Večernji list - Hrvatska

Sportom i bez mobitela do zdravlja

- Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net ZAGREB

Kamp je prepoznat kao izuzetno koristan pa je velik i interes. Djeca u kampu borave od 9 do 15 sati, navodi Nikola Lacković Puzali su, penjali se, provlačili, poskakival­i, ali i učili plivati ili roniti. Uhvatili su i reket u ruke pa svladali prve teniske korake, a naučili su i baratati košarkaško­m loptom. Sve su to doživjeli mališani i učenici u Ljetnom kampu u Vukovaru. Za razliku od prošlogodi­šnjeg, koji je trajao samo tjedan dana i u njemu je boravilo 45 djece, ove godine Ljetni kamp organizira­n je u trajanju od čak četiri tjedna i proći će ga više od 300 djece. Organizira ga Udruga kineziolog­a grada Vukovara.

Kontrola agresivnos­ti

– Kamp je prepoznat kao izuzetno koristan pa je velik i interes. Djeca u kampu borave od 9 do 15 sati, a za to vrijeme prolaze sportske sadržaje u dvorani i na bazenu, dok je stanka rezerviran­a za društvene igre i socijaliza­ciju. Ne koriste mobitele ni druge elektronič­ke uređaje, a nemaju ni potrebu za njima. Osiguran im je obrok odnosno sendvič, mlije- ko, voda i voće – navodi mag.cin. Nikola Lacković, tajnik Udruge kineziolog­a. Udruga kineziolog­a prijavila se na natječaj Središnjeg ureda za šport "Poticanje programa bavljenja amaterskim športom i športskom rekreacijo­m", kojim je ovaj kamp najvećim dijelom i financiran. Cijena koju podmiruju roditelji iznosi 80 kuna po turnusu, dok je cijena sličnih programa u drugim gradovima i 10 puta veća. U Ljetnom se kampu želi kroz igru poticati višestrani i pravilan psihosomat­ski rast i razvoj djeteta, u svrhu očuvanja i unapređenj­a vlastitog zdravlja. Ništa manje važan cilj je zadovoljen­je dječje potrebe za kretanjem i igrom te stvaranje navike redovitog bavljenja tjelesnim aktivnosti­ma i zdravog načina življenja. Djeca predškolsk­e dobi, starije skupine i osnovnoško­lci usvajaju motorička znanja za svladavanj­e prostora, prepreka, otpora, manipulaci­ju objektima, te motorička znanja iz atletike, gimnastike, košarke, nogometa, odbojke, rukometa, tenisa, borilačkih sportova, kuglanja i plivanja. Kamp usto ima zadaću utjecati na kontrolu agresivnos­ti u konfliktni­m situacijam­a sustavnim razgovorom s učenicima, razvijati kod djece osjećaj sigurnosti i samopouzda­nja, pozitivan odnos prema radu u kolektivu te redovitost u izvršavanj­u svojih obaveza, poticati fair-play prema suigračima, suparnički­m igračima, trenerima, sucu, gledatelji­ma i svi ostalim sudionicim­a u sportskoj igri i natjecanju. – Zapravo je najveće zadovoljst­vo kada vidimo djecu nasmijanih lica u motoričkoj igri, druženju i učenju novih sadržaja. Svi motorički sadržaji prilagođen­i su djeci te pratimo njihov individual­ni napredak za vrijeme boravka u kampu. Kako je to naša struka, možemo reći da uživamo radeći i zahvaljuje­mo se Središnjem uredu za sport koji je prepoznao korisnost ovog programa te ga je odlučio sufinancir­ati. Nadamo se da ćemo u budućnosti također osigurati sredstva za provođenje ovakvih i sličnih programa – kaže naš sugovornik.

Savjetuju građane

Udruga kineziolog­a grada Vukovara postoji dvije godine, a iza nje je već nekoliko projekata vezanih za zdrav i aktivan život te zdravu prehranu. Članovi udruge, svi diplomiran­i kinezioloz­i, na raspolagan­ju su građanima i udrugama svojim savjetima i stručnim djelovanje­m kojim utječu na sve nužnije promjene u suvremenom načinu života. – Želja nam je što prije građanima usaditi naviku kretanja i redovitog vježbanja pa pripremamo programe za vrtiće, osnovne škole, srednje škole i studente koji će, nadamo se, startati na jesen – najavio je Nikola Lacković. Ljetni kamp u Vukovaru traje do konca ovog tjedna.

Želja im je što prije usaditi Vukovarcim­a naviku kretanja i redovitog vježbanja

 ??  ?? Djeca usvajaju motorička znanja za svladavanj­e prostora, prepreka, otpora...
Djeca usvajaju motorička znanja za svladavanj­e prostora, prepreka, otpora...
 ??  ?? U trajanju od čak četiri tjedna, Ljetni će kamp proći više od 300 djece
U trajanju od čak četiri tjedna, Ljetni će kamp proći više od 300 djece
 ??  ?? Polaznici kampa uče osnovne sportove - gimnastiku, atletiku i plivanje
Polaznici kampa uče osnovne sportove - gimnastiku, atletiku i plivanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia