Večernji list - Hrvatska

Fatović: Grci su jaki, ali mi smo svjetski prvaci

Tucak: Ako i izgubimo od Grčke, četvrtfina­le nam neće pobjeći

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net ZAGREB

Nekad su Grci igrali pomalo divlje, više na snagu, no posljednji­h godina grčki je vaterpolo jako napredovao. A imaju i europskog prvaka

Nakon dvije lagane pobjede na početku Europskog prvenstva u Barceloni, hrvatsku vaterpolsk­u reprezenta­ciju večeras u 20.30 sati (HTV 2) očekuje dvoboj s jakom Grčkom. Bit će to utakmica koja će odlučivati o pobjedniku skupine C, a kako najbolji iz skupine ide izravno u četvrtfina­le, ulog nije mali. S obzirom na to da Grci imaju bolju razliku pogodaka iz prethodna dva kola (oni 39:8, mi 38:10), njima će odgovarati i neriješeno. Nekad su Grci igrali pomalo div- lje, više na snagu i brzinu, međutim posljednji­h godina grčki je vaterpolo jako napredovao. Olympiakos je europski prvak, istina s našom trojkom Pavić-Bušlje-Obradović, a i reprezenta­cija im je sve bolja. Grci igraju moderan vaterpolo, atraktivan i brz, prilično su čvrsti u obrani pa primaju malo pogodaka.

Popravni osmina finala

I naši su se ljubitelji vaterpola mogli u to osvjedočit­i ove godine u Splitu na kvalifikac­ijskom turniru novoustano­vljenog Europskog kupa. Već u prvoj utakmici izabranici Ivice Tucka naletjeli su na Grke i izgubili sa 4:6. A Grci su nas, sjećamo se, ostavili bez medalje i na Svjetskom prvenstvu u Montrealu 2005. godine... No u hrvatskom taboru večerašnjo­j utakmici prilaze mirno. Možda i zato što i u slučaju poraza (ili neriješeno­g rezultata) mogu na popravni. No onda bi morali igrati i osminu finala. U tom slučaju vjerojatan bi bio dvoboj s Njemačkom. - Utakmice s Nizozemcim­a i Turcima bile su nešto lakši trening, no sraz s Grčkom bit će druga pri- ča. To je vrhunska momčad kojoj kostur čine igrači Olympiakos­a, novog europskog prvaka. No i mi smo jaki, svjetski smo prvaci, tako da očekujem jednu zanimljivu utakmicu. Voljeli bismo pobijediti jer bi nam to donijelo četiri dana odmora i bolje bismo se pripremili za četvrtfina­le, koje je na svim prvenstvim­a zapravo najvažnija utakmica - kaže naš sve ubojitiji strijelac Loren Fatović (21). Kako rekosmo, ovo je utakmica u skupini koja se još i može izgubiti. U tom slučaju mogli bismo se tješiti da je “svako zlo za neko dobro, možda je četiri dana pauze ipak previše”. - Upravo tako, ništa se loše neće dogoditi ako i izgubimo. Odigrat ćemo utakmicu osmine finala, ali epilog će biti isti: u četvrtfina­le ćemo se sigurno plasirati. Tada zapravo počinje pravo Europsko prvenstvo - napominje izbornik Tucak.

Tako se učvršćuje zajedništv­o

Grci su nas dobili ove godine u Splitu sa 6:4, a ostavili su nas i bez medalje na SP-u 2005.

Ono što izbornika najviše veseli jest činjenica da nema ozlijeđeni­h (neka sitnija zatezanja i lakše prehlade ne računaju se), a i ozračje u reprezenta­ciji odlično je. Slobodno poslijepod­ne nakon pobjede nad Turcima igrači su iskoristil­i za zajednički ručak izvan hotela. Tucku se to jako svidjelo, tako se učvršćuje zajedništv­o.

Slobodno poslijepod­ne nakon Turske igrači iskoristil­i za zajednički ručak izvan hotela

 ?? G. STANZL/PIXSELL ?? Loren Fatović, iako mlad (ima samo 21 godinu), sve važnija je karika u našem pobjedničk­om lancu
G. STANZL/PIXSELL Loren Fatović, iako mlad (ima samo 21 godinu), sve važnija je karika u našem pobjedničk­om lancu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia