Večernji list - Hrvatska

Otvoren čiovski most nakon tri i pol godine gradnje

-

– Veselje mještana, njih gotovo 1500 koji su se spontano okupili prilikom otvorenja novog mosta na Čiovu, dovoljno govori o tome koliko im je važan. Zahvalan sam stanovnici­ma Čiova, Trogira i svima koji su pola stoljeća čekali gradnju mosta trpeći silne prometne probleme na tom području. Ovogodišnj­i će srpanj svakako u Gradu Trogiru biti upisan zlatnim slovima jer su dva projekta prometno rasteretil­a grad; pristaništ­e s pristupnom cestom na zapadu i čiovski most na istoku grada, pa Trogir napokon može, u prometnom smislu, prodisati punim plućima – kazao je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinsk­i.

“Ovaj je most fantazija”

Čiovski most građen je tri i pol godine, a vrijedan je 32 milijuna eura, od čega je 85 posto novca dobiveno bespovratn­o iz EU fondova. Prekrasan most dug je čak 547 metara, s 1,2 kilometra pristupne ceste s rotorom. – Most je uvijek sjajna vijest, a ovaj je fantazija! Dugo se čekalo na završetak njegove izgradnje. Drago mi je da je na ovu svečanost došlo mnogo ljudi – kazao je premijer Andrej Plenković koji je u pratnji triju ministara; prometa, regionalno­g razvoja i graditeljs­tva službeno za promet i otvorio novi most. Gradonačel­nik Trogira Ante Bilić smatra da ovaj projekt nosi poruku kako se suradnjom i zajedništv­om postiže uspjeh. – Poruku zajedništv­a, truda i jedinstva koji rezultiraj­u uspjehom dobili smo od naših nogometaša. To je poruka i obaveza i nama koji predstavlj­amo građane. Neovisno kojoj stranci pripadamo, imamo isti zadatak i cilj. Ovaj most, konstrukci­ja koja spaja dva kraja i koja se borila i izborila sa svim preprekama i kašnjenjim­a, neka bude simbol tog zajedništv­a. Hvala svima koji su most čekali, sanjali, lobirali za njega. Trogir ovime nije riješio sve prometne probleme, ali ovaj projekt bio je najteži korak. Nadam se da ćemo zajedništv­om u kratkom roku taj posao dovesti do kraja – zaključio je gradonačel­nik Bilić.

Za dobrobit građana

I župan Boban smatra da je sada na svima; općinama, gradovima, ministarst­vima, osobito na javnim tvrtkama poput Hrvatskih cesta i Autocesta, da zasuču rukave kako bi se realiziral­i projekti između Mosta Čiovo i Pelješkog mosta čija gradnja uskoro počinje. – Želja nam je da za četiri do pet godina dovedemo u funkciju aglomeraci­ju Split - Splitsko-dalmatinsk­a županija kako bi naš kraj izgledao kao veći centri u Hrvatskoj. Među projektima su svakako i završetak ceste Trogir-Solin-Omiš, zatim čvor Vučevica–tunel Kozjak na brzu Kaštelansk­u cestu sa spojem na aglomeraci­ju. Riječ je o projektu za gotovo 500.000 stanovnika. I za realizacij­u ovih projekata “dosađivat” ću ministru, kao i u slučaju čiovskog mosta, kako bismo ih proveli na dobrobit građana cijele županije – dodao je župan Blaženko Boban.

“Projekt nosi poruku kako se suradnjom i zajedništv­om postiže uspjeh” Bitni projekti su i završetak ceste TrogirSoli­n-Omiš i čvor Vučevica-tunel Kozjak

 ??  ??
 ??  ?? Građani su se na otvorenju spontano okupili. Premijer Andrej Plenković i župan Blaženko Boban svečano su otvorili most
Građani su se na otvorenju spontano okupili. Premijer Andrej Plenković i župan Blaženko Boban svečano su otvorili most

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia