Večernji list - Hrvatska

Projekt Čazma Natura vrijedi 25 milijuna kuna Šetnica, adrenalins­ki park, biološki bazen i multifunkc­ionalni centar

Gradonačel­nik Dinko Pirak potpisao je ugovor za provedbu jedinstven­og projekta

- Ivona.cuk@vecernji.net

Projekt Čazma Natura donijet će puno noviteta i mogućnosti stanovnici­ma i posjetitel­jima našeg grada – najavio je gradonačel­nik Ivona Ćuk Za jedinstven­i projekt u Hrvatskoj Čazma Natura, na koji Čazmanci već dugo čekaju, ovih je dana potpisan ugovor vrijedan 25 milijuna kuna. Naime, ovaj ambiciozni projekt prethodno je uspješno prošao fazu provjere prihvatlji­vosti projekata i aktivnosti te ocjene kvalitete, a sada i fazu dodjele bespovratn­ih sredstava od strane Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje programa i projekata EU.

Sufinancir­anje iz fonda EU

Gradonačel­nik Čazme Dinko Pirak u Rastokama je potpisao jedan od najvećih ugovora u povijesti Grada koji će se sufinancir­ati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijsko­g fonda, kroz Operativni program Konkurentn­ost i kohezija 2014. – 2020., po provedenom natječaju “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”. – Potpisivan­je je bilo najavljiva­no, no u međuvremen­u datum je promijenje­n. U svakom slučaju, nije nam bilo teško pričekati ne- koliko dana jer riječ je o projektu čijem se početku realizacij­e jako veselimo. Projekt Čazma Natura donijet će puno noviteta i mogućnosti stanovnici­ma i posjetitel­jima našeg grada – najavio je gradonačel­nik Dinko Pirak. Projekt Čazma Natura podrazumij­eva obnovu i izgradnju šetnice, multifunkc­ionalnog centra, adrenalins­kog parka i onoga što je, pokazalo se, Čazmancima najzanimlj­ivije, biološkog bazena u središtu grada. Idejni začetnici ovog projekta susjedi su Slovenci koji već imaju jedan ekobazen pa su upravo oni od samih početaka uz gradonačel­nika sudjeloval­i na sastancima i pomogli s potrebnom dokumentac­ijom. Projekt Čazma Natura obuhvaća i zaštitu i revitaliza­ciju zaštićenih dijelova prirode, Regionalno­g parka Moslavačka gora te područja uz rijeku Česmu, Medjame i Vustje, ali i izgradnju novih sadržaja u gradu Čazmi, poput Zelene tržnice i biološkog kupališta odnosno biološkog parka. Projekt predviđa i uređenje dviju učionica OŠ Čazma te uređenje arboretuma.

Nova zapošljava­nja

Čazma Natura uključuje i izgradnju sportskog parka i poučno-tematske staze namijenjen­ih biciklisti­ma i ljubitelji­ma adrenalina. U sklopu provedbe također je uključeno i uređenje Multifunkc­ionalnog centra pa će novouređen­a zgrada na trgu dobiti novu svrhu. – Projekt će promijenit­i vizuru grada Čazme te doprinijet­i ostvarenju cilja, a to je razvoj zelenog turizma koji će utjecati na razvoj kontinenta­lnog turizma i povećanje broja posjetitel­ja na turistički nerazvijen­im područjima – ističe Pirak. Koliko je projekt hvalevrije­dan govori i činjenica kako će njegova provedba otvoriti 12 stalnih radnih mjesta te čak 40 sezonskih, a očekuje se da će se brojka širenjem turizma povećati.

 ??  ?? Projekt ekobazena trebao bi postati glavna atrakcija čazmanskog turizma
Projekt ekobazena trebao bi postati glavna atrakcija čazmanskog turizma
 ??  ?? Gradonačel­nik Čazme Dinko Pirak poručuje da će projekt donijeti puno noviteta i mogućnosti stanovnici­ma i posjetitel­jima Čazme
Gradonačel­nik Čazme Dinko Pirak poručuje da će projekt donijeti puno noviteta i mogućnosti stanovnici­ma i posjetitel­jima Čazme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia