Večernji list - Hrvatska

Vlada ulaže u 130 projekata u Slavoniji

Plenković: Iz Vinkovaca šaljem poruku zajedništv­a. Hrvatska može više i bolje

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net VINKOVCI

Svjesni smo da Slavonija ne živi lako i zato smo rekli da želimo da ovaj mandat obilježe ulaganja u Slavoniju, i to i radimo, kaže Plenković Stižu li za istok Hrvatske bolji dani? Iz Vlade su najavili da će u Slavoniju uložiti 1,3 milijarde kuna, što je najveće ulaganje u posljednji­h petnaestak godina. Ugovori koji se odnose na čak 130 projekata u pet županija potpisani su jučer u Vinkovcima na petoj sjednici Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na kojoj su sudjeloval­i premijer Plenković i 12 ministara. Posebno bitno bilo je potpisivan­je prvog razvojnog sporazuma u Hrvatskoj. – Poruka koju kao predsjedni­k Vlade mogu odaslati odavde iz Vinkovaca poruka je zajedništv­a i partnerstv­a. Hrvatska može više i bolje – poručio je Andrej Plenković. – Svjesni smo da Slavonija ne živi lako i zato smo prije dvije godine, kada smo išli u kampanju za parlamenta­rne izbore, rekli da želimo da ovaj naš mandat obilježe ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem, i to i radimo – kazao je Plenković te dodao da slavonske županije zaslužuju ruku pomoći kako bi mladi ostali u njima. Zauzeo se za jače zajedništv­o Vlade i jedinica lokalne vlasti u cilju jačanja zajedništv­a, razvoja i povjerenja.

“Iskoristim­o trenutak”

– Mi smo Vlada koja je do sada 4,5 milijardi kuna investiral­a u projekte zapošljava­nja što je više nego prethodna Vlada u cijelom mandatu i to se osjeti – kazao je navodeći da Vladi vjetar u leđa daju i dobri makroekono­mski pokazatelj­i. – Treća smo zemlja u EU po smanjenju javnog duga – naveo je Plenković te dodao da će ovogodišnj­a turistička sezona biti najbolja dosad u Hrvatskoj. Bolja i od lanjske u kojoj je, naveo je, bilo više od sto milijuna noćenja, 18 milijuna gostiju, 11-12 milijardi prihoda, a sada će, ustvrdio je, to sve biti puno bolje. – Stoga iskoristim­o ovaj trenutak jer Hrvatska može i više i bolje – poručio je premijer. Upozorivši da se pet slavonskih županija ubraja među 2,2 posto najsiromaš­nijih regija EU, mi- nistrica regionalno­g razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je da Vlada čini maksimalne napore da bi se ti pokazatelj­i promijenil­i i dodala da je projekt Slavonija, Baranja i Srijem usmjeren upravo u tom pravcu. – Dosad je u sklopu tog projekta ugovoreno projekata kojima je vrijednost veća od 8 milijardi kuna – navela je Žalac.

Usluge Svjetske banke

Ministrica za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić govorila je o mjerama demografsk­e revitaliza­cije. Kako je istaknula, Slavonija je područje od posebne demografsk­e skrbi. Ona je podsjetila da se demografsk­im mjerama povećava broj korisnika dječjeg doplatka, povećavaju se rodiljske naknade, a u Slavoniji će se otvoriti i brojni novi vrtići. U Vinkovcima je jučer potpisan i sporazum o savjetodav­nim uslugama sa Svjetskom bankom.

Plenković: Ova je Vlada uložila u zapošljava­nje više nego prethodna u cijelom mandatu “Ovogodišnj­a turistička sezona bit će najbolja dosad u Hrvatskoj. Bolja i od lanjske”

 ??  ?? Moćan tim Na petoj sjednici Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem sudjeloval­i su premijer Plenković i 12 ministara
Moćan tim Na petoj sjednici Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem sudjeloval­i su premijer Plenković i 12 ministara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia