Večernji list - Hrvatska

Gradska uprava Belog Manastira neumorno radi na pripremi i realizacij­i projekata Potpisuju više od 30 projekata za unapređenj­e života, vrijednih 50 milijuna kuna

- Suzana Lepan Štefančić

Rekonstruk­ciju raskrižja Školske i Ulice kralja Zvonimira pomogao je MUP

Ističu se izgradnja socijalnih stanova, prostora za produženi boravak učenika, kao i uređenje doma Branjin Vrh Više od 30 projekata, vrijednih približno 50 milijuna kuna pripremio je u dvije godine svoga postojanja Upravni odjel za graditeljs­tvo i stambeno-komunalne poslove u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarst­vo, proračun, financije i društvene djelatnost­i Grada Belog Manastira. Od toga, ugovoreno je 16 projekata, vrijednih više od 20 milijuna kuna, a za veliki broj još se čekaju rezultati prijava. Pripremaju se, usto, i projektni prijedlozi za još četiri projekta, od približno 50 milijuna kuna, koji će biti prijavljen­i do jeseni.

Vrijedan pododjel

Za provedbu razvojnih projekata, a posebice za korištenje sredstava iz EU programa potreban je značajan angažman ljudi, znanja i resursa. U Gradu Belom Manastiru osnovan je, stoga, u lipnju 2016. novi Pododjel za nominiranj­e i upravljanj­e projektima unutar Upravnog odjela za graditeljs­tvo. U njemu su zaposlene voditeljic­a Laura Blagus Tenjeri i stručna suradnica Ana Rebrina, a obje imaju više od deset godina iskustva u pisanju i provođenju projekata. Zbog velikog broja infrastruk­turnih projekata koje provode na području grada Belog Manastira, ove je godine u Pododjelu zaposlena i inženjerka građevine Ana Barišin Jeger. Na popisu projekata koji su prijavljen­i ili se provode od osnivanja Pododjela, ističu se izgradnja socijalnih stanova, zatim prostora za produženi boravak učenika, kao i uređenje doma Branjin Vrh te izgradnja kapaciteta gradske uprave. Projekti su to iz Intervenci­jskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, koji se provodi kroz Program integriran­e fizičke, gospodarsk­e i socijalne regeneraci­je malih gradova na ratom pogođenim područjima. Za projekt “Bike&Boat” novac je stigao u sklopu prekograni­čne suradnje.

Rasvjeta, vrtići, jaslice...

Nadalje, uvedena je LED rasvjeta u sustav javne rasvjete Grada Belog Manastira, što je sufinancir­alo Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog uređenja. Nabavljeni su spremnici za odvojeno odlaganje otpada sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Vlak – parna lokomotiva Đuro Đaković sufinancir­ana je od strane Ministarst­va kulture. Dječji vrtić “Cvrčak” Beli Manastir u Šećerani sufinancir­alo je Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku. A za adaptaciju istog vrtića i prenamjenu prostora za jasličnu odgojnu skupinu novac je izdvojilo Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU. Rekonstruk­ciju raskrižja Školske i Ulice kralja Zvonimira u Belom Manastiru te izgradnju mosta preko Crnog kanala uz državnu cestu D517 pomogao je MUP. To su samo neki, ističu u Gradskoj upravi Belog Manastira, od projekata koji će unaprijedi­ti život u njihovoj sredini.

 ??  ?? Zaposlenic­i Gradske uprave Belog Manastira s Gabrijelom Žalac, ministrico­m regionalno­g razvoja
Zaposlenic­i Gradske uprave Belog Manastira s Gabrijelom Žalac, ministrico­m regionalno­g razvoja
 ??  ?? Neki od projekata su socijalni stanovi, uređenje doma Branjin Vrh
Neki od projekata su socijalni stanovi, uređenje doma Branjin Vrh
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia