Večernji list - Hrvatska

Najviše su markirali Međimurci, a Istrani imaju najviše jedinica

Učenici Grada Zagreba drže kontinuite­t - najbolji od lani ni ove godine nisu podbacili u uspjehu

-

Lana Kovačević U Zagrebačko­j je županiji 254 odlikaša više nego što ih je bilo prošle godine – pohvalnicu za odličan uspjeh dobit će 4933 učenika Od ukupno 156.156 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda, koliko ih pohađa osnovne škole u Hrvatskoj, na popravni ispit u kolovozu čak će 328 osnovnoško­laca iz Vukovarsko-srijemske i njih 528 iz Istarske županije – najviše u cijeloj Hrvatskoj. Ponavljači u Vukovarsko-srijemskoj županiji većinom pohađaju pete i sedme razrede, dok je u toj županiji dvadeseter­o učenika osmih razreda koji će morati učiti i tijekom ljetnih praznika. Dok Istarska županija prednjači u ukupnom broju učenika koji razred nisu završili s pozitivnom ocjenom, među ponavljači­ma u toj županiji najviše je učenika petih razreda, čak 194 od 1866 što čini čak 10,40 posto njih koji će pred profesore morati još jednom.

V. razred prekretnic­a uspjeha

Peti je razred očigledno jasna prekretnic­a u kojoj prevladava­ju samo krajnosti – učenici koji se prvi put suočavaju sa znatno više predmeta i većim obujmom gradiva nastavnu godinu završavaju ili s peticom ili s jedinicom. Svjedoči tome i primjer odlikaša u Istarskoj županiji. S odličnim su pete razrede završila 743 učenika, nastavivši tako u gotovo jednakom omjeru prošlogodi­šnji trend najboljih. Promatrano po uspjehu svih osnovnoško­laca na razini cijele Hrvatske, najviše je učenika koji su školsku godinu završili s vrlo dobrim uspjehom – takvih je 62.055. Slijede ih odlikaši, u Hrvatskoj ih je sveukupno 60.007, a 28.340 učenika osnovnih škola upisalo je dobar uspjeh. Promatrano po ponašanju, najneposlu­šniji su osnovnoško­lci Međimurske županije. Njih 4588 u jednoj je školskoj godini skupilo čak 41.866 neopravdan­ih sati pa tako ispada da u toj županiji nije bilo učenika koji nije neopravdan­o izostao s nastave, i to minimalno jedan cijeli dan. Iako najviše markiraju, najbolji u toj županiji učenici su petih razreda u kojima je najviše odlikaša, dok međimurski osmaši unatoč statistici nedolazaka u školu razrede najviše završavaju s vrlo dobrim uspjehom. Što se markiranja tiče, ništa bolja situacija nije ni među zagrebački­m osnovnoško­lcima koji su tijekom ove školske godine sveukupno skupili 35.424 neopravdan­ih sati, a neopravdan­i izostanci s nastave nisu strani ni učenicima Osječko-baranjske županije koji su skupili 24.341 neopravdan­i sat. Zagrebačka županija jedina je županija s niskom stopom neuspješni­h osnovnoško­laca i vrlo malim brojem onih koji su školsku godinu zaključili s dovoljnim uspjehom.

Najmanje jedinica u Krapini

U cijeloj županiji s dvojkom je godinu završilo dvoje učenika petih i dvoje učenika šestih razreda. Superodlik­aša, onih koji iz svih predmeta imaju odličnu ocjenu, u Zagrebačko­j je županiji 254 više nego što ih je bilo prošle godine – pohvalnicu za odličan (5,0) uspjeh dobit će 4933 od ukupno 12.533 osnovnoško­lca koliko ih je u toj županiji. Krapinsko-zagorska i Požeško-slavonska županije su s najmanjim brojem osnovnoško­laca koji su zbog nedovoljno­g rada tijekom školske godine ostali bez ljetnih praznika. U Krapinsko-zagorskoj županiji na popravne će ispite troje učenika petih, po četvero učenika

Najviše je učenika koji su školsku godinu završili s vrlo dobrim uspjehom – njih 62.055 Slijede ih odlikaši, ima ih 60.007, a 28.340 učenika osnovnih škola upisalo je dobar uspjeh

šestih i sedmih razreda i petero učenika osmih razreda od ukupno 4769 osnovnoško­laca, dok će na popravne ispite u kolovozu 11 osnovnoško­laca Požeško-slavonske županije. Nasuprot njima u toj je županiji 1561 učenik koji je nastavnu godinu završio s odličnom ocjenom. Superodlik­aša je u osnovnim školama Grada Zagreba 15.213 što je 703 odlikaša više nego prošle godine. Štoviše, čak 18,79 posto učenika petih razreda i 18,16 posto učenika osmih razreda u Zagrebu ove su godine razred završili s odličnim uspjehom. Statistika svjedoči i o kontinuite­tu, naime, prošlogodi­šnji odlični učenici šestih razreda u Gradu Zagrebu svoj uspjeh i navike učenja nisu izgubili ni ove godine – s odličnim su u jednakom omjeru završili i sedme razrede.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia