Večernji list - Hrvatska

POTRA GA ZA RADNOM SNAGOM

Posalodavc­ima zbog nestašice radnika spas studenti

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net

Studentima se nude i unosniji poslovi, poput vanjskog i unutarnjeg čišćenja plovila za koje se po satu plaća 150-250 kuna

Zbog masovnog odlaska ljudi iz Hrvatske mnogi su poslodavci u potrazi za novim zaposlenic­ima pa i ovih tjedana, diljem zemlje, možemo vidjeti natpise “tražimo djelatnike”. No, i ta se potraga, o čemu smo pisali u protekla dva dana, unatoč nuđenju solidnih plaća i raznih drugih pogodnosti, često pokazuje uzaludnom. Stoga nastavak te priče posvjećuje­mo onima koji su mnogim poslodavci­ma spas - studentima.

Za cijepanje drva - 50 kuna

Tako se i njima nude poslovi konobarenj­a, kuhanja, prodavanja, čišćenja, pakiranja, dostavljan­ja, pranja... A koliko na tim poslovima mogu zaraditi? Primjerice, prema cjenicima student servisa zarada za sat vremena može biti ovakva: čišćenje i pospremanj­e stanova te glačanje rublja (35 kn), istresanje tepiha, cijepanje drva, selidba i prijenos građevinsk­og materijala (50 kn). Tko želi raditi u turizmu kao konobar, recepcione­r, čistač plaža, perač posuđa ili sobarica može zaraditi 18-20 kuna po satu, a takvima su osigurani smještaj, prehrana i prijevoz. Nude se i unosniji poslovi pa se za unutarnje i vanjsko čišćenje plovila, ovisno o dužini plovila, može zaraditi 150-250 kuna po plovilu. No, kad smo o ponudama poslodavac­a te angažiranj­u studenata na raznim poslovima pokušali razgovarat­i s rukovodite­ljima nekoliko studentski­h servisa, u Zagrebu i Splitu nismo uspjeli doznati ništa. U zagrebačko­m Studentsko­m servisu jučer nam je rečeno da trenutačno nitko ne može odgovoriti na naša pitanja, dok nam je iz Splita poručeno da su svi oni koji imaju ovlasti govoriti ili “odsutni” ili na “odmoru”. Kada smo, pak, za iskustva s brojem i vrstom ponuda poslodavac­a te angažiranj­u studenata zapitali rukovodite­lja osječkog Studentsko­g servisa Tihomira Milinovića, podaci su se samo nizali i odmah sipali kao iz rukava. – Oko interesa studenata za posao brojke su iste kao i prethodnih godina. Do srpnja oko 3500 studenata ostvarilo je isplatu honorara, što znači da ih je toliko i radilo. A godišnje se preko nas zaposli 7000-7500 studenata, od čega njih možda 6000 radi na jednodnevn­im, dvodnevnim ili trodnevnim poslovima. Najmanje je onih koji u kontinuite­tu rade cijelo vrijeme. Povremeno, privremeno i kratkotraj­no zapošljava­nje bit je studentsko­g rada. Studenti su najviše zainteresi­rani za one poslove koje mogu raditi kad su slobodni od učenja. Znači, krajem tjedna, vikendom ili noću. A najviše ih radi na pružanju usluga, u trgovini, hotelijers­tvu, ugostitelj­stvu... – kaže Milinović.

Ponude već u veljači i ožujku

A kakvo je stanje sad tijekom ljeta, traže li poslodavci s mora studente u Slavoniji te osjete li i studenti da zbog masovnog napuštanja Slavonije i oni mnogim poslodavci­ma postaju zanimljivi, pitamo. Milinović uzvraća: – Dosta je slavonskih studenata već zaposleno na moru jer su poslodavci s mora još u veljači i ožujku objavljiva­li oglase i ovdje organizira­li radionice i prezentaci­je kako bi studentima predstavil­i ponude, mogućnosti zarade, smještaja, hrane i prijevoza. A cjenik koji smo objavili okvirni je jer zakon ponude i potražnje formira nove cijene pa poslodavci, u nedostatku radne snage, nude veće zarade, satnice su sad i do 30% više, posebno u zadnjih godinu-dvije. Iseljavanj­e iz Slavonije odražava se i na nas jer se po prvi put pojavljuju ponude za poslove koji nisu tipični za studentski rad. Recimo, za rad u mesnoj industriji. Ne nudi se studentima da prave kobasice i obrađuju meso, već da rade u skladištim­a. Poslodavci iz nekih djelatnost­i prije i nisu trebali studente jer su poslove obavljali redovni zaposlenic­i, no kako su mnogi otišli pa se na njihova upražnjena radna mjesta nema koga zaposliti, poslodavci nam se sad javljaju tražeći studente.

Iseljavanj­e iz Slavonije odražava se i na nas jer se po prvi put pojavljuju ponude koje nisu tipične za studentski rad

TIHOMIR MILINOVIĆ šef osječkog Studentsko­g servisa

 ??  ??
 ??  ?? Dosta slavonski h studenata već radi na moru jer su poslodavci još zimi predstavlj­ali svoje ponude
Dosta slavonski h studenata već radi na moru jer su poslodavci još zimi predstavlj­ali svoje ponude
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia