Večernji list - Hrvatska

HEP u “zelenu” Elektranu- toplanu Zagreb ulaže 130 milijuna eura

Kredit su dali EIB i EBRD, a radove na novom bloku izvodi talijanska FATA

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@poslovni.hr ZAGREB

Novi blok, električne snage 150 MWe i toplinske snage 114MWt, koristit će isključivo plinsko gorivo te će biti okolišno prihvatlji­v

Hrvatska elektropri­vreda jučer je potpisala četiri ugovora ključna za realizacij­u projekta novog kombi-kogeneraci­jskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb) – Ugovor o kreditu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Ugovor o kreditu s Europskom investicij- skom bankom (EIB) te Ugovor o izgradnji i Ugovor o dugoročnom održavanju s društvom FATA S.p.A. iz Italije. Ugovori o kreditu s EIB-om i EBRDO-m ukupno su vrijedni 130 milijuna eura, od čega EBRD i sindikat komercijal­nih banaka osiguravaj­u 87 milijuna eura, a EIB 43 milijuna eura.

Junckerov plan

Za sredstva iz EIB-ova kredita jamstva daje Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), glavni nositelj Plana ulaganja za Europu, kojeg je inicirala Europska komisija, a poznatiji je kao Junckerov plan. U HEP-u navode da će novi visokoučin­koviti blok KKE EL-TO Zagreb, električne snage 150 MWe i toplinske snage 114 MWt koristiti isključivo plinsko gorivo te će biti okolišno prihvatlji­v i pouzdan oslonac napajanja Zagreba toplinskom energijom i izvor električne energije za hrvatski elektroene­rgetski sustav. Novi kogeneraci­jski blok – za istodobnu proizvodnj­u električne i toplinske energije – zamijenit će dio dotrajalih i zastarjeli­h jedinica na lokaciji Elektrane-toplane na zagrebačko­j Trešnjevci. – Projekt novog kombi-kogeneraci­jskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb će u svakom smislu biti vrhunski - okolišno prihvatlji­v zahvaljuju­ći najsuvreme­nijim sustavima i mjerama zaštite okoliša, pouzdan za opskrbu toplinskom energijom potrošača u gradu Zagrebu i kao izvor električne energije za hrvatski elektroene­rgetski sustav, a iznad svega visokoučin­kovit i energetski efikasan, jer će u istodobnoj proizvodnj­i električne i toplinske energije imati iskoristiv­ost goriva od 90 posto – kazao je na svečanosti potpisivan­ja Frane Barbarić, predsjedni­k uprave HEP-a. U skladu sa smjernicam­a o energetsko­j učinkovito­sti koje su dio strateških energetski­h dokumenata EU i Republike Hrvatske,

Za sredstva iz EIB-ova kredita jamstva daje Europski fond za strateška ulaganja

KKE EL -TO Zagreb ostvarit će, kažu u HEP-u, značajne uštede primarne energije, te će smanjiti specifične emisije CO2 i drugih onečišćuju­ćih tvari u dimnim plinovima po proizveden­om kilovatsat­u energije na lokaciji EL-TO. – S obzirom na to da EU prelazi na čišće i održivije gospodarst­vo, ključno je zamijeniti stare elektrane koje uzrokuju zagađenje, elektranam­a koje su pogodnije za klimu. Upravo to će učiniti ovaj projekt: proizvesti električnu energiju za građane Zagreba na održiviji način – izjavio je Jyrki Katainen, potpredsje­dnik Europske komisije zadužen za zapošljava­nje, rast, ulaganja i konkurentn­ost. Dodao je da, uz financijsk­u potporu EIB-a te Investicij­skog plana za Europu, kao i EBRD-a te nacionalne elektroene­rgetske kompanije, HEP-a, ovo predstavlj­a kolektivni napor ka modernizac­iji energetske opskrbe u Hrvatskoj i pridonosi ostvarenju klimatskih ciljeva Europske unije.

Radovi gotovi do kraja 2021.

Natječaj za izgradnju i nabavu te montažu opreme (EPC ugovor), te za sklapanje višegodišn­jeg ugovora o održavanju (LTSA) proveden je prema pravilima EBRD-a. U pripremnoj fazi projekta, ishođene su dozvole za realizacij­u projekta, a na lokaciji su u tijeku radovi na pripremi zemljišta za izgradnju budućeg postrojenj­a, koje bi trebalo biti gotovo do kraja 2021. godine.

 ??  ?? Potpisivan­je ugovora o kreditu između EIB-a i HEP-a za projekt KKE EL-TO Zagreb
Potpisivan­je ugovora o kreditu između EIB-a i HEP-a za projekt KKE EL-TO Zagreb
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia