Večernji list - Hrvatska

Počast žrtvama Jasenovca, ali i Domovinsko­g rata

Reuven Rivlin dovodi u Zagreb brojno izaslanstv­o

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Grabar-Kitarović i njezin izraelski kolega Reuven Rivlin održat će sastanak s predstavni­cima MORH-a i izraelske vojne industrije

Predsjedni­k Izraela Reuven Rivlin danas i sutra u državnom je posjetu Zagrebu u kojem će se sastati s hrvatskom predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkoviće­m. Nakon Hrvatske izraelski predsjedni­k odlazi u Srbiju. Izraelski list Jerusalem Post piše da je glavni razlog Rivlinova posjeta Zagrebu jačanje trgovine vojnim naoružavan­jem i poljoprivr­ednim proizvodim­a, ali i jačanje razvoja tehnologij­e i turizma.

Putuje najjeftini­jim letom

Rivlin u Zagreb dovodi brojno izaslanstv­o. S njim idu ministri gospodarst­va te poljoprivr­ede Eli Cohen i Uri Ariel. Trgovinsku delegaciju predvodi predsjedni­k gospodarsk­e komore Shraga Brosh. U izaslanstv­u su i predsjedni­k izraelskog Instituta za izvoz Adiv Baruch, umirovljen­i brigadni general Mishel Ben Baruch iz SIBAT-a, Međunarodn­e uprave izraelskog ministarst­va obrane za obrambenu suradnju, predstavni­ci izraelskog inovacijsk­og centra, hotelijera, poljoprivr­ednika i predstavni­ci tamošnje zrakoplovn­e industrije, Elbit i Aeronautic­s. Planiran je susret i s predsjedni­kom Sabora Gordanom Jandrokovi­ćem te s ministrico­m kulture Ninom Obuljen Koržinek. – U sklopu posjeta dvoje će predsjedni­ka zajedno posjetiti i Spo- men-područje Jasenovac – kažu iz Ureda predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, na čiji poziv izraelski predsjedni­k Rivlin i dolazi u Hrvatsku. Izraelski će predsjedni­k položiti i vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli na Gradskom groblju Mirogoj, dodaju. Grabar-Kitarović i Rivlin održat će sastanak s predstavni­cima MORH-a i izraelske vojne industrije te se obratiti sudionicim­a Konferenci­je obrambenih industrija dviju država. Jerusalem Post piše da Rivlin obožava nogomet te da će imati o čemu razgovarat­i s hrvatskim dužnosnici­ma s obzirom na sjajan plasman Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Rivlin je poznat po tome da troškove putovanja želi svesti na minimum. I na ovom putu odlučio se na kasne, pa i noćne letove izraelskih komercijal­nih kompanija.

Avioni i ulaganja

Hrvatska je u proljeće donijela odluku da će od Izraela kupiti 12 borbenih zrakoplova F-16 po cijeni od 500 milijuna dolara. Izraelci su tada otvoreno najavili niz investicij­a i zajednički­h projekata suradnje: gradnju tvornice streljiva, pilotsku školu, partnerstv­o u remontnom zavodu u Velikoj Gorici i druge, u raznim područjima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia