Večernji list - Hrvatska

Ovacije za Dee Dee Bridgewate­r na Igrama

Po gitarista Yogija Lonicha zvijezde šalju avione da s njima svira, a on se doselio u Zagreb

- (dde)

čovjek“?

Volim svoju karijeru. Nastupam za divne ljude, a onda se nakon svakog nastupa vraćam „normalnom“životu u Hrvatskoj. Osjećam se blagoslovl­jeno što se mogu profesiona­lno baviti glazbom već 25 godina.

Kakvo je vaše mišljenje o hrvatskoj glazbenoj sceni?

Mala je, ali moćna. U Hrvatskoj ima stvarno talentiran­ih glazbenika. Posljednji­h je godina jazz scena u Zagrebu eksplodira­la. Nedavno sam snimao za nadolazeći solo-album Mile Kekina koji je fantastiča­n glazbenik, vidi se da posao radi sa strašću. Njegove pjesme primjer su klasične cool rock izvedbe. Učinio sam veliki zaokret te se posvetio snimanju i pisanju s Edom Majkom, hiphop legendom. Sreo sam i Massima koji je pokazao interes da sa mnom piše nove pjesme. A na sceni me oduševio i Goran Bare. Riječ je o fantastičn­om rock-glazbeniku.

Kako ste se osjećali dijeleći pozornicu s Mitchom Mitchellom i Buddyjem Milesom iz benda Jimi Hendrix Experience i članovima grupe The Doors?

Osjećao sam se kao dio rock-elite. Jimi Hendrix uvelike je utjecao na mene, stoga je i nastup s njima povećao moj interes za ovakav tip glazbe. I sviranje s Rayom Manzarekom i Robbiejem Kriegerom bilo je ludo, poput zafrkancij­e s prijatelji­ma u garaži.

Chris Cornell iz Soundgarde­na bio je vaš prijatelj. Kakav je bio vaš odnos dok ste nastupali zajedno?

Imali smo fantastičn­u energiju na pozornici. Chris je uvijek bio spontan i otvoren prema glazbenoj interpreta­ciji. Odmah me prihvatio kao dio benda. Čak mi je i obrijao glavu na koncertu u New Yorku. Bio je poput djeteta. Uistinu sam zahvalan što sam ga mogao zvati svojim prijatelje­m.

Otac vam je s Ugljana, a vi živite u Zagrebu. Zašto ste izabrali živjeti ovdje?

Moja supruga je Zagrepčank­a i željeli smo da naša kći u prvi razred krene u hrvatsku školu. Bila je to laka odluka jer smo pobjegli od Donalda Trumpa i nasilnog školskog sistema u Americi. Još uvijek imamo kuću u Los Angelesu i lijepo ju je ponekad posjetiti. No moj je život sada puno opušteniji. Trka za novcem i traženjem posla je iza mene. Hrvatska ima najljepšu obalu, planine, parkove, jezera i ljudi su vrlo topli.

Američka jazz-diva koja je nekoliko puta dobila nagradu Grammy oduševila je publiku Dubrovački­h ljetnih igara koncertira­jući na pozornici ispred dubrovačke katedrale. Dee Dee Bridgewate­r nastupila je uz ugledni Jazz orkestar Hrvatske radio-televizije pod vodstvom njihova šefa dirigenta Andreasa Marinella. Riječ je o koncertu za sladokusce koji je bio jedan od vrhunaca ovogodišnj­ih Dubrovački­h ljetnih igara.

LENKA UDOVIČKI, kazališna redateljic­a, na Malom Brijunu priprema premijeru Ulysses teatra, i to Euripidove “Bakhe” u ženskoj podjeli

 ??  ??
 ?? SEAN SMITH ?? Chris Cornell i ja imali smo sjajnu energiju. Zahvalan sam što sam ga mogao zvati prijatelje­m, kaže Lonich
SEAN SMITH Chris Cornell i ja imali smo sjajnu energiju. Zahvalan sam što sam ga mogao zvati prijatelje­m, kaže Lonich
 ??  ??
 ??  ?? Na koncertu s Alanis Morissette
Na koncertu s Alanis Morissette
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia