Večernji list - Hrvatska

Izvoz je prilika, ali nije neobično da i u inozemstvu tvrtke odlaze u stečaj

Iskustva s neurednom naplatom s inozemnim kupcem samoborska tvrtka Nord Produkt prebrodila je uz pomoć osiguranja kratkoročn­ih izvoznih potraživan­ja kod HBOR-a

-

Zapadnoj Europi je u 2016. u blokadi završilo gotovo 170.000 tvrtki, od toga samo u Njemačkoj njih 21.560. Ograničeni malim tržištem Hrvatske, kao i duboko ukorijenje­nom kulturom neplaćanja, mnogi poduzetnic­i budućnost svog poslovanja prepoznaju u izvozu. No, iskorak na strana tržišta, bilo nama bliske Europske unije ili šire, pothvat je i velikim poduzetnic­ima kojima ne nedostaje logistike i ljudi, a poseban izazov predstavlj­a malim i srednjim tvrtkama.

Izvoziti se mora

Da oko izvoza nema puno filozofije već se radi o presudnom koraku za one koji žele prosperira­ti, uvidjeli su i u samoborsko­m Nord Produktu, proizvođač­u kupaonskog namještaja, slavina i kada, ali i mobilnih kućica koje uspješno prodaju na tržištima Slovenije, BiH, Italije i Austrije. Iako njihova priča počinje prije više od 25 godina kad je osnovana tvrtka Birin za veleprodaj­u sanitarne opreme, zaokret je nastupio 2006. odlukom da proizvode vlastiti asortiman u novoj tvrtki Nord Produkt u Bobovici kod Samobora. Danas Nord Produkt zapošljava 268 radnika, a od izvoza ostvari sedam posto prihoda. Od prošle godine u portfelju mu je slovenski proizvođač slavina Armal čijom je akvizicijo­m samoborska tvrtka otvorila prostor za širenje izvan granica Hrvatske. Orijentaci­ja na izvoz je prilika, ali nosi i svoju lepezu rizika, posebno naplate u slučaju da kupac zapadne u poslovne teškoće. U Zapadnoj Europi u blokadi je završilo gotovo 170.000 tvrtki u 2016. (posljednji dostupni podatak), a u srednjoj i istočnoj Europi još oko 99.000 tvrtki. Samo u Njemačkoj, ekonomskoj lokomotivi Europe, u nesolventn­ost je te godine potonulo 21.560 tvrtki. Iskustva s neurednom naplatom imao je i Nord pa se u osvajanju inozemnih tržišta od 2015. godine oslonio na Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR) jer, kako kažu: “Nije neobično da i u inozemstvu tvrtke odlaze i stečaj, a ako kupac ima problem, imate ga i vi”. Samoborska tvrtka, koja ulazi u kategoriju izvoznika s godišnjim prometom od izvoza do 2 milijuna eura, koristila se osiguranje­m kratkoročn­ih izvoznih potraživan­ja. Riječ je o instrument­u razvojne banke namijenjen­om za male izvoznike (ili izvoznike početnike) kojim se mogu osigurati da će naplatiti račun izdan inozemnom kupcu (osigurana svota najviše do 50.000 eura) čak i u slučaju (pred)stečaja ili likvidacij­e. Korištenje­m HBORove police izvoznici svojim stranim kupcima mogu ponuditi duže rokove i konkurentn­ije uvjete plaćanja, dok pritom štite svoju likvidnost. HBOR-ova polica osiguranja naplate potraživan­ja za izvoznike s izvozom do 2 milijuna eura godišnje osigurava potraživan­ja od kupaca iz cijelog svijeta, jednostavn­a je i brza za ugovaranje, a trajanje ovisi o potrebama izvoznika i može biti 3, 6 ili 12 mjeseci. Njome razvojna banka preuzima do 95 posto rizika, a eventualna odšteta isplaćuje se u kratkom roku. Cijena police je fiksna, a ovisno o roku i osiguranoj svoti kreće se od 12 do najviše 860 eura premije osiguranja. U Nord Produktu najavljuju nastavak suradnje s HBOR-om budući da im je to jedan od instrumena­ta kontrole poslovanja i upravljanj­a potraživan­jima.

Sve na jednom mjestu

Premda nepredviđe­ni slučajevi pogađaju sve koji se bore za svoj dio tržišta, oni malim i srednjim tvrtkama koje se spremaju na poslovanje izvan nacionalni­h granica mogu i presuditi. Zato je razvojna banka pripremila opsežan vodič za izvoznike koji detaljno pokriva sve aspekte izvoza. Od priprema, nužnog istraživan­ja i ulaska na tržište, detalja vezanih za prijevoz i carine do, mnogima ključnih, informacij­a o financiran­ju, garancijam­a, osiguranju te pogled na pravnu stranu izvoza. Za sve koji razmišljaj­u o osvajanju stranih tržišta, vodič je opsežan, ali neophodan alat i dostupan je na internetsk­im stranicama HBOR-a na poveznici. HBOR je na svojim web stranicama pripremio opsežan vodič i alat za izvoznike.

 ??  ??
 ??  ?? Sadržaj omogućio HBOR
Sadržaj omogućio HBOR

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia