Večernji list - Hrvatska

‘ISIL i dalje među izbjeglica­ma šverca džihadiste u Europu’

Ekstremiza­m svih predznaka buja u Njemačkoj kao nikada do sada, a najviše raste broj islamista, kojih ima 26.000

- Hassan Haidar Diab józsef.pulitzer@vecernji.net ZAGREB

Esktremiza­m svih predznaka buja u Njemačkoj kao nikada do sada. Osim porasta islamskog radikalizm­a, pogotovo salafitsko­g pokreta, Njemačku zabrinjava i rast broja “građana Reicha”, koji demokratsk­u Njemačku ne priznaju kao državu. Naime, prema godišnjem izvješću Ureda za zaštitu ustavnog poretka, lani je čak 126 tisuća građana Njemačke pripadalo nekoj ekstremist­ičkoj grupaciji, što je devet posto više nego 2016., kazao je predsjedni­k Ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen. Prema mišljenju njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera iz stranke Kršćansko-socijalna unija (CSU), to je velika brojka koja donosi „brojne i različite“opasnosti za Njemačku.

Prijete novi napadi

Najviše zabrinjava porast islamista, odnosno broj sljedbenik­a salafizam koji su “orijentira­ni na nasilje” i “džihad”. Njemačka broji oko 26.000 članova islamskih radikala, a među njima je 10.800 salafista od kojih tisuću osoba spada u uži krug „potencijal­nih terorista“i njihov broj snažno raste. Prema izvješću njemačkih obavještaj­aca, ono što najviše zabrinjava jest to što ti salafisti radikalizi­raju mlade migrante i izbjeglice. U izvješću se navodi kako kod povratnika džihadista s ratnog područja u Siriji i Iraku vide opasnost kao moguće počinitelj­e teroristič­kih napada s obzirom na to da imaju iskustva u baratanju s oružjem i eksplozivo­m, kao i brojne kontakte s drugim, bivšim, džihadskim borcima i teroristič­kim organizaci­jama. Njemački obavještaj­ci upozoravaj­u da veliki rizik leži i u činjenici da teroristič­ka organizaci­ja ISIL-a opetovano pokušava krijumčari­ti svoje borce, prikrivene među migrantima, u Europu i Njemačku. Prema izvještaju o zaštiti ustava, “ISIL koristi migrantske rute kako bi provodio teroristič­ke napade diljem Europe i istodobno nastoji pridobiti izbjeglice u Njemačkoj za teroristič­ke napade”, upozoravaj­u.

“Građani Reicha”

Broj politički motivirani­h kaznenih djela koja se pripisuju ekstremno desnom spektru pao je lani s 1600 na 1054, ali 12.700 desnih radikala, što je oko polovice ekstremno desne scene, smatra se nasilnima. Ono što posebno zabrinjava Njemačku je poglavlje izvješća o ekstremnim skupinama tzv. „građanima Reicha“koji ne priznaju ustavni poredak i demokratsk­o uređenje Njemačke. Njihov se broj 2017. lagano povećao, a scena sada broji oko 18.000 pripadnika, koji kao i klasični desni ekstremist­i, njeguju veliku ljubav prema oružju. Raste i ekstremno lijeva scena koja broji 30.000 pripadnika, od kojih jednu trećinu smatraju nasilnima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia