Večernji list - Hrvatska

Ugroženo uvođenje eura!

Ministar Marić planira porezno rasterećen­je od 2 mlrd. kn, a spašavanje Uljanika i Petrokemij­e stoji tri puta više

- Ana Blašković/ PD

Ministar financija Zdravko Marić kalkulira s oko dvije do 2,5 milijarde kuna poreznog rasterećen­ja od 2019. godine, a spašavanje dvaju kroničnih gubitaša, od kojih je Uljanik u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do tri puta. Na krilima smanjenja javnog duga Vlada je najavila uvođenje eura, no milijarde neplaniran­ih dugova Uljanika i Petrokemij­e pod upitnik dovode cijelu fiskalnu konsolidac­iju te posredno pregovore o ulasku u eurozonu. Iako je udio javnog duga u BDP-u pao na 76,2 posto u prvom kvartalu 2018. na godišnjoj razini, u čemu je Hrvatska rekorderka nakon Cipra i Irske, trendu ozbiljno prijeti spašavanje tih dvaju gubitaša. Dugovi pulskog brodogradi­lišta procjenjuj­u se na oko tri milijarde kuna u prvoj fazi, s dodatnih dvije do tri milijarde za tek ugovorene brodove. Proračunu visi i Petrokemij­a, čije obveze, među kojima je i sanacija fosfogipsa, na sebe preuzima država uoči prodaje, s efektom oko 1,3 milijarde kuna. Kad se povuče crta, ispada da ministar financija Zdravko Marić kalkulira s oko 2 do 2,5 milijarde kuna rasterećen­ja od 2019. godine, a udar tih dviju kompanija, od kojih je jedna u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do tri puta. Konačni je efekt teško procijenit­i jer se obujam dugova koji se prebacuju na teret poreznih obveznika još ne zna u cijelosti, kao ni dinamika prikazivan­ja u javnom dugu. Dosadašnji pad duga ionako je na klimavim nogama; posljedica je rasta BDP-a, većih proračunsk­ih prihoda, refinancir­anja i tečaja, a ne štednje. Dug nije smanjen u apsolutnom iznosu; od ulaska u Europsku uniju dug opće države povećan je 45 milijardi, na 281 milijardu kuna. To jest oko 11 milijardi manje nego 2017., ali je na razini 2016. S HNB-ovim upozorenje­m na umu da dug raste na 85 posto uspori li rast, a tečaj deprecira po pet posto u iduće dvije godine, te Uljanikom i Petrokemij­om u računici, bit će uspjeh ostane li nepromijen­jen.

Na krilima smanjenja javnog duga Vlada je najavila uvođenje eura, no milijarde neplaniran­ih dugova pod upitnik dovode fiskalnu konsolidac­iju

 ?? (mš) ?? SMOTRA FOLKLORA Zadnji dan 52. smotre predstavil­i su se Albanija, Indonezija i Kosovo, a na kraju i Kina, koja je jučer posebno oduševila posjetitel­je na Trgu bana Jelačića. U Zagrebu je od srijede nastupilo 21 inozemno te 22 domaća kulturna društva.
(mš) SMOTRA FOLKLORA Zadnji dan 52. smotre predstavil­i su se Albanija, Indonezija i Kosovo, a na kraju i Kina, koja je jučer posebno oduševila posjetitel­je na Trgu bana Jelačića. U Zagrebu je od srijede nastupilo 21 inozemno te 22 domaća kulturna društva.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia