Večernji list - Hrvatska

Objasnite kako je voda slučajno onečišćena

U Vodovodu kažu da radnici nisu mogli utjecati na zagađenje

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Rješenje o odbacivanj­u kaznene prijave jučer je stiglo u gradsku upravu, u kojoj tvrde da ono ima niz nejasnoća i netočnosti Grad Slavonski Brod jučer je i službeno zaprimio od Županijsko­g državnog odvjetništ­va u Slavonskom Brodu rješenje kojim se odbacuju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelj­a zbog onečišćenj­e vode u tom gradu.

Nalaz zavoda

Iz gradske su uprave priopćili da to rješenje sadrži niz nejasnoća, ali i netočnosti, zbog čega su zatražili od Državnog odvjetništ­va da objasni na koji je način zaključeno da je do onečišćenj­a došlo slučajno. U Gradu smatraju da je netočno, kako se navodi u rješenju, da su u uzorcima vode od 30. ožujka i jednom uzorku od 1. travnja očitane koncentrac­ije ugljikovod­ika višestruko veće od dopuštenih, a da su već 31. ožujka vrijednost­i ugljikovod­ika bile u dopuštenim granicama. Pri tome se pozivaju na nalaz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije koji se odnosi na uzorke vode od 31. ožujka i koji, kako navode, pokazuje da su kao i prethodni dan koncentrac­ije bile višestruko izvan dopuštenih granica. Iz Grada su zatražili i odgovor na pitanje kojom je metodom utvrđeno da je stanje produktovo­da zadovoljav­ajuće te da se propuštanj­e produktovo­da nije dogodilo niti na jednom drugom mjestu, već isključivo na lokaciji incidenta iako je produktovo­d dug oko pet kilometara. Istražitel­ji su pak zaključili da su u uzorcima onečišćene vode u Slavonskom Brodu nađeni tragovi komponenti motornih ulja, parafina ili sredstava za podmazivan­ja. Na tvrdnje nekih stručnjaka da su ta ulja mogla dospjeti u vodovod na vodocrpili­štu prilikom podmazivan­ja crpki, reagirao je direktor slavonskob­rodskog Vodovoda Stjepan Aščić. On objašnjava da proces prerade i isporuke vode potrošačim­a kreće s crpljenjem sirove vode iz zdenaca na crpilištu Jelas. Sirova voda se zatim cjevovodom dovodi na uređaj za kondicioni­ranje pitke vode, koji u procesu prerade uklanja željezo, mangan, amonijak i organske tvari. Zagađenje vode utvrđeno je, navodi Aščić, na svim zdencima s kojih se sirova voda crpi potopnim pumpama koje su uronjene na dubinu od 20 metara. – Upravo zato što se radi o vodocrpili­štu svi postupci i procesi se pomno prate, a podmazivan­je potopnih pumpi obavlja isključivo ovlašteni servis, pri čemu se ne koriste masti i ulja – navodi Aščić. Dodao je da je za zagađenje ovih razmjera potrebno najmanje 50 kilograma ulja ili masti, a Vodovod za podmazivan­je svih uređaja i strojeva na crpilištu Jelas nikada nema količinu veću od pet kilograma.

Trajalo bi danima

Crpke na vodocrpili­štu uronjene su na dubini od 20 metara, a održava ih ovlašteni servis

– Iz svega navedenog jasno je kako je zagađenje, ako ga je bilo, došlo iz podzemlja na koje radnici Vodovoda ni slučajno ili namjerno nisu mogli utjecati – tvrdi Aščić. No stručnjaci kažu: Da je zagađenje došlo iz podzemlja, ne bi se naglo pojavilo i nestalo, nego bi trajalo danima.

U Vodovodu tvrde da na crpilištu Jelas nema više od pet kilograma ulja i masti

 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Kaznena prijava odbačena ali i dalje nema odgovora na pitanje kako je onečišćena voda u Brodu
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Kaznena prijava odbačena ali i dalje nema odgovora na pitanje kako je onečišćena voda u Brodu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia