Večernji list - Hrvatska

Zahuktavaj­u se radovi na obnovi župnog dvora u Rozgi

Ministarst­vo kulture do sada je za projekt izdvojilo 600.000 kn

- elvis.sprecic@vecernji.net Elvis Sprečić ZAGREB

Župni dvor planira se po završetku radova staviti u upotrebu kao turistički proizvod i svojevrsta­n muzej na tom području U sklopu Programa zaštite nepokretni­h kulturnih dobara u 2018. godini Ministarst­vo kulture donijelo je odluku prema kojoj za nastavak radova na preseljenj­u i rekonstruk­ciji kurije starog župnog dvora u Rozgi dodjeljuje 250 tisuća kuna novčane potpore. Naime, Općina Dubravica više godina radi na ovom projektu prema kojem se župni dvor star oko 250 godina treba rekonstrui­rati i preseliti za deset do petnaest metara u dubinu parcele.

Jedinstven­a drvena preša

– Na projektu se radi već desetak godina, jer dvor je najprije trebalo rastaviti i tražiti odobrenja od

MARIN ŠTRITOF

Ministarst­va kulture da se može pomaknuti na drugu lokaciju. Nakon toga pristupilo se projektira­nju, a sada se već treću godinu radi na premještan­ju dvora na novu lokaciju – kazuje načelnik Općine Dubravica Marin Štritof. S obzirom na to da radovi traju već treću godinu napominje kako je Ministarst­vo kulture do sada osiguralo ukupno više od 600 tisuća kuna za projekt. Sama Općina cijeli projekt ne bi mogla sama financirat­i jer objekt nije malen te su samim time i radovi koji će potrajati još nekoliko godina dok se sve ne dovede do završne faze poprilično skupi. – Ovo nam puno znači, jer vjerujem da ćemo dvor ovim sredstvima uspjeti podići do krova, čak ga planiramo i pokriti jer dio materijala prije smo nabavili, a iskoristit ćemo i dio starog materijala – pojašnjava Štritof. Do sada su za župni dvor izgrađeni novi temelji, a cijeli se objekt preslaguje od izvornih hrastovih planjki iz tog vremena uz vrlo malo dodavanja nove drv- ne građe. Inače, sama zgrada župnog dvora građena je od 1758. do 1789. godine za vrijeme župnika Stjepana Viteza. Riječ je o jednokatni­ci u čijem je prizemlju smještena kuhinja i smočnica s jedne, a udubljeni podrum s druge strane. Dvor cijelom dužinom ima verandu s dvorišne strane, a do 1901. godine takva veranda je postojala i na strani prema cesti. U dijelu verande uz podrum smještena je i stara drvena preša za grožđe kakvih danas u cijeloj Hrvatskoj postoji tek nekoliko, zbog čega je restaurato­rima posebno zanimljiva.

Turistička atrakcija

Raspitujuć­i se o povijesnoj vrijednost­i ovog objekta saznali smo i kako ovaj župni dvor pripada skupini rijetkih očuvanih drvenih stambenih građevina iz 18. stoljeća na području sjeverozap­adne Hrvatske, zbog čega bi, kako smatra načelnik Štritof, mogao biti posebno zanimljiv i turistima. – Župni dvor planiramo po završetku radova staviti u upotrebu kao turistički proizvod i svojevrsta­n muzej na našem području, uz župnu crkvu Svete Ane koja je tijekom godina redovito obnavljana i uređivana. Podsjećam da su 2005. godine završeni vanjski, a 2007. unutarnji radovi, kao i da je prije točno deset godina temeljito obnovljen i zvonik crkve koja je danas među najljepšim­a u ovom kraju - završava Marin Štritof.

“Vjerujem da ćemo dvor ovim sredstvima uspjeti podići do krova, a možda ga čak i pokriti” U rekonstruk­ciji objekta koriste se isključivo izvorne hrastove planjke iz tog vremena Na projektu se radi već desetak godina, jer dvor je najprije trebalo rastaviti i tražiti odobrenja Ministarst­va kulture da se može pomaknuti na drugu lokaciju načelnik općine Dubravica

 ??  ?? Zgrada župnog dvora građena je od 1758. do 1789. godine za vrijeme župnika Stjepana Viteza
Zgrada župnog dvora građena je od 1758. do 1789. godine za vrijeme župnika Stjepana Viteza
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia