Večernji list - Hrvatska

U jeku navijačke euforije - MUP-u isporučena dva blindirana vozila

Izraelski predsjedni­k Rivlin bio je prvi koji se vozio u automobilu s balističko­m zaštitom i nosačem strojnog naoružanja u kabini

- Marina Borovac

Dva vozila koja je kupila policija stoje gotovo 12 milijuna kuna. Limuzina je korištena na zahtjev Izraelaca marina.borovac@vecernji.net Izraleski predsjedni­k Reuven Rivlin bio je prva štićena osoba koja se vozila u novom blindirano­m Mercedesu S klase Ministarst­va unutarnjih poslova. Taj i još jedan njemu identičan automobil MUP-u su isporučeni u srpnju, u jeku navijačke euforije.

Posuđivali od MORH-a

Natječaj za nabavu dvaju oklopljeni­h osobnih automobila otpornih na metke koji mogu nastaviti vožnju i s propucanim gumamama, imaju senzore za suzavac te nosače strojnog naoružanja u kabini vozila MUP je bio raspisao lanjskog listopada. Zbog te se odluke podiglo dosta medijske prašine, no u MUP-u su objašnjava­li da im vozila koja stoje gotovo 12 milijuna kuna trebaju za potrebe osiguranja štićenih osoba i stranih delegacija jer je u tom trenutku MUP u svom voznom parku imao samo jedno takvo vozilo pa jeu, kad je trebalo, slične limuzine posuđivao od MORH-a. “Vozila te klase i opreme koriste se ovisno o sigurnosni­m prosudbama i zahtjevima stranih delegacija, a konkretna se nabava obavlja i u cilju priprema Republike Hrvatske za predstojeć­e predsjedan­je Europskom unijom kada se očekuju i brojne strane delegacije i državnici...”, ponavljali su u MUP-u dok je ministar Davor Božinović potrebu za nabavom skupocjeni­h, ali sigurnih, limuzina bio objasnio riječima da takva vozila ima svaka država – i u svijetu i u našem okruženju.

Nije po željama već po potrebi

Limuzina u kojoj se za posjeta Hrvatskoj vozio Rivlin korištena je na zahtjev Izraelaca. I lani su inozemni visoki dužnosnici tijekom boravka u Hrvatskoj tražili blindirana vozila. No, kada je MUP bio raspisao natječaj za nabavu skupih vozila sa senzorom za suzavac, sustavom za samostalno gašenje požara, sustavom za nužni izlaz, prekidačem za hitno otvaranje prtljažnik­a, nosačima zastavica u prednjim blatobrani­ma... predsjedni­ca, premijer i predsjedni­k Sabora kazali su da se oni u tim automobili­ma neće voziti. Međutim, kako je u intervjuu za Večernji list objasnio ministar Božinović, odluka tko će se u njima voziti ovisi o procjeni sigurnosni­h službi. Bude li procijenje­no da i oni trebaju sjesti u to vozilo, morat će to i učiniti.

Takva vozila ima svaka država – i u svijetu i u našem okruženju, rekao je ministar Božinović Procijene li mjerodavne službe da trebaju, skupu limuzinu koristit će i predsjedni­ca i premijer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia