-naciju židovskog naroda, u okviru kojega je modificira­n kontroverz­ni članak kojim se predviđa osiguravan­je novih lokaliteta za Židove, što isključuje arapske izraelske građane koji čine 17,5 posto izraelskog stanovništ­va.

“Uklesano u mramor”

Izraelski parlament (Knesset) u srijedu navečer tijesno je, sa 62 glasa (od ukupno 120 glasova), usvojio nacrt zakona kojim se određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je prije arapski imao identičan status s hebrejskim, te nalaže da su “židovska naselja (u Izraelu) od nacionalno­g interesa”. Zakon daje pravo na samoodređe­nje samo Židovima. – Ovo je odlučujući trenutak u povijesti izraelske države koji naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesava u mramor – oduševljen­o je komentirao izraelski premijer Benjamin Netanyahu, glavni inicijator tog zakona. Izglasavan­je zakona nije prošlo bez tenzija i sukoba. U isto vrijeme dok su židovski parlamenta­rci, koji su glasali za usvajanje nacrta, slavili i fotografir­ali se s premijerom Netanyahuo­m, izraelska oporba protivila se tom nacrtu, a arapski su zastupnici u parlamentu u znak protesta nakon izglasavan­ja trgali kopije spornog teksta nakon čega su ih zaštitari izbacili iz parlamenta. Izglasavan­jem zakona u Parlamentu Izraelci su ostvarili svoj san koji sanjaju više od dva tisućljeća. Nakon gotovo dva tisućljeća postojanja židovske dijaspore bez vlastite države, cionizam kao pokret utemeljili su sekularni Židovi još krajem 19.stoljeća, u većini židovski Aškenazi. Ova je ideja uvjetovana tadašnjim nastankom antisemiti­zma u Europi, posebice vidljivom kroz afere Dreyfusa u Francuskoj i pokretom protiv Židova u Rusiji. Inicijator cionističk­og političkog pokreta bio je austrougar­ski novinar Theodor Herzl sa svojom knjigom Der Judenstaat. U to je vrijeme glavni cilj je bio potaknuti Židove da se presele u Palestinu, a potom na području Osmanskog Carstva.

“Ugrozili ste Židove”

Analitičar­i su uvjereni kako će taj čin dodatno destabiliz­irati Bliski istok i biti zadnji čavao u lijesu mirovnog procesa između Palestinac­a i Izraelaca. Zbog toga je i izraelski predsjedni­k Reuven Rivlin kritizirao sporni nacrt koji zanemaruje sva prava gotovo dva milijuna Palestinac­a koji su državljani Izraela, dok Židove stavlja u položaj građana prvog reda. Rivlin je u pismu parlamenta­rcima naglasio da bi nacrt mogao uvrijediti i ugroziti Židove koji žive u drugim zemljama i da bi Izrael mogao biti meta žestokih napada zbog diskrimina­cije nežidovsko­g stanovništ­va. On je tražio revidiranj­e spornih odredbi nacrta, što vladajući u parlamentu nisu uvažili. Arapi koji posjeduju izraelsko državljans­tvo ističu da su izraelske vlasti i do sada provodile diskrimina­tornu politiku prema njima, a novim nacrtom je to i legalizira­no. Tako će arapski jezik izgubiti status službenog jezika, što je status koji će imati isključivo hebrejski jezik. Između ostalog, židovski praznici su proglašeni državnim, a Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Većina odredbi novog nacrta u suprotnost­i je s postojećom zakonskom odredbom da u Izraelu svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti.

Europska komisija tužila je jučer Mađarsku Europskom sudu zbog politike prema azilantima. U Komisiji smatraju da mađarski zakon o azilu krši europsko pravo. Budimpešta odbacuje optužbe i poručuje – imamo pravo primiti koga želimo.

VIKTOR ORBÁN: Mađarska ima nultu tolerancij­u prema antisemiti­zmu. Spremni smo surađivati u ratu protiv antisemiti­zma

 ??  ?? Ovo je odlučujući trenutak u povijesti izraelske države, kaže Netanyahu Hebrejski jezik Arapski više nije službeni jezik, jedini službeni jezik države Izrael sada je hebrejski Naselja Židovska naselja su od nacionalne vrijednost­i i radit će na njihovu...
Ovo je odlučujući trenutak u povijesti izraelske države, kaže Netanyahu Hebrejski jezik Arapski više nije službeni jezik, jedini službeni jezik države Izrael sada je hebrejski Naselja Židovska naselja su od nacionalne vrijednost­i i radit će na njihovu...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia