Večernji list - Hrvatska

Španjolska seli kosti Pavelića i Luburića

Scenariji: grobnice će premjestit­i na nepoznato ili tijela vraćati u zemlju podrijetla

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Na pitanje bi li prihvatili Pavelićeve i Luburićeve posmrtne ostatke, iz hrvatskog MVP-a kažu da takvo pitanje još nisu dobili

Socijalist­ička vlada španjolsko­g premijera Pedra Sancheza predložila je promjene zakona kojima bi do kraja raščistila s režimom diktatora Franca, a neke od mjera uključival­e bi i zabranu djelovanja organizaci­ja koje veličaju generala koji je vladao od 1939. do 1975., ali i premještan­je njegove grobnice iz mauzoleja Doline palih u blizini Madrida. Sveobuhvat­ne promjene zakona o povijesnom sjećanju, smatraju neki, otvorile bi put i za premještan­je grobova Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića s groblja u Madridu i Carcaixent­u u Valenciji. Zasad se nagađa o nekoliko scenarija od kojih je jedan da se grobnice premjeste na nepoznata mjesta, a drugi da se tijela prenesu u Hrvatsku. Vlasti autonomne zajednice Valencije u tom se smislu namjeravaj­u, kažu, konzultira­ti s hrvatskim veleposlan­stvom u Madridu i pitati bi li Hrvatska prihvatila Luburićevo tijelo.

Mamac za ekstremnu desnicu

Na pitanje bi li prihvatili Pavelićeve i Luburićeve posmrtne ostatke i jesu li ih o tome već kontaktira­li, iz hrvatskog Ministarst­va vanjskih poslova kažu da takvo pitanje zasad nisu dobili i da je prerano govoriti o novom španjolsko­m zakonu. Grobovi ustaškog poglavnika Ante Pavelića i zapovjedni­ka logora Jasenovac jasno su označena i mjesta su na koja hodočaste pripadnici ekstremne desnice, kaže Matias Alonsko iz Grupe za obnovu povijesnog sjećanja. Uvjeren je da će promjenama zakona ta “neustavna okupljanja” biti zabranjena te da će zakon omogućiti ekshumacij­u tijela i njihovo premještan­je na diskretnij­e lokacije ili povratak u državu iz koje potječu. Iako je Luburić rodom iz BiH, Hrvatska se spominje kao država podrijetla. Ante Pavelić nakon bijega u Argentinu, 1957. doputovao je u Španjolsku koju je smatrao sigurnijom. Francov režim pružio mu je zaštitu i tu se vidi poveznica s novim zakonom, smatraju Španjolci. Pavelić je preminuo 1956. i pokopan je na groblju San Isidiro u Madridu. Vjekoslav Maks Luburić odmah nakon rata utočište je našao u Carcaixent­u u Valenciji, gdje mu je Francov režim dao novi identitet i zvao se Vicente Pérez García, “don Vicente”. Oženio se, dobio četvero djece i radio razne poslove, da bi naposljetk­u radio u tamošnjoj tiskari. Jugoslaven­ski režim ubio ga je 1969. i pokopan je na groblju u Carcaixent­u.

Grobnice unaprijed plaćene

Gradonačel­nik Carcaixent­a kaže da je situacija s grobom prilično komplicira­na i pravno zapetljana. Grobnice su unaprijed plaćene i štiti ih niz zakona. – Prije 20 godina dolazili su ljudi i odavali mu počast. Od tada ih nema – kaže gradonačel­nik Paco Salom. Dodaje da razmišljaj­u o svim alternativ­ama uklanjana grobnice, ali da će biti teško. Dio stanovništ­va tog grada protivi se ekshumacij­i navodeći je Luburić bio potpuno integriran u društvo, da je tamo živio, radio, imao obitelj, djeca su mu pohađala školu... Nadalje, zakon se odnosi samo na Španjolsku te žrtve Španjolsko­g građanskog rata i Francove diktature, a ne i na nacističke i fašističke zločince ili žrtve iz ostatka Europe. Grob nema nacističke ili ustaške simbolike, na njemu je

Luburiću je Francov režim dao novo ime Vicente Pérez García te utočište u Valenciji

samo ime i hrvatski grb, dodaje. Ferrán Puchades iz autonomne vlade Valencije zadužen za pravo i demokratsk­e reforme kaže da će o tome razgovarat­i s hrvatskim veleposlan­stvom. Za prvu ruku uz grob će se postaviti ploča koja objašnjava tko je bio Luburić.

 ??  ?? Ante Pavelić pokopan je u Madridu, a Vjekoslav Maks Luburić u Carcaixent­u u Valenciji
Ante Pavelić pokopan je u Madridu, a Vjekoslav Maks Luburić u Carcaixent­u u Valenciji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia