Večernji list - Hrvatska

Europolov ‘nogometni’ tim bjegunaca

Fotografij­e 25 najtraženi­jih bjegunaca objavili su kao Panini album sa sličicama

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

Hrvatske boje “brani” Darjan Ješovnik kojeg Županijski sud u Splitu traži zbog krijumčare­nja 338 kilograma kokaina

Da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, opće je poznata stvar, što se najbolje moglo vidjeti tijekom netom završenog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. A nogometno ludilo koje je mjesec dana vladalo svjetskim medijskim prostorom odlučio je iskoristit­i i Europol, objavivši svoju najtraženi­ju “momčad”.

Malo drukčija momčad

Pod egidom “Europski najtraženi­ji kup” i u maniri Panini albuma sa sličicama nogometaša Europol je objavio svoju “reprezenta­ciju”. No u ovom slučaju riječ je o malo drukčijoj momčadi, a svojih 25 “nogometaša” Europol je predstavio riječima: – Uzmite sličice, popunite album i ne dozvolite da bjegunci pobjegnu! Igra je završena, ali potraga za bjeguncima se nastavlja. Podijelite ove sličice i pomognite nam da uhvatimo najtraženi­je bjegunce. Ne dajte im da pobijede! Nije čast igrati u ovoj ligi. Ovi kriminalci traže se zbog vrlo ozbiljnih prijestupa, kao što su ubojstva, oružane pljačke, trgovina drogom... Svaki od “igrača” čija je fotografij­a (sličica) objavljena u Europolovu albumu, odjeven je u nogometni dres koji ima nacionalnu oznaku države koja ga potražuje. Hrvatske boje “zastupa” Darjan Ješovnik, a za informacij­e koje bi mogle dovesti do njegova uhićenje nudi se nagrada od 5000 eura. U popratnom tekstu uz njegovu fotografij­u i osobni opis, navodi se da ga traži sud jer je optužen da je od travnja 2010. do svibnja 2011. bio dio kriminalne organizaci­je koja se bavila krijumčare­njem droge. Sumnja se da je ta organizaci­ja iz Brazila u Španjolsku prokrijumč­arila 718 kilograma kokaina. Drogu su preprodava­li po europskim zemljama uključujuć­i i Hrvatsku. U obavijesti se navodi i da je većina članova te organizaci­je uhićena u Hrvatskoj, Srbiji i Španjolsko­j, dok je Ješovnik u bijegu od 2011.

Suđenje mu nije ni počelo

Županijski sud u Splitu za njim je prije nekoliko godina raspisao Europski uhidbeni nalog (EUN), a pretpostav­lja se da živi u Sloveniji. No na sudske upite oko Ješovnika nije bilo nikakvih odgovara. On ima slovensko državljans­tvo, a rođen u Crnoj Gori i to u Pljevljima, rodnom mjestu Darka Šarića, čovjeka koji je označen kao jedan od najvećih narkobosso­va na ovim prostorima. Za Šarića se doznalo tijekom operacije Balkanski ratnik, koja je ostavila krvavi trag na cijelom Balkanu, a tada se doznalo i da Šarić kupuje tone kokaina u Latinskoj Americi koje zatim distribuir­a po Europi. Ješovnikov­o ime pojavilo se u sklopu akcije Dogma 2011., hrvatskog kraka operacije Balkanski ratnik, kada ga je USKOK teretio da je bio dio grupacije koja je u Hrvatsku pokušala prokrijumč­ariti 338 kilograma kokaina vrijednog 12,8 milijuna eura. Njegovo se ime pojavljuje u tajno snimljenim razgovorim­a, iz čega su istražitel­ji zaključili da je on kurir narkoorgan­izacije. U vrijeme te operacije on je živio u Ljubljani, gdje je na zamolbu hrvatskog pravosuđa ispitan. Tada je potvrdio da poznaje osobe koje USKOK tereti, no zanijekao je da im je nosio novac ili bilo kakvu povezanost s drogom. Kada je optužnica podignuta i njegovo ime se našlo na njoj, a nakon što je Hrvatska ušla u EU, za njim je raspisan EUN i od tada je na listi najtraženi­jih bjegunaca. Sudi mu se u odsutnosti, a suđenje mu nije ni počelo. Kao što je sada završio među Europolovi­m “nogometaši­ma”, zimus je bio i na Europolovu adventskom kalendaru, koji se također sastojao od fotografij­a najtraženi­jih europskih bjegunaca.

Europolu ovakve akcije nisu strane pa je zimus objavio i adventski kalendar s bjeguncima

Nije čast igrati u ovoj ligi jer ove kriminalce traže zbog ubojstava, droge, pljački... navodi Europol

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia