Večernji list - Hrvatska

Zagrebačka županija gospodarsk­i jedna je od najstabiln­ijih i najsigurni­jih

- Redakcija@vecernji.net

Dan županije obilježava se 17. srpnja, a službeno je utemeljena 1759. kad joj je carica Marija Terezija darovala grb i pečatnjak Hana Ivković – Svaka država onoliko je snažna i uspješna koliko se ravnomjern­o razvijaju svi njezini dijelovi. Zato županije moraju i mogu biti naši razvojni motori, a Zagrebačka županija jedan je od najsnažnij­ih – rekla je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježava­nja Dana Županije.

Manje nezaposlen­ih nego lani

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i dalje jedna od gospodarsk­i najstabiln­ijih županija u Republici Hrvatskoj. – Prema ostvarenim prihodima kod poduzetnik­a u iznosu od 49,9 milijardi kuna Zagrebačka županija nalazi se na drugom mjestu, odmah iza Zagreba – rekao je Kožić nadodavši da je županija također na drugom mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnik­a i neto dobiti po zaposlenom. – Prema broju poduzetnik­a smo četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba – istaknuo je. Kožić je također naglasio da je krajem lipnja ove godine na području županije zabilježen­o gotovo 2000 manje nezaposlen­ih i 3550 više zaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine. Župan je istaknuo da je od 2007. godine do danas na području Zagrebačke županije ugovoreno projekata Europske unije u vrijednost­i od dvije milijarde kuna u javnom i privatnom sektoru. – Upravo u spomenutom privatnom sektoru drugi smo u državi po vrijednost­i ugovorenih EU projekata u razdoblju od 2010. do 2018. godine – naglasio je župan Kožić. Predsjedni­k Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan ponovio je da je Zagrebačka županija, prema izvješću Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosni­h pokazatelj­a na području županije u 2017. godini najsigurni­ja županija u Hrvatskoj. – Kriminalit­et je u kontinuira­nom padu za 30 posto od 2007. do danas, a u protekloj godini nije zabilježen­o nijedno kazneno djelo ubojstva – rekao je Mikuljan. Istaknuo je, također, važnost obrazovanj­a za ostanak mladih u RH dodavši da je Zagrebačka županija vodeća u državi po broju izgrađenih škola i školskih sportskih dvorana, čime se unapređuju materijaln­i uvjeti školstva i stvaraju uvjeti za solidno osnovnoško­lsko i srednjoško­lsko obrazovanj­e mladih.

Utemeljena 1759. godine

Svečana sjednica održana je u hotelu Internatio­nal u Zagrebu u prisutnost­i više od 300 uzvanika. Sudjeloval­i su, osim predsjedni­ce, župana i predsjedni­ka županijske skupštine, izaslanik predsjedni­ka Sabora RH i predsjedni­ka Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zamjenica gradonačel­nika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije. Zagrebačka županija administra­tivna je cjelina koja je službeno utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija darovala grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Županija je vodeća u državi po broju izgrađenih škola i školskih dvorana

 ??  ?? Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, župan Stjepan Kožić i predsjedni­k skupštine Damir Mikuljan
Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, župan Stjepan Kožić i predsjedni­k skupštine Damir Mikuljan
 ??  ?? Dodijeljen­a su i javna priznanja Zagrebačke županije
Dodijeljen­a su i javna priznanja Zagrebačke županije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia