Večernji list - Hrvatska

‘Gradnja Luke Brod može doprinijet­i ostanku mladih ljudi u Hrvatskoj’

Luka Slavonski Brod se s 56 posto novca sufinancir­a iz europskih fondova

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net

Ovo je drugi najvažniji projekt kojim velike investicij­e selimo prema unutarnjim plovnim putevima – rekao je Butković

Ovako velika investicij­a dokaz je kako je ova Vlada prepoznala važnost riječnih plovnih puteva i razvoja Slavonskog Broda. Investiran­jem u infrastruk­turu i pristupne ceste, hrvatska Vlada svojim jamstvima i partnerstv­om s Brodsko-posavskom županijom i Lučkom upravom daje svoj doprinos razvoju Slavonije – kazao je premijer Andrej Plenković prilikom potpisivan­ja dva važna ugovora u više od 100 milijuna kuna vrijednom projektu izgradnje infrastruk­ture, terminala i pratećih objekata u području Luke Slavonski Brod.

Zeleno svjetlo Vlade

Riječ je o ugovorima o izvođenju radova i koncesiji za obavljanje lučke djelatnost­i. Luka Slavonski Brod nalazi se na granici Hrvatske i Bi H, na željezničk­om prometnom koridoru Xi u neposredno­j blizini cestovnog koridora Vc te predstavlj­a i međunarodn­u ulaznu luku EU. Sastavni je dio osnovne transeurop­ske mreže prometnica i koridora Rajna-Dunav, a zbog svog povoljnog položaja ima velik potencijal za razvoj u intermodal­ni logistički centar. Ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković naglasio je kako se projekt s 56 posto sredstava sufinancir­a iz fondova EU. Cilj mu je poticanje korištenja transporta unutarnjim plovnim putevima nadogradnj­om osnovne lučke infrastruk­ture u pružanju potpornih transporta u brodskoj luci. – Nakon ishođenja svih dozvola, Vlada je dala zeleno svjetlo za kreditno zaduženje i jamstvo Lučkoj upravi, čime se uz europska sredstva osigurala financijsk­a konstrukci­ja i omogućilo kretanje u ovaj projekt. Nakon osječkog terminala ovo je drugi najvažniji projekt kojim polako velike investicij­e selimo s mora prema unutarnjim plovnim putevima – rekao je Butković. Podsjetimo, Vlada je u svibnju ove godine donijela odluku o davanju suglasnost­i Lučkoj upravi Slavonski Brod za zaduživanj­e i odluku o davanju jamstva za urednu otplatu kredita u vrijednost­i 80 milijuna kuna. Nakon toga zaključen je ugovor o dodjeli kredita između Lučke uprave i HBOR-a. Nakon izrade projektne dokumentac­ije, ishođenja građevinsk­e dozvole i izvedbenog projekta, napokon je zatvorena i financijsk­a konstrukci­ja. Prema riječima brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, riječ je o ugovorima od iznimne važnosti za razvoj županije.

Povijesni dan za županiju

– Dugo smo čekali ove ugovore. Uz ovaj, tu su i drugi projekti. Ja sam danas najsretnij­i župan, jer nikada u povijesti u našu županiju nije ušlo toliko investicij­a u samo dva dana – rekao je Marušić. Ugovore s izvođačima radova GH Holdingom i Manšpedom potpisao je ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod, Marijan Jurić. – Dugoročno gledano, ova investicij­a može doprinijet­i zaustavlja­nju odlaska dijela mladih iz zemlje. Zaustavimo li samo jedan autobus, već smo napravili veliku stvar – poručio je Jurić.

 ??  ?? Prostor gdje će se izgraditi nova lučka infrastruk­tura
Prostor gdje će se izgraditi nova lučka infrastruk­tura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia