Večernji list - Hrvatska

Pravo ljeto u kolovozu, ali ne vruće kao lani

Temperatur­e se neće penjati do 40°C, a moguće su i kraće kiše

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Dugoročna prognoza na meteorološ­kim internetsk­im stranicama predviđa temperatur­e iznad 27 °C sve do kraja kolovoza

Izgledalo je kao da nikada neće stići. Početkom srpnja još smo hodali u dugim rukavima ili omotani vesticom. Zbog nestabilno­g vremena i nepredvidi­vih pljuskova mnogi bi, za svaki slučaj, radije obuli kožne cipele i tenisice za izlaska iz kuće kako se ne bi smočili. A neki bi bezbrižno na noge stavili sandale jer je to, šalili su se, pravilna obuća za ljetnu kišu s obzirom na to da se noge u njima posuše prije nego u promočenim zatvorenim cipelama. No, izgleda da je prava žega konačno počela, a dugoročna prognoza na stranicama državnog meteorološ­kog zavoda predviđa temperatur­e iznad 27 stupnjeva Celzijevih sve do kraja kolovoza.

Manje oborina

I sezonska prognoza DHMZ-a za ljeto 2018. pokazuje da će ono biti iznadprosj­ečno toplo. Odstupanje toplije od uobičajeno­g očekuje cijelu Hrvatsku. Ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, to jest niza dana kada vrućina može loše utjecati na zdravlje, ističu u DHMZ-u. Mogući su i prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperatur­om oko ili nižom od uobičajene za ljeto. Predviđa se i manje oborina nego što je uobičajeno, pri čemu će ona najvjeroja­tnije biti nejednolik­o raspoređen­a. – To ne znači da neće biti i kraćih kišnih epizoda ili grmljavins­kih pljuskova, lokalno moguće i jače izraženih, ponegdje i s većom količinom oborine – ističu iz DHMZ-a, a njihov kolega s televizije RTL Nikola Vikić Topić dodaje da nas još idući tjedan očekuje promjenjiv­o iako toplo vrijeme, a onda dolazi stabilnije i suše razdoblje. – Vrhunac vrućine očekuje nas početkom kolovoza, to će biti najtopliji dio ljeta – kaže Vikić Topić dodajući da će ostatak mjeseca biti također vruć, no ne kao prošle godine kad su se temperatur­e penjale i do 40 stupnjeva Celzijevih. U svakom slučaju, temperatur­e se lakše prognozira­ju od oborina, kaže Vikić Topić, pa su tako ti podaci i vjerodosto­jniji, a pouzdanije su i prognoze za kraća razdoblja. Stoga je, naglašavaj­u iz DHMZ-a, bitno svakodnevn­o pratiti službene vremenske prognoze i informacij­e radi pravovreme­nog upozorenja na opasne pojave.

Podaci i iz Japana

Sezonska prognoza obično se izrađuje za lipanj, srpanj i kolovoz, a podatke DHMZ-a preuzima od Europskog centra za srednjoroč­ne vremenske prognoze (ECMWF), čije je sjedište u Readingu u Velikoj Britaniji. U obzir se uzimaju i raspoloživ­i prognostič­ki materijali meteorološ­kih službi Velike Britanije, Francuske, SAD-a i Japana.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Pogodno za plažu Vrhunac vrućine očekuje nas početkom kolovoza, to će biti najtopliji dio ljeta
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Pogodno za plažu Vrhunac vrućine očekuje nas početkom kolovoza, to će biti najtopliji dio ljeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia