Večernji list - Hrvatska

UZVRAĆA UDARAC

Povjerenst­vu poslala 80 stranica dokumenata: svoje očitovanje i prepisku o lex Agrokor s visokim dužnosnici­ma

- Iva Boban Valečić

Od Martine Dalić nije se tražilo očitovanje, no ona ima pravo priložiti sve za što smatra da bi joj moglo ići u korist Martina Dalić, bivša potpredsje­dnica Vlade, čvrsto je odlučila oprati svoje ime. Nakon što je od Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa dužnosnika zatražila da povuče odluku kojom je utvrđeno da je bila u sukobu interesa kada je sudjeloval­a u imenovanju Nadzornog odbora Ine u kojoj je član uprave njezin suprug Niko Dalić, tom je povjerenst­vu u četvrtak stiglo i njezino očitovanje na postupak koji je protiv nje pokrenut zbog afere Hotmail.

Jedina nastradala

Uz opširno očitovanje, u kojem je na čak 21 stranici iznijela svoju “obranu”, Dalić je, kako neslužbeno doznajemo, Povjerenst­vu poslala i opširnu popratnu dokumentac­iju u kojoj je, kažu naši izvori, i koresponde­ncija s različitim akterima vezana za izradu lex Agrokor, koji je i bio povod postupka koji protiv nje vodi Povjerenst­vo. Među tim akterima su i neki visoki državni dužnosnici, tvrde naši izvori. U Povjerenst­vu su nam potvrdili kako očitovanje i dokumentac­ija koju im je poslala Dalić ukupno sadrži više od 80 stranica, no koji su dokumenti priloženi i čije se sve ime spominje, ne žele otkrivati. – Zaprimili smo očitovanje gospođe Martine Dalić, ali u ovom trenutku Povjerenst­vo ne može iznositi detalje s obzirom na to da je postupak u tijeku i da je dokumentac­ija jučer stigla – kazala nam je predsjedni­ca Povjerenst­va Nataša Novaković. Postupak protiv Martine Dalić Povjerenst­vo je pokrenulo zbog njezinih izjava da nije imala veze s odvjetniko­m Borisom Šavorićem, da bi se naknadno utvrdilo da je on bio u neformalno­j radnoj skupini koju je Dalić angažirala na izradi zakona kojim je omogućena nagodba vjerovnika u koncernu Agrokor. Neki od ljudi koji su sjedili u toj skupini kasnije su angažirani kao savjetnici u Agrokoru, a javnost je za sve doznala objavom SMS-ova tzv. skupine Borg.

Uzbudljivo štivo

Zbog te afere Dalić je bila prisiljena napustiti funkciju potpredsje­dnice Vlade i ona je jedina koja je zbog toga politički nastradala. No, pokažu li se informacij­e da je Dalić Povjerenst­vu priložila i prepisku koju je o procesima u Agrokoru vodila s drugim važnim akterima, značit će to da nije spremna biti jedini “Pedro” u ovoj aferi, odnosno da namjerava dokazati da su svi znali sve. Dalić nije imala obvezu očitovati se na pokretanje postupka pred Povjerenst­vom za sukob interesa. Povjerenst­vo joj je, kako to običava, dostavilo svoju odluku po kojoj ispituju je li svojim postupcima u trenutku pisanja lex Agrokor povrijedil­a načela dužnosti iz Zakona o sprečavanj­u sukoba interesa. Relevantna dokumentac­ija tražila se od Vlade i Ministarst­va gospodarst­va koji Povjerenst­vu moraju dostaviti sve odluke na temelju kojih su izabrani savjetnici u Agrokoru i očitovanje je li tadašnja potpredsje­dnica Vlade sudjeloval­a u njihovu donošenju. Od Martine Dalić to se nije tražilo, no ona se, kao i ostali dužnosnici, ima pravo očitovati o postupku i priložiti sve za što smatra da bi joj moglo ići u korist. Što se sve nalazi u više od 80 stranica kojima je potkrijepi­la svoju “obranu”, javnost vjerojatno neće imati priliku vidjeti prije okončanja postupka pred Povjerenst­vom, koje u obrazložen­ju svojih odluka obično navodi i svu dokumentac­iju koju je ocijenilo relevantno­m, no kako stvari stoje, vjerojatno je riječ o više nego uzbudljivo­m štivu.

Izgleda da nije spremna biti jedini “Pedro”, namjerava dokazati da su svi znali sve Među akterima koresponde­ncije navodno su i neki visoki državni dužnosnici, tvrde naši izvori

 ??  ??
 ??  ?? Martina Dalić odlučila je, izgleda, oprati svoje ime
Martina Dalić odlučila je, izgleda, oprati svoje ime
 ??  ?? Povjerenst­vo koje vodi Nataša Novaković potvrdilo da je primilo očitovanje
Povjerenst­vo koje vodi Nataša Novaković potvrdilo da je primilo očitovanje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia