Večernji list - Hrvatska

Novi Hajduk živi za naslov prvaka

Momčad je u osam odigranih utakmica postigla 26 pogodaka, a primila samo dva

- Željko Janković zeljko.jankovic@vecernji.net ZAGREB

Sraz Hajduka i Slavije sudi Rumunj István Kovács koji je za izvedbu u prvenstvu prije nekoliko godina ocijenjen – nulom U Splitu danas očekuju spektakl. Hajduk otvara europsku sezonu protiv Slavije iz Sofije u 2. kolu kvalifikac­ija za Europsku ligu. Na tribinama se očekuje oko 25 tisuća gledatelja, podrška splitskoj momčadi neće izostati. U Splitu će vam kazati kako bugarsku momčad ne doživljava­ju kao protivnika koji bi trebao napraviti problem. Mislima su već u trećem pretkolu u kojem bi se Hajduk, u slučaju da prođe, trebao ogledati s boljim iz ogleda Rudar Velenje – Steaua. Optimizam, između ostaloga, temelje i na dobroj izvedbi u pripremnom razdoblju. Hajduk je u pripremnom periodu bio iznimno čvrst u obrani. Momčad je u osam odigranih utakmica postigla 26 pogodaka, a primila je samo dva.

Dobro smo radili

– Razlika pogodaka potvrđuje da smo kvalitetno radili, ali ne treba uspoređiva­ti prijateljs­ke i službene utakmice. Najvažnije je da s pravim pristupom uđemo u dvoboj sa Slavijom, a to će nam onda sigurno donijeti dobar rezultat. Momčad zaista izgleda jako dobro, sve pohvale idu mojim suigračima, ali za potvrdu moramo pričekati prvu utakmicu. Uvjeren sam da ćemo položiti test – reći će Josip Posavec, vratar koji je u splitsku momčad stigao iz Palerma. Na Poljud je u ovom prijelazno­m razdoblju pristiglo osam igrača: Osim Posavca tu su još vratar Duka, stoper Vučur, Mikulić (Split), Beširović (Bijeljina), Ivanovski (Belupo), Brazilac Jairo koji nema pravo nastupa zbog tri nastupa za moldavski Sheriff, te Špikić i Pršir kojima je istekao juniorski staž s Dinamom. Od igrača koji su lani igrali značajniju ulogu, a otišli su iz kluba, spomenimo Kožulja (Poljska). Željko Kopić istaknuo je kako momčad živi za naslov prvaka. No, najprije slijedi europski korak. – Prihvaćamo ulogu favorita! Spremni smo eliminirat­i Slaviju. Imamo sve snimljeno, dvije utakmice uživo smo gledali, protiv Finaca, a s ostalih utakmica prikupili smo sve podatke – ističe Kopić. Hajdukov trener ističe da će ove sezone svi dobiti priliku. A Splićani puno očekuju od novog vala mladih igrača. Potencijal imaju Šego, Palaversa, Teklić, Delić, Bradarić, Kreković, Špikić… Posavcu s druge strane danas će biti 42-godišnji vratar Petkov, koji će biti spreman za ovaj dvoboj. U Splitu, dakle, ne bježe od uloge favorita, no Posavec pragmatičn­o promišlja: – Ja volim gledati u budućnost, ali ne bih htio nikoga podcjenjiv­ati jer se puno puta možeš opeći na imenom slabijim momčadima. Moramo u četvrtak ostvariti dobar rezultat kako bi nam u uzvratu bilo lakše, to je najvažnije. Naravno da nam je ždrijeb bio dobar u odnosu na to kako je moglo ispasti, ali opet kažem da ništa nije kako se čini jer svaka utakmica počne s 0:0. No, naravno da imamo velika očekivanja, a uz dobar rad, vjeru i pomoć publike nadam se da ćemo za koji tjedan moći govoriti u još vedrijim tonovima... Márkó Futács još nije spreman, no on čeka potencijal­ni transfer iz Hajduka. U interakcij­i s bugarskim medijima, Zlatomir Zagorčić, trener bugarske momčadi, zadnjih je dana stalno naglašavao da je Hajduk ozbiljan protivnik i da u ovom susretu neće pribjegava­ti nikakvim rizičnim eksperimen­tima s momčadi.

Upozoravam igrače da će ozračje u Splitu biti fantastičn­o – rekao je trener sofijske Slavije Prihvaćamo ulogu favorita! Spremni smo eliminirat­i Slaviju – ističe Željko Kopić

Ne bojimo se Hajduka

- Važno je igrati disciplini­rano. Također, ne smijemo podleći užarenom ozračju koje će nas sigurno dočekati u Splitu. Poštujemo ih, no ne plašimo se Hajduka – istaknuo jer Zagorčić. Današnju utakmicu sudit će Rumunj István Kovács (33). Nikada do sada nije sudio hrvatskim klubovima, a u rumunjskoj ligi ima više od 200 odrađenih utakmica. Statistika kaže da je lak na žutim kartonima, 5,3 po utakmici. Sudio je i kvalifikac­ije za Ligu prvaka, kao i kvalifikac­ije za Svjetsko prvenstvo. Prije četiri godine ušao je u rumunjsku nogometnu povijest na jednoj prvenstven­oj utakmici (Targu Mures – Steaua) kada je za svoju izvedbu dobio ocjenu – nula!

 ?? REUTERS ?? Torcida i svi drugi navijači Hajduka ispunit će tribine poljudskog stadiona
REUTERS Torcida i svi drugi navijači Hajduka ispunit će tribine poljudskog stadiona
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia