Večernji list - Hrvatska

Antonio Nuić: Ove ću likove snimati do njihove smrti

Film je nastavak 14 godina starog filma “Seks, piće i krvoprolić­e”, s likovima koje je redatelj osmislio još kao student Akademije

- Milena Zajović PULA

Kriminalis­tička drama s elementima komedije jedna je od suvislijih premijera prikazanih na ovogodišnj­em izdanju Pulskog festivala

Na Pulskom filmskom festivalu premijerno je prikazan “Mali”, novi dugometraž­ni film Antonija Nuića u produkciji Propeler filma, tvrtke s kojom je taj autor prošao gotovo čitav svoj kreativni put, baš kao i s dijelom glumačkog ansambla koji se u filmu pojavljuje. Povrh svega, “Mali” je nastavak 14 godina starog omnibusa “Seks, piće i krvoprolić­e”, s likovima koje je Nuić osmislio još ranije, kao student zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, u vrijeme kad su se Bad Blue Boysi trijeznili iz svojeg zanosa HDZ-om i Tuđmanom shvativši da su, boreći se za hrvatsku državu, izgubili klub koji je baš poput Hrvatske bio njihova svetinja. I u tom omnibusu Nuić je radio s istim glumcima te koredatelj­em Borisom T. Matićem, koji je sada producent njegova novog filma.

Kritičari Tuđmanova režima

– Likovi četvorice Boysa nastali su u vrijeme kad je navijačima bilo zabranjeno dolaziti na stadion. U vrijeme kada je javne opozicije tadašnjoj vlasti bilo vrlo malo, oni su se pretvorili u najsnažnij­e kritičare Tuđmanova režima i ta njihova sudbina bila mi je iznimno zanimljiva. Tada mi je bilo teško zamisliti da ću za dvadesetak godina i dalje raditi s istim likovima, ali sada sam prilično siguran da idemo dalje dok ih ne pokopamo – rekao nam je Nuić u Puli. U središtu radnje “Malog” diler je Franjo (Franjo Dijak) koji, dok mu umire žena, čini sve da zadrži skrbništvo nad svojim sinom (igra ga glumčev sin Vito Dijak), u čemu mu pomažu njegovi najbliži prijatelji, pa čak i jedan korumpiran­i policajac. U filmu igraju i Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Iva Babić, Ksenija Marinković te Paško Vukasović, a kao kuriozitet ističe se deset godina stara redateljsk­a odluka da u filmu angažira mladog Vita Dijaka, što se pokazalo punim pogotkom iako ga Nuić u međuvremen­u uopće nije vidio, sve do kostimiran­e probe kada povratka više nije bilo! Producenti ističu i kako je cijeli film snimljen u samo 23 dana, i to isključivo hrvatskim novcem.

Svojevrsna egzotika

– U vremenu koprodukci­ja to je svojevrsna egzotika, dugo nismo radili potpuno hrvatski dugometraž­ni film. Ideja je u početku bila malena, imali smo nekoliko osnovnih postavki od kojih je jedna bila da Franjina žena Martina umire. Nuić, koji je sjajan scenarist, odnio je tu priču u jedan sasvim drugi svemir, stvorivši snažnu, slojevitu priču u kojoj je mnogo stvari namjerno nedorečeno – rekao nam je Boris T. Matić ističući da ga zabavljaju brojna pitanja o pojedinim nerazjašnj­enim detaljima radnje, kakva su se mogla čuti i u Puli. I zaista, ova kriminalis­tička drama s elementima komedije gledatelja na trenutke ostavlja zbunjenim, dovoljna je mala nepažnja da bi se izgubio uvid u detalje određenih postupaka i motivaciju glavnih likova, no ukupan dojam je da se radi o korektnom žanrovskom ostvarenju koje ne odskače od Nuićeva dosadašnje­g opusa. Ostaje vidjeti hoće li u slaboj pulskoj godini u kojoj je Nuićev film jedna od rijetkih suvislih premijera, uspjeti izboriti i neke nagrade festivala.

Nuić je ostvario i deset godina staru odluku da u filmu angažira Vitu, sina Franje Dijaka

Producenti ističu kako je film snimljen u samo 23 dana, i to isključivo hrvatskim novcem

Likovi četvorice Boysa nastali su u vrijeme kad je navijačima bilo zabranjeno dolaziti na stadion ANTONIO NUIĆ redatelj

 ??  ?? Glavne uloge u filmu odlično nose glumci Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Hrvoje Kečkeš i Bojan Navojec
Glavne uloge u filmu odlično nose glumci Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Hrvoje Kečkeš i Bojan Navojec
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia