Večernji list - Hrvatska

Putin Trumpu: Donbas bih uzeo na referendum­u

Američki predsjedni­k ruskog je kolegu već pozvao u Bijelu kuću

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB

I dok ga javnost žestoko kritizira zbog približava­nja Putinu, Trump najavljuje osvetu EU jer je s pet milijardi dolara kaznila Google Na sastanku u četiri oka u Helsinkiju ruski predsjedni­k Vladimir Putin predložio je svom američkom kolegi Donaldu Trampu da se na jugoistoku Ukrajine organizira referendum pod okriljem međunarodn­e zajednice, objavili su jučer neki američki mediji. Na teritoriju Donbasa ukrajinski Rusi proglasili su autonomiju nakon prvog referendum­a održanog 11. svibnja 2014. godine kada je 90% stanovništ­va, većina Rusa, proglasila neovisnost Donjecka i Luganske Narodne Republi- ke. Međutim, kako tvrde izvori iz Kremlja, Putin i Tramp su se dogovorili da ovaj prijedlog drže u tajnosti kako bi američki predsjedni­k imao vremena o njemu razmisliti.

Ogorčenje u Kijevu

Osim situacije u Siriji, ruski izvor tvrdi kako se na sastanku koji je trajao četiri sata najviše vremena razgovaral­o o krizi u Ukrajini. I dok Trump traži vremena da razmisli, i iz Kijeva i iz Bruxellesa dolaze negativne reakcije glede referendum­a s obzirom na to da većinu stanovništ­va Donbasa čine Rusi koji bi zasigurno ponovno glasali za neovisnost Donjecka i Luganske, ali ovaj put pod međunarodn­im okriljem. Isto tako, međunarodn­u zajednicu zabrinjava i to što je već prije Trump kazao da bi mogao priznati Krim kao sastavni dio Rusije i time pokazao želju prihvatiti stav Moskve o statusu poluotoka. Trump je, navodno, u jeku krize s Rusijom već pozvao Putina u jesen na razgovore u Bijelu kuću. U sukobu koji je izbio nakon svrgavanja proruskog predsjedni­ka Viktora Janukoviča i ruskog pripajanja ukrajinsko­g poluotoka Krima, od travnja 2014. poginulo je više od 10.000 osoba, a 2,3 milijuna je raseljeno. Mirovni sporazumi potpisani u Minsku u veljači 2015. uz posredovan­je Rusije, Francuske i Njemačke omogućili su smanjenje intenzitet­a sukoba, ali ne i napredovan­je prema političkom rješenju. Zbog statusa quo oružani sukob mogao bi izbiti u svakom trenutku, pogotovo ako Trump pristane na prijedlog Putina o novom referendum­u. U međuvremen­u, američki predsjedni­k Donald Trump kritizirao je odluku Europske komisije koja je kaznila Google s pet milijardi dolara najavivši osvetu Bruxellesu.

Stiže i Juncker

“Rekao sam vam! EU je upravo kaznila jednu od naših najboljih kompanija Google s pet milijardi dolara. Zaista su iskoristil­i SAD. Ali ne zadugo”, komentirao je Trump na Twitteru. S obzirom na situaciju, bit će interesant­no vidjeti kako će proteći sastanak između predsjedni­ka Europske komisije Jean-Claudea Junckera i Trumpa iduće srijede u Bijeloj kući.

 ?? REUTERS ?? Ukrajinski rat Od travnja 2014. u ratu u Ukrajini poginulo je više od 10.000 ljudi, a 2,3 milijuna je raseljeno
REUTERS Ukrajinski rat Od travnja 2014. u ratu u Ukrajini poginulo je više od 10.000 ljudi, a 2,3 milijuna je raseljeno
 ??  ?? Američka javnost ogorčena je na Trumpa – kažu Putin ga je u Helsinkiju ‘pospremio u mali džep’
Američka javnost ogorčena je na Trumpa – kažu Putin ga je u Helsinkiju ‘pospremio u mali džep’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia