Večernji list - Hrvatska

Iznajmljiv­ače u turizmu izjednačit­i s poduzetnic­ima

Paušali su ih izvukli iz sive zone, ali sada treba uvesti dodatni red

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net

Paušalno oporezivan­je najpovoljn­ije je za privatne iznajmljiv­ače te ne iznenađuje činjenica da oni nastoje zadržati status paušalca U državi u kojoj poduzetnic­i pritisnuti porezima, visokim opterećenj­em plaća svojih zaposlenik­a i vrlo zanimljivo­m skupinom parafiskal­nih nameta upozoravaj­u na nekonkuren­tnost uzrokovanu skupom državom, skupina poduzetnik­a u djelatnost­i turističko­g smještaja opterećena je porezno manje i od studenata. Riječ je o takozvanim malim iznajmljiv­ačima koji plaćaju paušal od maksimalno 300 kuna godišnje po krevetu. U ministarst­vu financija razmatraju promjenu modela koji bi uravnoteži­o njihov položaj s ostalim poduzetnic­ima s obzirom na to da izračun pokazuje da pojedini paušalisti plate tek oko 2% poreza u odnosu na prihode koje ostvare. Razmatra se nekoliko modela, ali još nije odlučeno na koji će se način djelatnost regulirati.

Opterećenj­e palo s 12 na 2%

Riječ je o posebnoj skupini ljudi koji u ponudi imaju do 20 kreveta, a ostvaruju do 230 tisuća godišnjih prihoda, ali kako je od 91 tisuće objekata u privatnom smještaju čak dvije trećine prijavljen­o u sustavu paušala, postoji mogućnost da se sustav zlorabi. Dodatni argument za primjenu sustava leži u činjenici da je obračun po kojem se došlo do iznosa paušala izrađen još 2004. godine. Tada se radio na pretpostav­ci da se po jednom krevetu ostvaruje tek 35 noćenja koja koštaju po 100 kuna, odnosno sveukupni prihodi od 3500 kuna po krevetu. Maksimalni iznos paušala tada je iznosio gotovo 12% prihoda. Međutim, u međuvremen­u su potražnja za smještajem u turizmu te kvaliteta smještaja porasla pa su i cijene znatno narasle i opterećenj­e paušalom palo je na spomenutih oko 2% prihoda. Nije također svejedno iznajmljuj­ete li u Hvaru ili u Lici, a paušal poznaje razliku od svega 150 kuna godišnje po krevetu. Istovremen­o, deseci tisuća mikrotvrtk­i posluju s prihodima do 230.000 kuna, ali nemaju poseban porezni status, već plaćaju sve obveze od doprinosa za zaposlenu osobu do poreza na dobit na kraju godine. Iznajmljiv­ači paušalci nisu ni obveznici fiskalizac­ije jer se dohodak koji ostvaruju tretira kao dohodak od imovine i imovinskih prava. Od imovine se lani prikupilo 140 milijuna kuna poreza, a još toliko je uplaćeno kroz plaćanje boravišne pristojbe. Paušalno oporezivan­je najpovoljn­ije je za privatne iznajmljiv­ače i stoga ne iznenađuje činjenica da iznajmljiv­ači nastoje zadržati status paušalca. Registrira­nje poslovanja, otvaranje obrta ili tvrtke, više od pet puta povećava troškove poslovanja.

Prosječan prihod 50.000 kn

Ipak u prosjeku je tek 6,6 postelja po iznajmljiv­aču, a procjene prosječnog prihoda kažu da su oko 50 tisuća kuna. Međutim, paušalci s oko pola milijuna postelja ostvare oko 35% od ukupnog broja noćenja turista u Hrvatskoj. Stoga se mnogi zalažu za uvođenje kriterija koji će voditi računa o prihodima, a ne o broju kreveta te donijeti više reda u sustav. Naime sustav paušalne naplate poreza bio je dobar način privlačenj­a iznajmljiv­ača iz sive ekonomije u evidenciju, ali sada treba uvesti dodatni red. Poznat je koncept male djelatnost­i koji njeguje nekoliko država poput Slovenije, a kojim se djelatnost­i koje mogu služiti kao popunjavan­je kućnog budžeta, u Hrvatskoj poznat i kao fuš, uvode u sustav uz nisko oporezivan­je i jednostavn­u administra­ciju. Na niske bi godišnje prihode dakle valjalo primijenit­i paušal, a sve ostale vrste djelatnost­i urediti na jednak način bez posebnih uvjeta, čime bi se povećali i porezni prihodi.

 ??  ?? Tzv. mali iznajmljiv­ači u djelatnost­i turističko­g smještaja porezno su opterećeni manje i od studenata, s najviše 300 kuna godišnje po krevetu
Tzv. mali iznajmljiv­ači u djelatnost­i turističko­g smještaja porezno su opterećeni manje i od studenata, s najviše 300 kuna godišnje po krevetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia