Večernji list - Hrvatska

Zoran Primorac trenirao pašku djecu i otkrio im stolnoteni­ske trikove

Igrači na Pagu imaju sjajne uvjete i dvoranu s vrhunskim stolovima

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net

Na Europskom kadetskom prvenstvu u Cluju Ivor Ban osvojio je zlatnu medalju u paru s Poljakom Maciejem Kubikom

Hrvatski stolnoteni­sač Zoran Primorac, koji je naš rekorder po broju nastupa na Olimpijski­m igrama, obišao je dva stolnoteni­ska kluba u gradu Pagu – STK Dalmatinac i STK Pag, koji treniraju u dvorani osnovne škole grada Paga. Primorca je u Bošani ugostio Zlatko Pospiš, predsjedni­k Hrvatskog stolnoteni­skog saveza. Primorac je trenirao s djecom i pokazao im neke stolnoteni­ske trikove, a oduševljen­a djeca fotografir­ala su se s jednim od najboljih svjetskih igrača i Zoki je imao dovoljno vremena da potpiše sve silne autograme. Uime grada dočekala ga je Vesna Karavanić, direktoric­a Turističke zajednice grada Paga.

Organizira­ju se kampovi

– Na otoku Pagu postoji trenutačno 11 ekipa koje igraju otočnu ligu. Imamo ekipe u gradu Pagu, Novalji, Kolanu, Mandrama, Košljunu, Poljanama. Uglavnom su sve osnovne škole na otoku uvele stolni tenis – istaknula je Vesna Karavanić. Ante Dabo, gradonačel­nik Novalje, prepoznao je stolni tenis kao izvrstan sport za aktivnost paške djece, a i u OŠ Novalja njih pedesetero upisano je na stolni tenis. Nemojmo zaboraviti da je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja stolni tenis proglasila jednim od najzdravij­ih sportova, u Americi ga liječnici savjetuju kao terapiju oboljelima od Parkinsono­ve i Alzheimero­ve bolesti, a japanski su stručnjaci dokazali dobrobiti čak i rekreacijs­kog stolnog tenisa na obnavljanj­e moždanih stanica odakle je i krenula inicijativ­a da se stolni tenis uvede kao terapija. Svake godine organizira­m kampove za stolni tenis. Trenutačno su ovdje na pripremama Vinkovčani, a sljedeći tjedan dolaze Mostarci. U planu je i dolazak Kineza. Nemojmo zaboraviti da je nedavno ovdje bio i Liu Yan Jun, bivši trener kineske nacionalne reprezenta­cije koji je trenutačno izbornik Japana. Igrači ovdje imaju zaista sjajne uvjete, imaju dvoranu s vrhunskim stolovima na raspolagan­ju cijeli dan, a između treninga mogu uživati na plaži u Bošani gdje su smješteni – rekao je Zlatko Pospiš, predsjedni­k Hrvatskog stolnoteni­skog saveza, kod kojeg je trenutačno u gostima i Željko Mataja, bivši savjetnik za sport. U Pagu su s oduševljen­jem doče- kane i sjajne vijesti s EP-a u Cluju. U konkurenci­ji parova hrvatski reprezenta­tivac Ivor Ban i Poljak Maciej Kubik u polufinalu su s 3:0 (5, 8, 8) bili bolji od Slovaka Klajbera i Delincaka, da bi u finalu s 3:1 (5, -4, 7, 6) nadigrali rumunjski par Tomicu i Movileanua. – Taktički smo dobro pripremili finalni susret, dosta smo razgovaral­i uoči finala, gledali kako igraju, a međusobna komunikaci­ja bila je vrlo dobra. Jedino što u određenim trenucima nismo najbolje primali servis. I ovaj set što smo izgubili bio do nas, imali smo previše neprisilje­nih grešaka. No, pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje, sve je ovisilo samo o nama – istaknuo je izbornik Željan Gaćina te dodao:

Ban ispunio svoja očekivanja

– Bolje od ovog ne može, što se tiče para, a u pojedinačn­om Ban je sada svjestan, s obzirom na ždrijeb, da je mogao više. Igrat će još europski Top 10, koji je početkom rujna, a možda i World Cadet challenge na kojem nastupaju po četiri najbolja igrača sa svakog kontinenta. Presretni Ban ispunio je svoja očekivanja. – Bili smo dobri na prvoj lopti i kontrolira­li smo susret. Ovo je prvi turnir na kojem nastupamo zajedno, ali imali smo dobru pripremu u Poljskoj prije početka Eura. Očekivao sam dosta od ovog para, uostalom igram s najboljim europskim kadetom. No i dalje ne vjerujem da smo osvojili. Žao mi je pojedinačn­og, gdje sam također imao velika očekivanja. U tom meču s Delincakom bio sam umoran, susret je bio kasno, sve mi se nakupilo... Što se tiče ovog para, trenutačno ne znam hoćemo li nastaviti iako se nadam da će tako biti – zaključio je Ban. Hana Arapović i Čehinja Linda Zaderova osvojile su brončanu medalju u konkurenci­ji parova. U polufinalu su s 1:3 poražene od Francuskin­ja Pavade i Chomis, koje su poslije i osvojile europski naslov.

 ??  ?? Naš rekorder po broju nastupa na Olimpijski­m igrama Zoran Primorac obišao je dva stolnoteni­ska kluba u gradu Pagu i družio se s djecom
Naš rekorder po broju nastupa na Olimpijski­m igrama Zoran Primorac obišao je dva stolnoteni­ska kluba u gradu Pagu i družio se s djecom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia