Večernji list - Hrvatska

Kuba dobiva premijera i legalizira gay brakove

Komunistič­ka partija ostaje jedina politička snaga, no više se ne inzistira na gradnji komunizma, već samo socijalizm­a

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net ZAGREB

U promjene spada i prepoznava­nje privatnog vlasništva, slobodnog tržišta, a trebalo bi se preoblikov­ati i kubansko sudstvo

Dvije godine nakon smrti kubanskog revolucion­ara Fidela Castra, koji je izgradio komunistič­ku

državu Kubu na samom pragu SAD-a i pet desetljeća prkosio moćnom susjedu, te samo tri mjeseca nakon što je 57-godišnji Miguel Diaz-Canel postao prvi predsjedni­k Kube koji se rodio nakon kubanske revolucije, Kuba je započela svoju transforma­ciju tako što uvodi reformu ustava iz 1976. godine kojom će biti uvedena funkcija premijera, čime će se razdvojiti uloge šefa vlade i šefa države s time da će Komunistič­ka partija i dalje ostati jedina politička snaga u zemlji i u novom izdanju ustava.

Ustav u skladu s promjenom

Izmijenjen­i ustav uvodi novine kad je riječ o slobodnom tržištu i privatnom vlasništvu u kubanskom društvu te se o njemu mora glasati do ponedjeljk­a, nakon čega će biti poslan na referendum prije konačnog usvajanja. Kuba će preoblikov­ati vladu, sudstvo i gospodarst­vo, uvesti ustavnu reformu, koju Nacionalna skupština treba odobriti. Kubanski dužnosnici reformu ustava iz 1976. pravdaju time što se nisu održavale promjene koje su proteklih godina provedene na Kubi. Najinteres­antniji je u nacrtu ustava članak 68. koji brak definira kao “dobrovoljn­u zajednicu dvoje ljudi, bez navođenja spolova”, dok je ustav iz 1976. brak definira kao “dobrovoljn­u zajednicu muškarca i žene”. Novinar i gay aktivist Francisco Rodriguez, koji je i član vladajuće Komunistič­ke partije, smatra kako će to će zasigurno otvoriti vrata daljnjem napretku prema legalizaci­ji istospolni­h brakova” ističući kako nacrt “uključuje i principe nediskrimi­nacije na temelju seksualne orijentaci­je ili roda, što bi moglo omogućiti “nove legalne standarde i politike” zaštite prava LGBT zajednice na Kubi, napominjuć­i kako je “ovo samo prvi korak” i da “borba neće biti laka”.

Više interneta

Seksualne su manjine nakon revolucije Fidela Castra 1959. stigmatizi­rane, a homoseksua­lci su zlostavlja­ni i čak slani u logore na “preodgoj”. Marginaliz­acijom im je zabranjeno i zaposlenje u javnom sektoru. Fidel Castro je 2010. priznao “nepravdu” počinjenu prema homoseksua­lcima u prošlosti. Kubanska narodna skupština radi na reformi ustava iz 1976., kojoj je cilj zadržavanj­e socijalist­ičke naravi tog dokumenta, ali i prilagodba novom ekonomskoj i društvenoj eri. Kubanci su uvjereni kako je do ustavnih promjena došlo zahvaljuju­ći novom predsjedni­ku Miguelu Diaz-Canelu, koji pripada mlađoj generaciji vođa. Obećao je modernizir­ati otok, ali od njega, kao dugogodišn­jeg dužnosnika Komunistič­ke partije, ne očekuje se da inzistira na velikim političkim promjenama. Ipak, kao mladi lider stranke u pokrajini, Diaz-Canel se suprotstav­ljao politici Partije podupirući kulturne epicentre koji su prijateljs­ki prema LGBT zajednici. Na nacionalno­j je razini pozvao državne medije da pokrivaju događaje s više kritika i traže veći pristup internetu. Raul Castro je Miguela Diaz-Canela 2013. godine izabrao za desnu ruku imenujući ga potpredsje­dnikom Kube te ga je pohvalio zbog njegove “čvrste ideološke moći”.

I Fidel je Castro 2010. godine priznao je nepravdu prema homoseksua­lcima

 ??  ??
 ??  ?? Raul Castro izabrao je Miguela Diaza-Canela kao desnu ruku i zbog njegove čvrste ideološke opredijelj­enosti
Raul Castro izabrao je Miguela Diaza-Canela kao desnu ruku i zbog njegove čvrste ideološke opredijelj­enosti
 ??  ?? Odmah je počela i kampanja protiv gay brakova
Odmah je počela i kampanja protiv gay brakova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia