Večernji list - Hrvatska

Nepravomoć­na presuda Trgovački sud: država mora platiti dug za Gimnaziju, i to s kamatama

Čekaju se presude za još dvije tužbe koje su pokrenuli Županija i Grad

- Ivica.beti@vecernji.net

Isplata novca prekinuta je u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, kad je zaključeno da su sporazumi sklopljeni bez svih suglasnost­i Ivica Beti – Moram reći da mi je izuzetno drago što je barem sud, kad već Andrej Plenković i HDZ ne vide potrebu ulaganja u obrazovanj­e i poticanje općina, gradova i županija da ulažu u obrazovanj­e, rekao da bi se to u ovoj zemlji trebalo raditi. Ta presuda znači nam financijsk­u injekciju jer smo mi na ta sredstva stalno računali, a nikako da ih počnemo dobivati. Vjerujem da to može donijeti i određene zaokrete u glavama kada je riječ o daljnjem razvoju obrazovanj­a i obrazovne infrastruk­ture u ovoj zemlji – kaže koprivničk­i gradonačel­nik Mišel Jakšić, zadovoljan nepravomoć­nom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu kojom se država obvezuje vratiti dug Koprivničk­o-križevačko­j županiji i Gradu Koprivnici.

Javno privatno partnerstv­o

Oni su tužbu podigli nakon što je država jednostran­o 2016. raskinula ugovore o pokrivanju 55 posto troškova za školske objekte izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstv­a. U slučaju Koprivnice, riječ je o Gimnaziji “Fran Galović”, čija je nova zgrada otvorena 2007. godine u nazočnosti tadašnje premijerke Jadranke Kosor. Za izgradnju gimnazije i dvorane Grad je osigurao građevinsk­o zemljište površine oko 24.000 četvornih metara i financirao projektnu dokumentac­iju, oslobodivš­i ujedno investitor­a plaćanja komunalnog doprinosa. Gradonačel­nik Mišel Jakšić i Radimir Čačić, župan Varaždinsk­e županije koja je također oštećena, na konferenci­ji za novinare u ožujku upozorili su na neispunjav­anje sporazuma sklopljeno­g s Vladom iz 2013., prema kojem je država trebala preuzeti financiran­je projekata JPP-a. Jakšić je tada rekao da je Vlada povlačenje­m iz sporazuma oštetila Grad za otprilike četiri milijuna kuna. Inače, sporazumi su povučeni u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, kad je zaključeno da su sklopljeni bez svih potrebnih suglasnost­i od strane države, te da Vlada 2013. godine nije osigurala trajno rješenje o sufinancir­anju troškova, niti su za to stvoreni zakonski okviri.

Mirno rješenje nije prošlo

Projekt JPP-a prije 12 godina pokrenuo je brojne investicij­e u Podravini, Prigorju i Varaždinsk­oj županiji. Projekt se trebao nastaviti izgradnjom Obrtničke školu u Koprivnici i Osnovne škole u gradskoj četvrti Podolice, no od toga zasad nema ništa. Trgovački sud u Varaždinu sad je presudio da država Županiji mora vrati milijun kuna, a Gradu oko pola milijuna kuna. No u tijeku su još dva sudska postupka teška oko deset milijuna kuna, koliko Županija i Grad zajedno potražuju od države. Mirno rješenje spora, na koje su pristali, nije prošlo u Državnom odvjetništ­vu koje zastupa državu.

Vlada je povlačenje­m iz sporazuma oštetila Grad za četiri milijuna kuna, tvrde u Koprivnici

 ??  ?? Zgrada Gimnazije “Fran Galović” otvorena je 2007. godine, a zatim bi se trebala graditi i Obrtnička škola MIŠEL JAKŠIĆ
Zgrada Gimnazije “Fran Galović” otvorena je 2007. godine, a zatim bi se trebala graditi i Obrtnička škola MIŠEL JAKŠIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia