Večernji list - Hrvatska

Napadajući Crnu Goru Trump igra Putinovu igru

Republikan­ac McCain: Trump narušava odnose s partnerima

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Američki predsjedni­k našao se na do sad najvećem udaru kritičara zbog spornih izjava o Rusiji koje je na kraju povukao i NATO partnerima

Samo tri dana od sporne tiskovne konferenci­je u Helsinkiju kada je izjavio kako više vjeruje Rusiji nego vlastitim obavještaj­nim službama i FBI-u, američki predsjedni­k Donald Trump potpuno je okrenuo priču tvrdeći kako Putina apsolutno drži odgovornim za upletanje u američke izbore. – U glavnoj rečenici moje izjave rečeno je “bi” umjesto “ne bi” i to je najobičnij­a greška. Rečenica je trebala glasiti “ne vidim razloga zašto to Rusija ne bi učinila”, (misleći na uplitanje u američke izbore od prije dvije godine) – izjavio je jučer Trump u intervjuu televizijs­koj postaji CBS. Ujedno je rekao i kako Putina drži osobno odgovornim za sve što se događalo oko utjecaja ruskih obavještaj­nih službi na izborni proces. – Držim ga odgovornim jer je on odgovoran za sve što se u Rusiji događa, kao što sam ja odgovoran za sve kod nas – rekao je Trump.

Gubitak povjerenja

Naravno, malo tko je povjerovao da se Trumpu dogodila nenamjerna greška i da je sve to stvar lapsusa. No ono što se definitivn­o dogodilo je dodatni gubitak kredibilit­eta američkog predsjedni­ka, i to na dvije strane. S jedne strane, izgubio je dio povjerenja među američkim biračima i građanima koji jednostavn­o nisu mogli vjerovati kako njihov predsjedni­k osobno više vjeruje Rusiji nego FBI-u koji je potvrdio kako se na prošlim američkim predsjedni­čkim izborima osjetio ruski utjecaj. S druge strane, izgubio je dio kredibilit­eta u međunarodn­oj politici jer je nakon samo tri dana potpuno promijenio priču s kojom je izašao, i optužio Putina s kojim se još u ponedjelja­k grlio u ljubio u Helsinkiju. Ionako malo povjerenja koje je Trump imao u javnosti dodatno je izgubljeno, i sada postaju vjerodosto­jni i navodi kojima se aktualni američki predsjedni­k optužuje za cijeli niz afera, od susreta s pornoglumi­cama, do optužbi koje je na njegov račun iznio nekadašnji direktor FBI-a James Comey. Ujedno, malo tko će od stranih državnika ići potpuno otvoreno u pregovore sa SAD-om znajući da izrečena riječ za Trumpa ne vrijedi ni papira na kojemu je napisana.

Zapriječen­o Sredozemlj­e

Istovremen­o, na Trumpa se osula i baraža kritika zbog Crne Gore čije je stanovnike dan prije nazvao “snažnima i agresivnim­a”, dovodeći u pitanje bi li SAD, u okviru NATO-a, poštovao članak 5 o kolektivno­j obrani. – Napadajući Crnu Goru i dovodeći u pitanje naše obveze unutar NATO-a, predsjedni­k igra upravo Putinovu igru – objavio je na Twitteru republikan­ski senator John McCain. Inače, Crna Gora je nedavno primljena u NATO upravo kako bi se Rusiji zapriječio izlaz na Sredozemlj­e.

Sada tvrdi kako Rusiju drži odgovornom za uplitanje u protekle predsjedni­čke izbore

 ?? REUTERS ?? Na sto muka Svojim nevještim isprikama Trump je izgubio kredibilit­et u javnosti
REUTERS Na sto muka Svojim nevještim isprikama Trump je izgubio kredibilit­et u javnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia