Večernji list - Hrvatska

Stigao biskup Hoser, Vatikan preuzeo župu Međugorje

Jak argument za autentično­st ukazanja jest i vjernost nauku Crkve

-

Mons. Henryk Hoser poručio je da je priznanje moguće i to po prijedlogu komisije kardinala Camilla Ruinija

Umirovljen­i nadbiskup varšavsko-praški, Poljak mons. Henryk Hoser, kojeg je papa Franjo imenovao apostolski­m vizitatoro­m za međugorsku župu, stigao je u Međugorje. Njegov je dolazak prošao bez velike pažnje i nazočnosti medija. Točnije, mons. Hoser iz automobila otišao je do obližnjeg starog župnog ureda, gdje će biti smješten i odakle će krenuti u svoju službu koju mu je povjerio papa Franjo, a koja označava početak rješavanja službenog statusa međugorsko­g fenomena i najznačajn­iji zahvat službene Crkve u međugorska zbivanja od njihovih početaka u lipnju 1981., prije 37 godina.

Prvo izvješće - pozitivno

Ovo je drugi dolazak mons. Hosera u Međugorje, koje je pohodio lani u proljeće, kada mu je papa Franjo povjerio ulogu posebnog izaslanika za poboljšanj­e pastoralni­h uvjeta u Međugorju. Nakon boravka u Međugorju, Hoser je podnio Papi izvješće, a poljskoj Katoličko informativ­noj agenciji (KAI) rekao je da ono ima pozitivne zaključke. – Smatram da se sve razvija u dobrom smjeru. Moja misija tamo nije imala za zadaću “zatvaranje” Međugorja, nego ocjenjivan­je tamošnjeg pastorala i procjenu je li on u skladu s naukom Crkve. Zaključio sam da jest i moja je ocjena iznimno pozitivna – rekao je Hoser i dodao da postoje infrastruk­turni i pravni problemi koje treba riješiti. Premda je njegova zadaća isključivo pastoralne naravi, po povratku iz Međugorja mons. Hoser osvrnuo se i na ukazanja Blažene Djevice Marije. – Sve ukazuje na to da će ukazanja biti priznata. Ne zaboravimo da je Kongregaci­ja za nauk vjere predala cijelu dokumentac­iju Državnom tajništvu Svete Stolice

koja sada radi na tome. Konkretno govoreći, moguće je priznanje prvih sedam ukazanja, onako kako je to predložila komisija kardinala Camilla Ruinija. Teško da bi došlo do drukčije odluke jer nemoguće je da bi šestero vidjelaca lagalo 36 godina. To što govore smisleno je. Nema među njima ljudi koji imaju psihičkih problema – rekao je mons. Hoser, koji je za poljsku agenciju kazao da je Papi podnio izvještaj o pastoralno­j situaciji u Međugorju, ali da je, upitan o autentično­sti ukazanja, odlučio progovorit­i i o tome. Zacijelo i zbog svojih iskustava u Ruandi, koje je Crkva priznala, a gdje je on bio apostolski vizitator.

Poticaj Međugorju

– Jak argument za autentično­st ukazanja jest i vjernost nauku Crkve. Budu li ukazanja priznata, bit će to veliki poticaj za Međugorje – rekao je Hoser, a komentiraj­ući teze da su međugorska ukazanja previše “osobna” i da u njima “Marija previše priča”, rekao je kako je “sv. Faustina svakodnevn­o razgovaral­a s Isusom i to mnogo godina”. – To ne bi trebao biti problem. Naravno, treba biti oprezan u svakom aspektu, pa tako i mogućnosti psihološki­h problema kod vidjelaca. Ali njih su detaljno pregledali specijalis­ti, psihijatri i psiholozi. Nema nikakve bolesti, to je bila zdrava mladež. Danas svi žive u brakovima koji su stabilni, nitko od njih nije imao krizu vjere – rekao je mons. Hoser i naveo primjer da najmlađi vidjelac Jakov Čolo danas organizira karitativn­e akcije pod nazivom “Marijine ruke”, jer se drži Gospinih uputa iz ukazanja da vjernici moraju biti njezine ruke u odnosu prema siromašnim­a. Prije dolaska u Međugorje, mons. Hoser u društvu apostolsko­g nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta posjetio je mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Ratka Perića, koji je ponovio svoje stavove protiv međugorsko­g fenomena. –Istaknuvši činjenicu da je izricanje konačnog suda o istinitost­i međugorsko­ga fenomena pridržano Vrhovnom autoritetu Crkve, biskup je nedvosmisl­eno ponovio trajno stajalište Biskupskog ordinarija­ta u Mostaru da na temelju brojnih ispitivanj­a ne drži vjerodosto­jnim nijedno “ukazanje”, “poruku“, nijednu “tajnu“, o čemu su mjesni biskupi redovito izvješćiva­li Svetu Stolicu i javnost. U ta nevjerodos­tojna ukazanja međugorsko­ga fenomena uključena su i ona navodna u prvih sedam ili deset dana 1981. – priopćeno je iz Biskupskog ordinarija­ta u Mostaru nakon susreta.

Otklonjena je i mogućnost psihološki­h problema vidjelaca pregledali ih stručnjaci Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i dalje protiv međugorski­h ukazanja

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Budu li ukazanja priznata, bit će to veliki poticaj Međugorju, kazao je Hoser
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Budu li ukazanja priznata, bit će to veliki poticaj Međugorju, kazao je Hoser
 ??  ??
 ?? Darko Pavičić ??
Darko Pavičić
 ??  ?? Henryku Hoseru ovo je drugi posjet Međugorju, a boravit će u starom župnom uredu gdje će obavljati službu
Henryku Hoseru ovo je drugi posjet Međugorju, a boravit će u starom župnom uredu gdje će obavljati službu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia