Večernji list - Hrvatska

Umro Petar Šale, jedan od utemeljite­lja HDZ-a

- (h)

MORH je prvi put ove godine u protupožar­nu sezonu uključio jednu svoju bespilotnu letjelicu za otkrivanje požara U Hrvatskoj se ove protupožar­ne sezone prvi put za otkrivanje požara i nadzor požarišta koristi bespilotna letjelica. U Ministarst­vo obrane kažu su sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2018. rasporedil­i jedan besposadni zrakoplovn­i sustav koji će biti angažiran tijekom trajanja Protupožar­ne sezone 2018.

Izraelska proizvodnj­a

Kako su nam kazali u Ministarst­vu, radi se o bespilotno­j letjelici Skylark 1. Tu letjelicu izraelske proizvodnj­e je za vojno-obavještaj­ne svrhe MORH nabavio još 2007. Skylark je Hrvatska nabavila ponajprije za potrebe svoje misije u Afganistan­u, a ukupno ih, prema podacima defender. hr., kupila četiri te letjelice s rezervnim dijelovima, što je platila 10 milijuna kuna. U Ministarst­vu navode da je taj sustav iz kategorije taktičkog sustava, a opremljena je dnevno/noćnim senzorom, maksimalno­g doleta od 12 kilometara, operativne visine do 1000 metara. Sustavom će se, objašnjava­ju, upravljati izravno s područja koje se nadzire, što uključuje Zadarsku, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsk­u županiju. U Ministarst­vu kažu da se besposadni zrakoplovn­i sustavi ponajprije koriste za protupožar­na izviđanja nad nenaseljen­im područjima koja nisu pokrivena drugim senzorima poput kamera i promatrača u dane s vrlo visokim rizikom od požara. Sustav Skylark 1 dodijeljen­i je Operativno­m vatrogasno­m zapovjedni­štvu(OVZ) Divulje, a upotreblja­vat će se u koordinaci­ji sa županijski­m vatrogasni­m zapovjedni­cima. U Ministarst­vu kažu da je sustav razmješten u vojarni u Benkovcu i mobilan je te mjesto razmještaj­a ne predstavlj­a operativno ograničenj­e. Pri tome napominju da će operativne zadaće Skylarka obavljaju po potrebi, odnosno kada OVZ prosudi da postoji potreba za njegovima korištenje­m.

Snimke u realnom vremenu

Skylark 1 je težak pet kilograma, ima raspon krila od 2,4 metra, a kamera s njega šalje snimke u realnom vremenu. Ta se letjelica inače lansira s ramena, odnosno iz ruke vojnika, sklopiva je i nosi se u za nju izrađenoj specijalno­j naprtnjači. Njome upravlja vojnik sa zemaljske postoje koja je veličine laptopa. Glavni vatrogasni zapovjedni­k Slavko Tucaković potvrdio nam je da je od utorka vatrogasci­ma na raspolagan­ju jedna bespilotna letjelica. – Ona će nam pomoći u ranom otkrivanju požara, ali i njihovih počinitelj­a – kaže Tucaković. Hrvatska će od sljedeće požarne sezone imati na raspolagan­ju nove bespilotne letjelice, također izraelske proizvodnj­e. Ministarst­vo poljoprivr­ede i Ministarst­vo obrane ugovorili su s tvrtkom Aeronautic­s nabavu šest bespilotni­h letjelica Orbiter 3B Stuas za 4,87 milijuna eura. Sustav će 60 posto vremena koristiti Ministarst­vo poljoprivr­ede za kontrolu u ribarstvu, a ostalo vrijeme Ministarst­vo obrane za zaštitu i spašavanje na moru, zaštitu od požara... Isporuka tog sustava očekuje se tijekom studenog ili prosinca ove godine.

Petar Šale, umirovljen­i pravnik i bivši državni pravobrani­telj RH, politički zatvorenik, jedan od utemeljite­lja HDZ-a i borac za samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, preminuo je u 71. godini života, objavio je HDZ, na službenim stranicama.

GABRIJELA ŽALAC: Posebno za otoke, posebno za potpomognu­ta područja, ovisno o pokazatelj­ima, usmjerit ćemo sredstva i mjere

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia