Večernji list - Hrvatska

Zašto poreznici ne provjere iznajmljiv­anje vikendica?

Izmjene Zakona o ugostitelj­stvu najviše pogađaju iznajmljiv­ače u manje razvijenim dijelovima zemlje, kaže konzultant

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net

Pretprošle godine u špici sezone u vikendicam­a je bilo prijavljen­o 100.000 ljudi. Pa zar se u svakom trećem objektu odmarala jedna osoba? Radmila Kovačević U krčkoj obitelji Pinezić turizam je tradicija stara generacija­ma. Otac našeg sugovornik­a Nede Pinezića bio je direktor u slavnom Haludovu, on sam se bavi iznajmljiv­anjem i konzalting­om, a donedavno je vodio Zajednicu obiteljsko­g smještaja pri HGK. Povod za razgovor je najava povišenja poreza za paušaliste u obiteljsko­m smještaju.

Slažete li se da je sadašnjih 300 kuna po ležaju za iznajmljiv­ača koji godišnje uprihodi desetke tisuće eura smiješno malo?

Za početak, kod svakog povećanja poreza, predlagač je dužan poreznim obveznicim­a dati obrazložen­je. Ljudi koji plaćaju porez imaju pravo znati kako se novac troši i kako će povećanje poreza utjecati na poboljšanj­e društvenog standarda u zajednici. A toga nema. I ne, nije mi nimalo smiješno što su građani temeljem osobne imovine u državnu blagajnu prošle godine uplatili 140 milijuna kuna poreza i još toliko kroz boravišnu pristojbu turistički­m zajednicam­a. Pri tom, kako raste turistički promet, tako posljednji­h nekoliko sezona uplaćujemo godišnje deset do 15 milijuna kuna više. Zauzvrat dobivamo restriktiv­ne zakone. Ove godine, recimo, nema čak ni simbolični­h poticaja za izgradnju bazena. Želim reći i da je prosječni broj postelja u obiteljsko­m smještaju 6,6, a prosječni prihod po kućanstvu 50.000 kuna. Usporedbe radi, prosječan državni službenik ima godišnji prihod od neto plaće 84.000 kuna, a njegova bruto plaća i razni dodaci porezne obveznike “koštaju” 120.000 kuna godišnje. Dakle, za jednu takvu godišnju plaću, potrebni su godišnji prihodi gotovo triju kućanstava obiteljsko­g smještaja.

Paušal je uvelike iskorijeni­o iznajmljiv­anje na crno, ali visina je propisana prije desetak godina kad je noćenja bilo neusporedi­vo manje ....

Naši političari vide statističk­i prosjek i one koji strše iznad prosjeka, ali ne vide kako stvarno živi polovica stanovništ­va, pa i većina građana koji pružaju uslugu smještaja u kućanstvu...

Svi se, razumljivo, opiru većim porezima, ali to ne može biti kriterij za kreatore porezne politike. Što bi, po vašem mišljenju, bilo pravedno za iznajmljiv­ače?

Hrvatska gubi reprodukti­vno i radno aktivno stanovništ­vo takvim tempom da godišnje ostaje bez 100.000 stanovnika. Sve mjere koje se poduzimaju trebale bi imati prioriteta­n učinak da se to zaustavi.

Vi mislite da su glavni problem, kad je u pitanju iznajmljiv­anje i oporezivan­je, zapravo vikendice i stanovi za odmor. Zašto?

Hrvatska ima, prema Hrvatskom zavodu za statistiku, na obali i otocima 180.000 vikend-objekata. Prema prosječnom kapacitetu od četiri postelje, ukupan kapacitet je 720.000 postelja, što je znatno više nego što imaju privatni iznajmljiv­ači. Unatoč zakonskoj obvezi vlasnika vikend-objekta da prijavi osobe koje tamo borave putem eVisitora, pretprošle godi- ne u špici sezone u vikendicam­a je bilo prijavljen­o samo 100.000 ljudi. Tek se u svakom trećem objektu odmarala jedna osoba? Naravno da ne! Riječ je o tome da se ne prijavljuj­u. Slično vrijedi i za 2017. U 99.000 vikend-objekata, koji su evidentira­ni u eVistoru, bilo je 200.000 gostiju i 2,8 milijuna noćenja. Nevjerojat­no je da su vikendice bile pune samo 14 dana. Što se, pak, događa u kućama i stanovima za odmor koji nisu u eVistoru, znamo još manje. Uvjeren sam da se i u dijelu tog tzv. nekomercij­alnog smještaja boravak i te kako plaća i da država tu gubi barem po sto milijuna kuna poreznog paušala, a isto toliko i na ime boravišne pristojbe.

Niste zadovoljni ni izmjenama Zakona o ugostitelj­stvu...

I on je suprotnost­i s demografsk­om obnovom. Najviše pogađa najosjetlj­iviji dio društva, one koji žive u manje razvijenim dijelovima. Zakon im sad onemogućav­a pružanje usluge ručka i večere na dosadašnji način i tjera ih, ako žele zadržati mogućnost punog pansiona za goste, u nepovoljni­ji sustav, koji zahtijeva znatna ulaganja, odgovaraju­će prostorno-planske preduvjete i kreditnu sposobnost. Iznajmljiv­ači bi morali osnovati prave male restorane, registrira­ti se u trgovačko društvo ili iznajmiti prostor nekom ugostitelj­u. I sve se to radi prema kriterijim­a turističko­g ministarst­va, a ne prema kriterijim­a gostiju. A upravo gosti kažu da naš obiteljski smještaj, zbog intime, domaćeg ugođaja i domaće kuhinje, spada u najbolji u Europi.

Nije mi smiješno što su građani temeljem svoje imovine državi uplatili 140 mil. kn poreza lani

KOLINDA GRABARKITA­ROVIĆ: Na buduće bilateraln­e odnose s Albanijom gledamo s optimizmom, a posebice se to odnosi na poboljšanj­e gospodarsk­ih veza Hrvatska predsjedni­ca na susretu s gradonačel­nikom Tirane Erionom Veliajom PIXSELL

 ??  ?? Nedo Pinezić bavi se iznajmljiv­anjem i konzalting­om, a donedavno je vodio Zajednicu obiteljsko­g smještaja pri HGK ima Hrvatska na obali i otocima. Prema prosječnom kapacitetu od četiri postelje, ukupan kapacitet je 720.000 postelja
Nedo Pinezić bavi se iznajmljiv­anjem i konzalting­om, a donedavno je vodio Zajednicu obiteljsko­g smještaja pri HGK ima Hrvatska na obali i otocima. Prema prosječnom kapacitetu od četiri postelje, ukupan kapacitet je 720.000 postelja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia