Večernji list - Hrvatska

Dolazili smo u dvoranu bez slušalica u ušima, toliko nam je bilo super

Dokazali smo se i za to nam nisu trebale zvijezde, nego prava baza i igrači, kaže izbornik

- Katarina Kušec sport@vecernji.net

– Moja je igra ovisila o momčadskoj. Nadam se da će se sada promijenit­i to kako me drugi gledaju – kaže Mate Kalajžić Možda nisu imali veliki doček kao srebrni nogometaši, ali košarkaši U20 reprezenta­cije nisu mogli sakriti zadovoljst­vo. Vidi se na njima da su još mladi, ali silno disciplini­rani. Svjesni su svi od reda što su napravili. Netko bi pomislio da su se umislili, ali nisu. Nisu bahati, baš naprotiv, pristupačn­i su i otvoreni. Medijska im pažnja godi, a realno su je i zaslužili.

Spojio ih nogomet

– Sada kad smo došli, kada su se ljudi počeli javljati, čestitati, postali smo svjesni što smo napravili. Možda je najteže u toj utakmici biti drugi, pomalo si potišten, ali kada postaneš svjestan da si viceprvak Europe, to je to. Mislim da smo ovim motivirali ostale generacije i mlade igrače koji možda nisu u prvom planu – rekao je izbornik Damir Rajković. I u pravu je. Dobar smjer pokazali su svima. Uspjeli su se ‘izvući’ iz B divizije i osvojiti srebro. – Kada smo se vratili u A diviziju, samo smo se htjeli dokazati i tako smo se ponašali bez obzira na to tko je bio tu, a tko ne. Nitko nam nije nedostajao. Ne trebaju nam zvijezde, nego baza, dobri klupski igrači. A osim igrača koje je izbornik pohvalio, jaku bazu čini i on sam. – Trener Rajković iz nas je na svakom treningu izvlačio maksimum, kao i pomoćni trener. Mi smo bili manje umorni od drugih igrača jer smo imali dobre pripreme tako da je i to utjecalo. Igrali smo modernu košarku, dosta smo trčali, držali dobar skok... – pojasnio je Mateo Čolak pa dodao: – Sve nas je spojila nogometna reprezenta­cija i njihov uspjeh na SP-u, tako smo i mi jednostavn­o bili klapa. Svaki smo se dan družili i imali smo neku unutarnju kemiju koja je morala rezultirat­i dobrim rezultatom. Naravno, uz pošten rad... Iako momci izbornik tvrde da im ne trebaju zvijezde, neke su se rodile na ovom Eurobasket­u, poput Karla Uljarevića koji je bio drugi asistent prvenstva sa 6.0 asistencij­a po susretu te Mate Kalajžića koji je uvršten u najbolju petorku. S razlogom jer u prosjeku je ubacivao 13.9 poena uz 5.6 skokova i 2.0 asistencij­e po susretu. – Moja je igra ovisila o momčadskoj, stoga hvala dečkima jer bez njih ne bi bilo mojih individual­nih postignuća. Odigrate jednu dobu utakmicu u sezoni i već ste pod pritiskom, ali svi smo sada bitni kotačići. Nisam više klinjo koji igra, nego sam i ja taj bitan kotačić. Nadam se da će se sada promijenit­i to kako me drugi gledaju – rekao je skromni Mate koji ipak malo žali za zlatom...

Pratili ih i seniori

– Dobro smo igrali cijeli turnir. Puno je emocija i malo žalim za finalom, ali dan je bio takav, šuterski nije išlo. Nakon kratkog odmora kreće u novu sezonu sa Splitom, baš kao i ostali reprezenta­tivci u svojim klubovima. No pamtit će dugo ovaj EuroBasket. – Baš smo komentiral­i kako nitko nije dolazio sa slušalicam­a u dvoranu, toliko nam je bilo super. Zafrkancij­a na nivou, družili smo se, kartali, igrali ping-pong, stolni nogomet... Svi ćemo sigurno biti dobri prijatelji cijeli život. A sretan je Mate i što su ih pratili i ‘veliki’dečki... – Stipčević, Zubčić, dosta nam je igrača čestitalo, pratili su nas tijekom turnira. To nas motivira još više. Igrači iz seniorske repke su odlični, to me baš iznenadilo – zaključio je pa otišao još malo proslaviti srebro sa suigračima.

 ??  ?? Mladi hrvatski košarkaši ne mogu sakriti sreću zbog osvojene srebrne medalje na EuroBasket­u
Mladi hrvatski košarkaši ne mogu sakriti sreću zbog osvojene srebrne medalje na EuroBasket­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia