Večernji list - Hrvatska

Osiguran rad Društvenog centra Kostajnica i idućih godinu dana Zajednički­m snagama financiraj­u rad Centra

Uz Županiju, u financiran­je su se uključili i gradovi i općine

- Danijel Prerad

U Centar na radionice, slušanje glazbe, šetnje gradom ili ples ide 20-ak korisnika s područja Pounja i okolice Sisačko-moslavačka županija te gradovi i općine Hrvatska Kostajnica, Hrvatska Dubica, Dvor, Majur i Donji Kukuruzari i idućih će godinu dana sufinancir­ati rad Društvenog centra Kostajnica, koji u Hrvatskoj Kostajnici dva puta tjedno organizira aktivnosti za odrasle osobe s intelektua­lnim poteškoćam­a i psihosocij­alnim invalidite­tom. Osim u kreativnim radionicam­a, korisnici ovdje vrijeme provode sudjelovan­jem u nizu socijaliza­cijskih aktivnosti kao što su igranje društvenih igara, gledanje humoristič­nih filmova, slušanje glazbe i ples te šetnje gradom.

Centar radi važan posao

– S ciljem njihovog socijalnog uključivan­ja počeli smo s progra- mom u jesen 2014. godine te smo ga 18 mjeseci financiral­i novcem iz europskih fondova. Kako se to ne bi zaustavilo, Županija, gradovi i općine uključili su se u financiran­je te Društveni centar radi i danas – kazuje Dragana Knezić iz Rehabilita­cijskog centra za stres i traumu koji vodi Društveni centar u kojem je trenutačno 20-ak korisnika s područja Pounja i okolice. – Osobe s invalidite­tom imaju svoje ljudsko pravo da žive u vlastitoj zajednici, da sami biraju na koji će način živjeti i u koje se aktivnosti uključiti, a mi im nudimo mogućnosti da se ovdje uključe u aktivnosti u zajednici. Imamo viziju Društvenog centra koji neće biti samo za osobe s invalidite­tom, već jedan polivalent­an multifunkc­ionalni centar u zajednici za različite skupine korisnika s kojima osobe s invalidite­tom ravnopravn­o stupaju u kontakt i interakcij­u – dodala je Knezić, ističući kako bi bilo dobro uspostavit­i stambene zajednice u Hrvatskoj Kostajnici u kojima bi njihovi korisnici i druge osobe s intelektua­lnim poteškoćam­a živjeli zajedno, uz asistencij­u stručnjaka. – Ovaj centar radi važan posao, pomaže osobama s invalidite­tom i intelektua­lnim poteškoća- ma kako bi lakše prebrodili svoj hendikep.

U budućnosti i više novca

Bilo bi poželjno ove aktivnosti proširiti sa sadašnjih dva puta tjedno jer smo obaviješte­ni da postoje potrebe i za više korisnika. Nadamo se da ćemo u budućnosti povisiti sredstva kako bi aktivno- sti bile barem tri puta tjedno – rekao je župan Ivo Žinić. Prostor za Društveni centar ustupio je Grad Hrvatska Kostajnica, a od ukupno 146.800 kuna, 40.000 kuna daje Županija, po 12.000 svaki grad i općina dok su 46.800 kuna sredstva zagrebačko­g Rehabilita­cijskog centra za stres i traumu.

 ??  ?? Župan Ivo Žinić s načelnicim­a pounjskih općina potpisao je Ugovor o financiran­ju rada Centra
Župan Ivo Žinić s načelnicim­a pounjskih općina potpisao je Ugovor o financiran­ju rada Centra
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia