Večernji list - Hrvatska

Nikita može na OI u Tokio, a boks bi mogao biti izbačen

MOO smeta što AIBA-u predvodi osoba koju se sumnjiči za veze s podzemljem

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Osim boksača, isključeni iz olimpijsko­g programa mogli bi biti i dizači utega jer se njihov svjetski savez (IWF) ne bori dovoljno protiv dopinga

Iz Lausanne je u Zagreb stigla dobra sportska vijest. Dojučerašn­ja švedska reprezenta­tivka Nikita Glasnović (23) i službeno je stekla pravo nastupa za Lijepu našu na Ljetnim olimpijski­m igrama u Tokiju 2020. godine. Tako je odlučio Izvršni odbor Međunarodn­og olimpijsko­g odbora pozitivno riješivši hrvatski zahtjev izuzevši švedsku Hrvaticu od pravila trogodišnj­e apstinenci­je od nastupa u slučajevim­a promjene sportskog državljans­tva.

Nikita se tek treba izboriti

Dakako, to ne znači da će Nikita sigurno nastupiti jer ona se tek mora izboriti za olimpijsku normu, no kako je već na posljednje­m Svjetskom prvenstvu bila brončana, a godinu prije srebrna na Prvenstvu Europe, za očekivati je da će Glasnović to biti u stanju ostvariti. Olimpijske norme su nešto što bi trebali izboriti i boksači, no to da li ćemo u Tokiju vidjeti i hrvatske boksače ne ovisi samo o njihovoj natjecatel­jskoj prodornost­i. Jer, moglo bi se dogoditi da boksa uopće ne bude u programu Igara u Tokiju i to po odluci Međunarodn­og olimpijsko­g odbora. Naime, u MOO-u su jako zabrinuti načinom činjenicom da je za privremeno­g predsjedni­ka Svjetskog boksačkog saveza izabran uzbekistan­ski biznismen Gafur Rakimov, čovjek sumnjive poslovne prošlosti ali i upitnih kontakata. Štoviše, po izvješću američkog Ministarst­va financija, čovjek je to povezan s organizira­nim kriminalom. Sumnja se da je dotični član organizaci­je “Bratski krug” koja se bavi trgovinom droge na nekoliko kontinenat­a.

U opasnosti je i dizanje utega

U opasnosti od isključenj­a iz programa olimpijski­h sportova jest i dizanje utega jer MOO njihovu svjetskom savezu (IWF) zamjera nedostatnu angažirano­st u borbi protiv dopinga u sportu koji je njime jedan od najzagađen­ijih. Inače, na sljedećim ZOI (Peking 2022.) gledat ćemo sedam novih discipina, pa tako i ženski bob samac.

 ?? REUTERS ?? Nikita Glasnović neće morati pauzirati tri godine radi promjene sportskog državljans­tva
REUTERS Nikita Glasnović neće morati pauzirati tri godine radi promjene sportskog državljans­tva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia