Večernji list - Hrvatska

KONOBA: MARIJINA KONOBA Ovdje je uživao i Bono Vox, a kraj krušnih peći se i slikao

- Krušne peći

Nekada je to bio pansion koji je nudio doručak, ručak i večeru, ali kako je rastao turizam, obitelj je odabrala jedan posao - restoran Marina Borovac U njihovoj konobi ponuda jela ispisana je samo na jednoj stranici. Na prvu se možda čini malo, a zapravo tu je stalo sve – od kozjeg sira i pršuta, preko inćuna, kamenica, rižota, tjestenine, ribe, hobotnice, jastoga, ramsteka, bifteka, kozletine i veprovine.

Cijene su prihvatlji­ve

Sve do božanskih slastica poput štrudle od jabuka bake Marije po kojoj se ova konoba u Prožurskoj luci i zove. S jelima već od 40 kuna (špageti pomadore) ili mušulama na buzaru za 65 kuna te crnim rižotom za 78 kuna ova otočka konoba cjenovno je prihvatlji­va. Naravno, ima tu i puno skupljih delicija, poput specijalit­eta kuće, brodeta, koji se prodaje po cijeni od 395 kuna za kilogram ili jastoga koji stoji 780 kuna (kilogram). No jednako je ukusna hobotnica s krumpirima ispod peke (porcija je 165 kuna). - Roditelji mog supruga Marka, Marija i Nikola, započeli su osamdeseti­h s iznajmljiv­anjem soba. BLoiogoje to pansion s doručkom, rLuačnkguo­amgesi večerom. Nakon rata počeli su pristizati nautičari i nije se više moglo raditi oboje pa se obitelj prebacila na restoran – govori nam Marijina snaha Marianka Belin, formalna vlasnica konobe u kojoj je šefica kuhinje Markova sestra Ane koja je nasljedila nekoliko majčinih recepata i usavršila neke svoje. Nasljednik će po svemu sudeći biti student Toni, Mariankin i Markov sin. U stalnom je postavu konobe osim navedenih i obiteljski rođak, konobar Pero.

Dolazi i Ivanišević

Marijina konoba otvorena je od Uskrsa do listopada, a zbog ograničeno­g prostora na terasi tik uz more valja rezervirat­i mjesto. Posjetitel­ji su uglavnom jahtaši i gosti obližnjih apartmana. -Imamo krušne peći na drva u kojima temepratur­a dosiže 400 stupnjeva – objašnjava nam Marko Beli. Ondje se se 2006. godine slikao s Bonom Voxom kada je slavni pjevač grupe U2 bio na otoku pa su u Marijinoj konobi i danas na zidu fotografij­a Marka i svjetske zvijezde. Dolazio je ovamo i Goran Ivanišević i još mnogo poznatog svijeta... Na Mljetu je 30 zaštićenih vrsta orhideja i preko 120 ptičjih vrsta. Endemska meduza Aurelia relicta živi samo u mljetskim jezerima i ne možete je naći nigdje drugdje na svijetu. Poprilično je velika, no za kupače potpuno bezopasna.

Nasljednik će po svoj prilici biti student Toni koji ljeta već provodi u obiteljsko­j konobi

 ??  ?? U ovim pećima na drva temperatur­a dosiže 400 stupnjeva, a delicije koje iz njih izlaze zadivile su i pjevača grupe U2
U ovim pećima na drva temperatur­a dosiže 400 stupnjeva, a delicije koje iz njih izlaze zadivile su i pjevača grupe U2
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia