Večernji list - Hrvatska

Umro je Adem Demaçi, borac za kosovsku neovisnost

Čak 28 godina proveo je u jugoslaven­skim zatvorima

- Hassan Haidar Diab

Deset godina prije svoje smrti Demaçi je dočekao ostvarenje svog sna - neovisnost Kosova. U toj je zemlji sada proglašena trodnevna žalost

Tijekom rata na Kosovu nije želio napustiti Prištinu jer se više nije bojao ničega

hassan.haidar.diab@vecernji.net Jedan od najpoznati­jih ideoloških vođa kosovskih Albanaca koji je zagovarao stvaranje “velike Albanije” i tvrdio da je “Kosovo sve od Preševa do Niša”, Adem Demaçi umro je u Prištini u 83. godini. Bivši dugogodišn­ji kosovski politički zatvorenik, Demaçi je među kosovskim Albancima poznat i kao kosovski Nelson Mandela zbog svojeg dugogodišn­jeg otpora srpskoj vlasti. Naime, proveo je 28 godina u srbijanski­m zatvorima u vrijeme bivše Jugoslavij­e i za većinske Albance na Kosovu predstavlj­ao je simbol borbe protiv komunistič­ke Jugoslavij­e i velikosrps­ke hegemonije. Zalagao se za veća prava i neovisnost Kosova. Nakon što je 1990. pušten iz zatvora, Demaçi je do 1995. djelovao kako aktivist za ljudska prava, u vrijeme režima Slobodana Miloševića.

“Kosovo je sve od Preševa do Niša”, bio je nepokolebo­ljiv nacionalis­t Demaçi

Nagrada Saharov

Godine 1991. dobio je za svoju borbu za ljudska prava nagradu Andrej Saharov, koju dodjeljuje Europski parlament. Demaçi je isto tako bio, tijekom 1998. i 1999. godine, čelnik političkog ureda Kosovske oslobodila­čke vojske koja je ratovala s Miloševiće­vim režimom. Oduvijek je govorio kako Kosovo ne da “nijedan metar zemlje gratis” i da sjever te zemlje ne pripada Srbiji. – Srbija može samo gledati prema Suncu ili se vratiti odakle je došla, iz ruskih Karpata, jer Kosovo nema nijedan metar zemlje gratis – odlučan je i beskomprom­isan bio Demaçi ističući kako Kosovo Najprije su ga komunisti Josipa Broza zatvorili 1958., i do 1990., od 32 godine, proveo je 28 u zatvoru. Odmah zatim borio se protiv režima Slobodana Miloševića u 1990-ima, a tijekom rata na Kosovu, Demaçi nije želio otići iz Prištine. – Ako sam preživio 28 godina u zatvoru, što mi mogu? – govorio je. ne duguje ništa Srbiji, nego Srbija duguje Kosovu jer “Kosovo je sve od Preševa do Niša”. – Kosovo neće dati sjever Srbiji, Mitrovica i Preševska dolina ostat će dio Kosova – uvijek je naglašavao tražeći da Srbija Albancima vrati zemlju sve do Niša.

“Što mi mogu?”

S Ademom Demaçijem razgovarao sam desetak puta, prvi put u vrijeme rata na Kosovu 1998. godine. Od onih koji u političkom smislu nešto znače među kosovskim Albancima, iz Prištine, i to cijelo vrijeme dok je rat trajao, nije otišao jedino Adem Demaçi, iako mu je život bio ugrožen. Kada sam ga upitao zašto nije pobjegao, on je bio jasan. – Ako sam preživio 28 godina zatvora, u teškim uvjetima, mučenja, maltretira­nja, izgladnjiv­anja... što mi mogu sada? – govorio je. Iako su ga srpski političari uvijek smatrali separatist­om i nacionalis­tom, Demaçi je ipak htio izbjeći rat sa Srbijom pod svaku cijenu. U najpopular­nijoj i Demaçiju omiljenoj slastičarn­ici u Prištini “Corso”, u samom središtu grada, gdje smo razgovaral­i 1998., kazao mi je kako je osobno želio pronaći političko rješenje koje bi moglo izbjeći svu tragediju i ljudske žrtve. – Međutim, beogradski je režim imao snažnu vojnu i policijsku strukturu i nije bio spreman za pregovore i napuštanje Kosova, već je pokrenuo rat. Miloševiću sam preko raznih kanala poručivao kako nikada neće uspjeti silom stvoriti veliku Srbiju bez obzira na moćnu vojsku i policiju. Odlučnost je naroda iznad svega. Rekao sam mu da će, kako je izgubio u Hrvatskoj, tako i na Kosovu – kazao mi je tada Demaçi, čiji je životni san bilo neovisno Kosovo te da svi Albanci žive u jednoj državi nakon što uđu u EU. U povodu smrti Adema Demaçija održana je i komemorati­vna sjednica Skupštine Kosova na kojoj su, osim kosovskih dužnosnika, bili i oni iz Albanije i Makedonije. Predsjedni­k Skupštine Kosova Kadri Veselji kazao je kako je otišla jedan od najvećih ličnosti u posljednji­h 100 godina albanske povijesti, čovjek koji je svoj život posvetio slobodi Kosova. – Jako je teško prihvatiti da je simbol našeg otpora, Adem Demaçi, preminuo – kazao je predsjedni­k Kosova Hashim Thaçi, dok je premijer Ramush Haradinaj istaknuo da će “domovina zauvijek pamtiti djelo i njegovo ime”. Kosovska vlada proglasila je tri dana žalosti, a Demaçi će biti pokopan danas uz visoke državne počasti.

 ??  ?? Za Albance je Adem Demaçi (82) bio simbol borbe protiv hegemonizm­a
Za Albance je Adem Demaçi (82) bio simbol borbe protiv hegemonizm­a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia